Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

DSC K5 verslaat concurrent Rijswijk 2 en blijft meedoen in titelstrijd

Op zaterdag 2 maart stond er een "halve finale" gepland. Voorschoten 3 stond ongeslagen bovenaan met 10 punten (uit 5 matches) en Rijswijk en wij volgden met 8 punten. In deze ronde moeten wij tegen Rijswijk en in de laatste ronde staat de match tegen Voorschoten gepland. Er moest gewonnen worden van Rijswijk om nog mee te blijven doen om de titel. En dat is gelukt! Wij wonnen met 5-3.

Het eerste resultaat viel te noteren op bord 8. Abel Drenthen speelt relatief snel en is derhalve vaak ook relatief snel klaar.

Diagram
 









In bovenstaande stelling heeft zwart een thematische dreiging die door Abel werd gemist. Abel speelde hier 9. h3? en dit werd beantwoord door 9...Pxe4! Dit kan omdat het paard op d4 nu 2x staat aangevallen. Na 10. Pxe4 sloeg zwart echter met het verkeerde stuk op d4: 10...Dxd4 en na 11. Dxd4 Lxd4 wist Abel zich netjes terug te vechten na 12.0-0-0! Lg7 13. Lxe7 Te8 14. Pf6+ Lxf6 15. Lxf6. Hierna werd er nog een beetje heen en weer geschoven, maar de stelling was in evenwicht en na 21 zetten werd de vrede getekend.

Ariël Simon Sabsay kon er een paar rondes niet bij zijn, maar was nu present op bord 5 en tekende voor het eerste volle punt voor ons. Vanuit een symmetrische Engelse opening won Ariël in de opening met zwart een pion, maar wit had wel compensatie doordat hij meer ruimte had en actievere stukken. Ariël bleef echter goed spelen en wist met zijn "Engelse" c-pion vrij ver op te stomen en voor problemen te zorgen in de witte stelling.

Diagram
 









In bovenstaande stelling geeft Stockfish nog steeds 0.0, maar wit moet wel oppassen en nauwkeurig blijven spelen. 29. g4 is de enige zet die het evenwicht houdt: je jaagt de loper weg en ruilt de g-pion voor de c-pion. Maar de koningsstelling wordt natuurlijk wel verzwakt. Tegenstander Bart van Strien dacht een andere oplossing te vinden om de c-pion op te halen, maar die faalde tactisch: 29. Ld3? Tbd8! 30.Txd8 Txd8 31. Lxf5 Td2+ en wit geeft op, want de koning moet naar de onderste rij en dan volgt Td1+ en zwart haalt een dame.

Invaller Wytze Roël maakte zijn debuut voor ons team (op bord 4) en deed dat met verve. Met een damegambiet deed hij logisch en goede zetten. Hij pakte veel ruimte, stukken lekker actief, torens gecentraliseerd en zelfs al vrij snel een sterke toren op e7. Het zag er veelbelovend uit, leek me echt een lekkere stelling om te spelen toen ik mijn rondjes langs de borden maakte. Hoewel het voordeel volgens de computer wat vervlakte, greep Wytze meteen zijn kans toen zijn tegenstander wat tactische trucs toeliet in de stelling:

Diagram
 









Hier is net 31...Td8? gespeeld. Wytze speelt nu het sterke 32. Pe5! Te6 33. Lc4 Pd5 34. Txe6 Lxe6 35. Pc6! en groot materiaalverlies is onvermijdelijk. Als de zwarte toren naar d7 gaat, dan slaat wit op d5 en daarna Te8+ en wint het de loper die naar f8 moet. In de partij volgde 35...Ta8 36. Lxd5 Lxd5 37. Pe7+ en wit wint het stuk en daarna speelde zwart nog wel even door maar was het pleit echt wel beslecht.

Op bord 1 had kopman Sicco Verwer een lastige middag. Het deed me denken aan de 1e KNSB partij dit seizoen toen Sicco het ook lastig had met zwart in een Siciliaanse partij. Toen kreeg hij een sterk Pd5 op bezoek en hier gebeurde dat opnieuw in onderstaande stelling:
Diagram
 









Na 13.Pd5 volgde exd5 (wat anders?) 14. exd5 Le6 15.dxe6 fxe6 16. Ld5! en het is duidelijk dat het een hele lastige middag wordt om deze stelling te verdedigen. En hoewel Sicco nog best lang en taai verdedigde, is het voordeel nooit meer verdwenen voor wit en maakte wit het goed af.

Op bord 2 speelde ik zelf met wit en ik kreeg uit de opening toch wel serieus voordeel. Meer ruimte, actievere stukken en het loperpaar. Ik was klaar voor een aanval op de zwarte koning en was van plan om hier 30.b5 te spelen met groot voordeel voor wit:

Diagram
 









Maar ik kon de verleiding voor 30.g5 niet weerstaan. Die toren heeft toch nauwelijks velden, kan ik die niet winnen? Hoewel dit ook winnend was, was dit plan toch een stuk trickier/complexer. Na 30...Tf4 31. De3 Dd6 32. Te5 Pd5 33. Dd2 besloot mijn tegenstander tot het wilde 33.Pxb4?! Ik kon afwikkelen naar een toreneindspel met een extra pion, en tenslotte dacht ik een goede zet te hebben door geforceerd torens te ruilen en af te wikkelen naar een winnend pionneneindpel:

Diagram
 









Stelling na 41. Tg4!? Mijn tegenstander zag hier ook geen uitweg meer en gaf op. Echter, Stockfish geeft deze stelling 0.0, omdat zwart op de damevleugel ook een vrijpion kan creëren. Hier kom ik dus erg goed weg. En kwamen wij op een 3,5-1,5 voorsprong.

Deze partij was niet de enige waar eindspelstellingen verkeerd werden beoordeeld. Dit komt in alle overige 3 partijen ook aan de orde. Blijft toch erg lastig, een eindspel goed spelen!

Invaller Henk van den Belt kwam op bord 6 ook goed uit de opening. Hij wist een pion te winnen, maar in het toreneindspel wat volgde was het moeilijk om progressie te boeken. Met Stockfisch ernaast zie je dan ook dat Henk eigenlijk al nauwelijks voordeel meer had. Zwart had een actieve toren en toen Henk ook een toren activeerde gingen er wat pionnen van het bord af.

Diagram
 









In deze stelling speelde Henk 57. b4? Ik vond het een hele logische zet, maar blijkbaar is dit een blunder die de remise weggeeft. Na 57...f4+ 58. Kf3 werd tot remise besloten, maar zwart staat hier winnend, want is sneller met zijn f-pionnen, al is het allemaal niet zo eenvoudig.

Oscar speelde op bord 7 een spannende partij. Hij had met zwart behoorlijk wat ruimte gepakt op de damevleugel en ging later voorwaarts met zijn e-pion. In onderstaande stelling had hij een mooie kans op voordeel:

Diagram
 









Hier is 37...e2! winnend, maar Oscar koos voor 37...Df4 en het voordeel ebde weg.

Diagram
 









Het eindspel was remise, maar erg moeilijk, en beide hebben gewonnen gestaan. Hierboven staat wit gewonnen, want hij kan na 50.Ke2 de e3-pion winnen. Maar wit speelde 50. Kd1 en nu kan Oscar winnen door 50...Kg3 te spelen en de h-pion op te halen. Maar Oscar ging terug naar e5 en uiteindelijk werd het remise. Toch nog behoorlijk knap remise gehouden, want wit had meer winstkansen in dit eindspel.

De laatste partij die nog bezig is wat Mats Borgen op bord 3. Hij kwam al snel prettig te staan tegen de bijna 91-jarige Henrik Steffers, die ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd scherp is en een goede partij kan spelen, zo bewees hij ook weer vandaag.

Diagram
 









Hier staat Mats al prettig en pakt hij zijn kans met 30....Txe5 31. dxe5 Dc5 32.Kf1 (want na 32.Kh1 Pg3 mat) en nu wint Mats een paardvork op e3 een kwaliteit. Mats bleef een kwaliteit voor staan, maar vond het erg moeilijk om progressie te boeken. Zijn koning was niet heel veilig, wit had zijn paard en pionnen goed gedekt, en de witte dame dreigde steeds met schaakjes. Na 18:00 leek het noodlot toe te slaan, toen Mats pijnlijk misgreep in onderstaande stelling:

Diagram
 









Mats had hier genoegen moeten nemen met remise door eeuwig schaak, maar ging nog voor de winst met 64...Ta8?? Nu heeft wit een mat-in-2 met 65. Df6+ Ke4 66. Df3#, maar het werd gemist en hij ging voor 66.Dxg6+?, wat nog steeds compleet gewonnen is voor wit, maar na een lange, zware verdediging ging wit voor zetherhaling, zodat beide heren enigszins opgelucht adem konden halen na deze puntendeling.

Uiteindelijk dus een mooie 5-3 winst op concurrent Rijswijk 2 en wij gaan ons opmaken voor de finale tegen Voorschoten 3 op 23 maart. We staan nu 2 matchpunten en een 0,5 bordpunt achter op Voorschoten, dus bij winst zijn we kampioen.

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap