Delftse SchaakSite - DSC Zomervarianten Ontedekkingstoernooi

DSC Gambietentoernooi 1999

De tweede activiteit van DSC in het nieuwe gebouw was een gambiettoernooi. Dit toernooi vond plaats op 16 augustus. De deelnemers werden ingedeeld in vier poules, met in iedere poule gelijkwaardige spelers. Er werden vijf ronden gespeeld.

Aan het begin van iedere ronde presenteerde wedstrijdleider Ted Barendse een gambiet op een demonstratiebord, en gaf hierbij enige uitleg. In de eerste ronde was dit Russisch met xf7 (1.e4 e5 2.f3 f6 3.xe5 d6 4.xf7 xf7 5.d4).

Nadat deze stelling op het demonstratiebord was verschenen, gaf Ted Barendse nog enige uitleg over de ideeën in de opening. Ook vertelde hij dat 5...xe4 niet zo'n goed idee was, vanwege 6.h5+ g6 7.xe4, en wit staat een gezonde pion voor.
Vanzelfsprekend is 5...xe4 niet goed, zult u misschien zeggen, maar zelfs grootmeesters verslikken zich wel eens in deze opening (zie het 12e AxiomA, blz. 22).

Vervolgens mochten de deelnemers vanuit deze stelling verder spelen. Openingskennis bleek plotseling tekort te schieten; deze opening had men niet eerder op het bord gehad. Met één partij in de aanval na materiaal te hebben geofferd, en de andere partij verdedigend met een kleine materiaalvoorsprong ontstonden erg leuke en spannende partijen. En aangezien iedereen de volgende ronde met de andere kleur speelde, had men afwisselend de aanval of de materiaalvoorsprong.

Na vijf ronden waren de winnaars van iedere poule bekend. In elke poule viel de beslissing ook pas in die laatste ronde. In de hoogste groep gingen Walter Anema en Hans Koster met 3½ punt met de eer strijken, op de voet gevolgd (een half puntje) door het drietal Mathias Schwenck, Yeb Blom en Arend van Dop. In groep twee bleef Paul Brasser Arno Wiersma een half puntje voor. In groep drie wist Patrick Tjioe een half puntje voor te blijven op René Gelke en Tom Stoek, en in groep vier wist Bart Commandeur Simon Dirkse een punt achter zich te laten.

Vervolgens begaf de hele meute zich naar de bar waar, al dan niet tevreden over de geleverde prestaties, teruggekeken werd op een zeer geslaagd toernooi.

De volledige uitslag:
 Eindstand groep 1
1Walter Anema
Hans Koster
3Mathias Schwenck3
Yeb Blom3
Arend van Dop3
6Ariën Schuytemaker
7Friedhelm Veldhuijzen
8Boudewijn Boogaard0


 Eindstand groep 2
1Paul Brasser
2Arno Wiersma4
3Wout Cool
Simon Broos
5Jan den Brok1
6Cees Huygen½


 Eindstand groep 3
1Patrick Tjioe
2René Gelpke3
Tom Stoek3
4Sander van Gennip2
Bart Vlasblom2
6Gerard Bilars


 Eindstand groep 4
1Bart Commandeur5
2Simon Dirkse4
3Frans Smit2
Leo Zuijdgeest2
Piet Verkamman2
6Corniel Nobel0

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap