Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

Eindsprint bezorgt DSC-K3 gelijkspel tegen LSG 4

DSC-K3 heeft lang en energiek gestreden voor een overwinning op het ook nog puntloze LSG 4 maar moest zich uiteindelijk met een gelijkspel tevredenstellen. Na tussenstanden van 1-4 en 2-4 in het voordeel van de Sleutelstedelingen werd de stand met een eind(spel)sprint gelijkgetrokken.

Tezamen met de uitslagen van DSC-K1 - LSG 2 (4,5-5,5) en DSC-K2 - LSG 3 (5,5-2,5) werd de massakamp tegen LSG en passant met 14-12 gewonnen.

Het Delftse team was bijzonder gemotiveerd om 'van de nul af te komen' en trof in de Leidenaren een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Na soepel verlopen Coronanchecks werd door beide ploegen geconcentreerd en verbeten om de punten gestreden. Jouke van Gosliga viel het aan het topbord lastig met zwart gelijk spel te verkrijgen; Hans Stam lukte het daarentegen in de opening een pion te winnen en zijn tegenstander voor problemen te plaatsen. Willem-Jan van den Broek bereikte na zo'n 15 zetten een ongeveer gelijke stelling terwijl zijn buurman Kees Voorberg toen flink aan het manoeuvreren was in een strijd waarbij een open c-lijn en al dan niet slechte lopers van belang waren. Bij David Boersma was na zo'n 1,5 uur spelen nog geen stuk geslagen; er leek me niet zoveel loos. Peter Lode was op zoek naar aanval op de zwarte koning maar ook hier was na de opening nog niet veel aan de hand. Mees van den Berg moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te komen en invaller Rob Smits leek zijn zaakjes na de opening onder controle te hebben.

Bij Hans kon de eerste uitslag genoteerd worden: winst als logisch gevolg van passieve zwarte stukken op de koningsvleugel en een overmacht aan witte stukken (gericht) op de damevleugel alwaar de vijandelijke koning bivakkeerde. Dit resultaat werd snel daarna geneutraliseerd door een nederlaag van Jouke: mede door tempoverlies na een op het eerste gezicht logische maar in de praktijk ongelukkige torenzet was elk tegenspel verkeken en de verdediging onhoudbaar: 1-1. Mees lukte het niet een witte vrijpion voldoende af te stoppen en moest tandenknarsend in een nederlaag berusten - volgende keer beter! Inmiddels was Rob in het vroege middenspel de draad kwijt geraakt; de vijandelijke stukken waren heer en meester en weldra was zwaar materiaalverlies niet meer te voorkomen: met een 1-3 tussenstand zag het er slecht uit.

Gelukkig hield Peter de hoop op matchpunten levend door te zegevieren in een partij waarbij hij uiteindelijk een mooie aanvalsstelling gecreëerd had. De hoop op beide matchpunten was vervolgens echter snel vervlogen toen David de partij moest opgeven - ik heb vanwege eigen tijdnood niet kunnen waarnemen hoe dit in zijn werk ging. Met een 2-4 tussenstand moesten Kees en Willem-Jan hun eindspelen zien te winnen. Laatstgenoemde had een pion gewonnen en later in het eindspel nóg een; de winstgang stelde hem vanwege een actieve witte koning desalniettemin nog voor problemen. Uiteindelijk werd na opoffering van een pion en paardruil een gewonnen pionneneindspel bereikt: 3-4. Nu was het de beurt aan Kees (die de complicaties in het middenspel overwonnen had) om zijn eindspel in winst om te zetten. Hier ging het om loper, paard en vier pionnen tegen toren en vijf pionnen. Na zo'n 5 1/2 uur spelen, met elk nog enkele minuten op de klok, hield onze man zijn hoofd koel en bracht gedecideerd het vierde bordpunt en daarmee het eerste matchpunt van het seizoen binnen: 4-4!

Gedetailleerde uitslag:

 DSC31845-LSG 418734 - 4
1Jouke van Gosliga1869-Marcel de Jeu19750 - 1
2Hans Stam2111-Jan-Willem van Drunick19271 - 0
3Willem-Jan van den Broek1870-Wilfried Binnendijk18601 - 0
4Kees Voorberg1923-Henk van der Scheer18801 - 0
5David Boersma1838-Folkert-Jan Geertsma18960 - 1
6Peter Lode1884-Daan Binnendijk18291 - 0
7Mees van den Berg1461-Rick Derksen18370 - 1
8Rob Smits1807-Ruud Dobbelaar17780 - 1

er zijn 2 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap