Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

DSC1 wint met 5,5-4,5 van Paul Keres

Het eerste mocht deze zaterdag de degens kruisen met het altijd lastige Paul Keres. Zij zijn in bezit van twee sterke IM's, en ook de rest van het team is gehaaid genoeg om iedereen te verslaan. Vooraf vroeg Paul Keres om drie borden vooruit te laten spelen, we wilden echter allen op zaterdag spelen. Het lukte Paul Keres nog steeds om vrijwel op volle sterkte te verschijnen, enkel Jan Breukelman miste. Het beloofde dus een zware wedstrijd te worden.

Helaas was Dennis nog niet voldoende hersteld van zijn klachten om mee te kunnen doen, dus vonden we een vervanger in Jan Pieter. En hoe hij het deed! "In een complexe maar ongeveer gelijke stelling besloot mijn tegenstander de zaak te compliceren en gokte hij op een vrijpion in combinatie met actief stukkenspel. Ik kreeg hiervoor twee verbonden vrijpionnen. De gok van mijn tegenstander bleek verkeerd. Mijn vrijpionnen legde alle witte activiteit aan banden en raceten met een noodgang gebroederlijk naar de overkant. Lekker om als invaller een puntje te mogen scoren!".

Op enkele andere borden begon het helaas minder rooskleurig. Ik heb zelf relatief veel meegekregen van de partij van Sjoerd, die in een Nimzo Indisch thematisch in de problemen werd gebracht door Xander Wemmers: "Ik kreeg een nimzo-indisch op het bord, waarbij ik opzoek ging naar de pion op c4.
Wit offerde echter de pion op d4, inruil voor compensatie op de koningsvleugel.
Stelling werd wat complex. Op zich stond ik niet minder, maar wist de juiste verdediging niet te vinden. Wemmers sloeg toen keihard toe."

Ik zag om me heen dat David op de pijnbank lag, Gert een toren had geofferd voor een mataanval die ik niet door zag slaan en Chiel niet op de hoogte bleek van enkele zeer elementaire en thematische plannen in de Najdorf. Ik zag zag het zodoende niet al te rooskleurig in.

Gelukkig kon ik zelf iets terugdoen tegen Wesley Vermeulen. Nadat ik in een Draak de juiste voortzetting miste en ten onrechte voor een wanhoopsoffer ging miste mijn tegenstander de beste zet. In het eindspel dat ontstond stond hij waarschijnlijk nog steeds beter, maar het juiste plan was niet makkelijk te vinden. Hij zette zijn stukken ongelukkig neer, waardoor ik met een toren binnen kon komen op de zevende rij. Zijn stukken bleven zeer passief staan, en ik won enkele pionnen, waarna de partij beslist was.

Ongeveer tegelijkertijd probeerde Bob helaas teveel in een gunstige stelling:
"Ik stond beter en won een pion. De meest voor de hand liggende variant was remiseachtig, dus ik probeerde wat anders, maar dat pakte verkeerd uit. In het dubbele toreneindspel stonden de torens van mijn tegenstander actiever en ik verloor 2x een pion. De resterende stelling bleek onhoudbaar te zijn."

Hiermee stond het 2-2; het kwam op de eerste tijdnoodsfase aan om meer duidelijkheid over de wedstrijd te scheppen.

Chiel wist zijn stelling om te buigen: "Mijn koning stond te lang in het midden, en mijn tegenstander leek zich er door heen te gaan offeren. Na een kleine aarzeling, kon ik toch rokeren. De stelling die volgde bood op zich wederzijdse kansen, maar het viel snel mijn kant op, misschien mede omdat mijn tegenstander eerst beter stond."

Smaranda ging helaas wel kopje onder: "Via een siciliaanse Alapin kwan ik terecht in de structuur van de franse doorschuifvariant. Ik stond wat passief en probeerde met f5 de stelling te compenseren. In een scherpe maar dubieuze stelling maakte ik op zet 40 de beslissende fout."

En dit gold ook voor Lisa: "Ik koos in de opening niet de handigste opstelling, waarna zwart vrij snel prima stond. Toen besloot ik het centrum te openen, maar dit bleek niet het goede moment: zwart kon zijn stukken snel activeren ik bleef in een soort eeuwige penning staan, waarna mijn tegenstander met een trucje kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel"

Intussen was het bij Gert weer helemaal onduidelijk; zijn tegenstander was de complicaties in een eerder stadium niet de baas geweest. Ook David verdedigde zich goed en zijn tegenstander had nog niet veel vorderingen gemaakt.

In het verre eindspel wist Matthieu intussen te winnen. Ik heb van zijn partij weinig meegekregen, maar het ging als volgt, aldus Matthieu: "Ik speelde tegen Joris Kokje, 2100 knsb maar op de een of andere manier 2270 op de Fide website. Wat het ook zij hij speelde goed en maakte volgende Stockfish eigenlijk maar 1 fout. Ineen g3 konings Indisch kreeg ik vanuit de opening een structureel betere stelling, maar koos bij de laatste belangrijke beslissing voor de verkeerde oplossing. Een gelijke stelling resulteerde, maar toen kwam die ene fout. Hij offerde een pion maar moet iets gemist hebben in het vervolgplan. Ik maakte dankbaar gebruik van de geboden mogelijkheid. Nam de pion aan en wist het vanaf dat punt foutloos naar de winst te spelen. Ondanks de misser in de opening een fijne partij."

Gert was met een dame tegen twee torens handiger dan zijn tegenstander, en bracht ons op 5-4. "Op de 19e zet offerde ik een toren voor aanval. Dit was volkomen incorrect. h6xg5 waarna Pf5-h6 mogelijk was. Niet gezien! Opgeven? Nee nog even doorspelen. 3 zetten later laatste wanhoopspoging 23 f5 en het wonder geschiedde: hij sloeg exf5 waarna ik met Dg6 een verschrikkelijke matdreiging kreeg. Met 6 nauwkeurige zetten wist hij die te neutraliseren en toen hadden we een ongeveer gelijkstaand eindspel van mijn D+P+3 tegen zijn TT+P+3. Beide koningen stonden op de tocht en het werd heel scherp en spannend. Na nog eens 30 zetten wist ik dit te winnen."

Dus nu was het aan David om de overwinning veilig te stellen. En hij liet zien wat er voor nodig is om IM te worden, keurig blijven keepen en niet bang zijn om af te wikkelen naar toren tegen toren en paard. David: "De hele middag op de pijnbank liggen is geen pretje tegen een IM, vooral niet als je er al vanaf zet 6 op ligt. Na op de 41e zet een comfortabele remise gemist te hebben duurde het nog eens 30 zetten, maar toen gaf Ten Hertog het resterende eindspel van toren + paard tegen toren eindelijk remise. 5,5-4,5!"

Twee ronden, 4 MP, dat gaat voorlopig erg goed. Laten we zien wat de rest van het seizoen nog gaat brengen!

er zijn 6 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap