Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Matig gelijkspel DSC-H2 na kort en matig seizoen

Afgelopen maandag, 25 april, mochten we de laatste wedstrijd van dit seizoen spelen. Erg fijn dat we het seizoen hebben kunnen afspelen, al waren het wat minder partijen dan normaal. Kwalitatief was het een vrij matig seizoen. En ook deze laatste avond was het niet erg hoogstaand. Uiteindelijk kwamen we tegen HSV 1 met 4-4 nog goed weg, terwijl we deze tegenstander "op papier" toch zouden moeten kunnen verslaan.

We begonnen met 3 invallers, omdat een aantal vaste krachten niet aanwezig konden zijn. Met Jorick Laan (bord 1), Brent van Dusseldorp (bord 5) en Corniel Nobel (bord 7) hadden we echter goede invallers, die niet (veel) onder doen voor onze basisspelers. Zelf speelde ik op bord 6 een uiterst belabberde partij. Ik speelde Russisch, en een nadeel van die opening is dat wit het spel kan vereenvoudigen. Als zwart dan afruilen uit de weg gaat, omdat hij veel stukken op het bord wil houden, krijgt hij meestal de deksel op de neus. En zo geschiedde. Ik weigerde te ruilen, maar hierdoor kreeg wit een ijzersterke loper op d5, en het ging razendsnel bergafwaarts. Erg slecht, 1-0 achter.

Martin (bord 3) had een tegenstander die zijn stukken erg passief opstelde. Alle pionnen op de 6e rij houden, en Martin nam de uitdaging wel aan en zette al zijn pionnen op de 4e of 5e rij en pakte hiermee veel ruimte. Dit moest toch wel goed gaan? Toch moet je altijd wel uitkijken, en Martin was ook niet geheel tevreden over hoe het liep, aangezien hij met zijn paard naar een minder prettig veld moest om geen pion te verliezen. Maar goed, een paar zetten later stond alles weer prima, Martin veel ruimte, tegenstander erg gedrongen, en toen Martin een kwaliteit (of meer?) dreigde te winnen gaf zijn tegenstander op - in eerste instantie enigszins tot Martin's verbazing, maar in de analyse bleek de tegenstander ook vrij weinig (geen?) opties te hebben om er nog een leuke pot van te maken. 1-1.

Corniel kwam kijken bij de analyse van Martin en gaf aan zijn partij weggeblunderd te hebben. Dit was een tegenvaller, want Corniel stond zeer comfortabel een pion voor en dat was een van de stellingen waar ik wel vertrouwen in had. Een verkeerde loperzet gaf echter een belangrijke centrumpion weg, en eigenlijk ook de hele stelling, want er kwamen zeer vervelende vorkjes in de stelling waar geen adequate oplossing voor te vinden was. Helaas 1-2 achter. Brent had ook een mooie stelling op bord 5 en hij maakte geen fouten. Hij speelde echt een goede pot, liet zijn tegenstander kansloos, won een pion, toen nog een, mooi gespeeld, mooi afgemaakt, 2-2.

Jouke (bord 2) mocht tegen Ton Bodaan, op papier de sterkste speler van HSV. Helaas was het niet Jouke's avond. In een vlaag van schaakblindheid gaf hij een pion weg, verloor bijna een paard, probeerde nog wat aan te rommelen, Ton moest best nog wel even opletten en secuur spelen, maar helaas voor ons was dat wel aan hem besteed - en hij gaf Jouke geen kans om terug in de partij te komen. Toen er nog een stuk in de doos dreigde te gaan voor Jouke (of mat) geloofde hij het wel en stonden we weer met 3-2 achter.

Op de resterende borden stond Jorick (1) kansrijk, Jacco (8) een pion achter en Wybe (4) scherpe partij met wisselende kansen. Wybe kreeg een remise-aanbod, maar gezien de stand en de stellingen was doorspelen het devies. Toen ik dat had geadviseerd en nog eens goed op Wybe's bord keek schrok ik toch wel een beetje van een hele sterke passed pawn van zijn tegenstander. Maar goed, Wybe had er nog wel vertrouwen in. Waar ons hele team op dat moment wel zonder meer vertrouwen in had was de stelling van Jorick. Hij was bezig aan een heerlijke aanval. Won het een stuk? Won het een toren? 2x ja en dus ook de partij. Knap gespeeld, actief stukkenspel, met een eigen koning die ook vrij open en centraal (en dus potentieel kwetsbaar) stond.

De laatste 2 partijen, Jacco en Wybe. Zat er nog een remise in bij Jacco? Hij stond 2 pionnen achter, kon er 1 vrij makkelijk terugwinnen, maar Jacco zag meer heil in het lastig vallen van de koning van de tegenstander. Zijn tegenstander verdedigde echter vrij nauwkeurig tegen Jacco's schaakjes en dreigingen, ruilde af en toe wat af, ging stiekem steeds meer met zijn pionnen naar de overkant en eigenlijk werd het steeds lastiger en kanslozer. Uiteindelijk moest Jacco zijn tegenstander feliciteren.

En dan Wybe, wat een partij. De c-pion was inderdaad erg gevaarlijk, en Wybe leek te gaan verliezen. Hij moest zelfs een toren cadeau doen aan zijn tegenstander, maar daarvoor kon hij wel met zijn eigen pion ook op de 7e rij komen. Het bleef listig, maar objectief straalverloren voor Wybe. Echter, in (wederzijds) tijdnood hield Wybe het hoofd koeler dan zijn tegenstander, die de volle toren gewoon weer teruggaf, en even later ook nog gedwongen zag om zijn loper te geven voor een pion (of 2) van Wybe. Toen had Wybe opeens eindspel met D+L tegen D, plus 1 of 2 pionnen. Dit speelde Wybe keurig uit. Aan het einde van deze matige avond toch nog een paar mooie pluspunten met keurige 'clean' overwinningen van Brent en Jorick en een mooie vechtoverwinning van Wybe.

Op naar volgend seizoen, dan gaan we ervoor om sportief gezien wat scherper en beter te spelen en uiteraard gaan we dan opnieuw vol voor het kampioenschap.

HSV 1 Rating DSC2 Rating ronde 5
Lubbe van der, L. (Lex) 1715 Laan, J. (Jorick) 1886 0 - 1
Bodaan, A. (Ton) 1901 Gosliga van, J.S. (Jouke) 1840 1 - 0
Haan de, J.A. (Hans) 1701 Glimmerveen, M.A. (Martin) 1904 0 - 1
Groenendijk, D. (Dick) 1771 Evenhuis, W. (Wybe) 1844 0 - 1
Ham van, B. (Ben) 1630 Dusseldorp van, B. (Brent) 1821 0 - 1
Taverne, N. (Nadeem) 1743 Drenthen, A. (Arjan) 1871 1 - 0
Coenders, H. (Hans) 1400 Nobel, C. (Corniel) 1790 1 - 0
Remmerswaal, W. (Wouter) 1632 Heij, J. (Jacco) 1962 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1687 Gemiddelde Rating: 1865 4-4

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap