Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC K5 stijgt naar 3e plaats na 5,5-2,5 winst op concurrent De Zwarte Dame

Het 5e team moest in de 7e ronde voor een (verre) uitwedstrijd naar Kruiningen, in Zeeland. Omdat er wat protesten waren aangekondigd en we geen risico's wilden nemen met mogelijk oponthoud, vertrekken we rond 11:00 uit Delft en kwamen na een voorspoedige reis aan in Kruiningen, een klein dorpje waar een leuk dorpshuis een plezant decor vormde voor onze schaakmatch. We werden hartelijk ontvangen in Zeeland en nadat we nog even wat openingsvoorbereidingen doornamen danwel even wat blitzten van tevoren, namen we rond 13:00 achter de borden plaats.

Kopman Sicco nam voor de gelegenheid eens plaats achter bord 2. Het werd nooit een echte partij, want eigenlijk was die na 6 zetten voorbij toen de witspeler dacht een pion op b5 te kunnen slaan in onderstaande stelling:

Diagram
 









Na Ld7 verloor wit een stuk. Sicco vervolgde met actief spel en binnen 13 zetten stond zijn tegenstander mat.

Ook op andere borden was de partij goed begonnen. Lina won op bord 6 al snel een stuk in de Cambridge Springs variant van het damegambiet (tegenstander had even over het hoofd gezien dat er na dxc4 nog een loper op g5 in stond). Lina's tegenstander ging er nog wel even voor zetten, het was niet direct zo wanhopig en tactisch als bij Sicco, maar Lina hield haar stuk voorsprong keurig vast, en toen de muziek uit de stelling verdween was het tijd voor opgave.

Toen Lina klaar was hadden we ook al op bord 7 een puntje mogen bijschrijven. Hier speelde Hugo, die de vorige keer nogal snel verloor en gemotiveerd was om nu een betere partij te spelen - en dat lukte zeker. De opening bij Hugo ging gelijk op, Hugo probeerde wat tactische trucs in de stelling te krijgen, maar die werden doorzien door zijn tegenstander. Opmerkelijk genoeg werd even later een vrij eenvoudige dubbele aanval van Hugo's paard op beide torens niet gezien door zijn tegenstander en hiermee won Hugo een kwaliteit. Het was daarna nog wel even werken om met zijn toren en koning de stelling van de tegenstander binnen te dringen, maar toen dit lukte en de tegenstander in een soort van zugzwang raakte om niet nog meer materiaal te verliezen, besloot hij tot opgave.

Op bord 8 speelde Abel een vrij lange partij van meer dan 80 zetten. Maar alsnog was hij als 2e of 3e klaar, omdat hij vooral jeugdtempo gewend is (de avond ervoor had Abel nog Groene Hart Jeugdcup gespeeld met 10+5 speeltempo). Abel speelde de opening wel aardig, maar kwam daarna in de problemen. Bij de afwikkeling van het eindspel verloor hij na dameruil min of meer gedwongen een pion, en later werden dat er zelfs 2. Qua eindspeltechniek was hij echter zijn tegenstander de baas, hij haalde er het maximale uit om het zijn tegenstander zo lastig mogelijk te maken. Bij nauwkeurig spel van zijn tegenstander zou hij zeker hebben verloren, maar die ging op een cruciaal moment de fout in, en Abel kon zijn stap-3 kennis van sleutelvelden inzetten om zo een half puntje te kunnen bijschrijven voor het team.

Er volgde een tegenvaller op bord 5, waar Timo opeens onverwacht verloor. Het ging lang gelijk op, toen won Timo een pion, en een poos later won hij nog een pion dankzij backranktactics. Nadat hij met zijn loper weer terug ging naar g2, had zijn tegenstander ook wat backranktactics bedacht, die nog veel meer opleverden dan pionwinst: mat was zelfs niet meer te stoppen. Tegenvaller voor Timo, maar gelukkig leken we al wel op weg naar een comfortabele winst.

Zelf speelde ik op bord 2 en mijn tegenstander besloot zich te bedienen van de Slavische verdediging, die ik met een snel Pe5 besloot te bestrijden. Mijn kennis van f3 en g4 varianten hierin was wat roestig geworden, dus besloot ik voor een in mijn ogen degelijke opbouw met e3 te gaan. Mijn tegenstander speelde ietwat passief, en na een ogenschijnlijk handige manoeuvre speelde hij zijn paard naar d4, waar het mooi centraal leek te staan. Helaas faalde dat plan tactisch, want met f4 ondermijnde ik e.e.a. in het centrum, en in de complexe verwikkelingen die volgden wist mijn tegenstander niet het meest nauwkeurige pad te bewandelen, waardoor ik met een paard (tegen een pion) extra een eindspel kon bereiken. Nog wel even afmaken, maar de zege is toen niet meer in gevaar geweest.

Mats wilde graag wat extra uitdaging en mocht op bord 1 plaatsnemen. Dit deed hij met verve door met een miniatuur te winnen! In 17 zetten gewonnen op het eerste bord. Dat hij toch zo laat wordt genoemd in dit verslag, komt omdat ik de chronologie enigszins recht wil doen, en Mats en zijn tegenstander echt heel veel tijd namen allebei in de opening. Na een zet of 7 a 8 hadden ze beide nog maar 30 a 40 minuten bedenktijd over. In deze stelling na 16. Lb5, waar Mats al een mooie positie had opgebouwd, ging zijn tegenstander beslissend in de fout met 16... f5:

Diagram
 









Na 17. Lxe8 werd opgegeven, want de dame is overbelast en kan niet e8 en c7 blijven dekken.

Tenslotte onze invaller Erik van den Berg. Hij speelde een erg lange partij, met wisselende kansen. Van deze partij heb ik niet heel veel mee gekregen, maar volgend Erik ging het alle kanten op; dan weer stond hij beter, dan weer zijn tegenstander - op een gegeven moment ging hij een eindspel in met een kwaliteit meer, maar met 2 pionnen minder. Het kon nog alle kanten op gaan, maar toen ik na mijn eigen partijanalyse weer terug de zaal in liep, was de situatie redelijk wanhopig geworden. Uiteindelijk redde hij zich nog bijna met een dolle toren, maar helaas werkte deze pattruc nu net niet.

Daarna gingen we het dorpscafe in om nog even wat Zeeuwse mosselen, Zeeuwsche (al dan niet vegetarische) schnitzels en vanuit Japan naar Australiė geėmigreerde koeien te verorberen, alvorens we na een mooie schaakdag in Zeeland weer naar Delft vertrokken, waarbij we nu de derde plaats over hebben genomen van De Zwarte Dame.

De Zwarte Dame 2 Rating DSC Delft 5 Rating Ronde 7
Klinken van, A. (Ad) 1559 Borgen, M.P. (Mats Peder) 1482 0 - 1
Baars, M.S. (Marco) 1443 Verwer, S.E. (Sicco) 1983 0 - 1
Westveer, M.C.A. (Riny) 1672 Drenthen, A. (Arjan) 1864 0 - 1
Bruijn de, R.T. (Ruben) 0 Berg van den, E.P.L. (Erik) 0 1 - 0
Hoogerland, K.A. (Karel) 0 Vesters, T. (Timo) 1479 1 - 0
Klinken van, L.C. (Leendert) 0 Khaddari el, L. (Lina) 1399 0 - 1
Meijaard, P.J. (Flip) 1331 Tolman, H.W.F. (Hugo) 1401 0 - 1
Hoff van 't, A. (Alexander) 1127 Drenthen, A. (Abel) 1149 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1426 Gemiddelde Rating: 1537 2½-5½

er zijn geen reacties: reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap