Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC3 sluit seizoen af met kleine nederlaag

De laatste ronde van de KNSB-competitie heeft DSC3 met een kleine nederlaag afgesloten. Er stond niet zo veel meer op het spel, hoewel in theorie promotie nog mogelijk zou zijn geweest. Maar dan moesten de andere uitslagen wel precies goed vallen en wij moesten winnen; en dat gebeurde allemaal niet.

Tegen Souburg werd met 3,5-4,5 verloren.

Het begon erg goed voor ons derde.

Ondergetekende won binnen 14 zetten zijn partij nadat Roeland niet oplette en een combinatie met stukverlies over het hoofd zag.

Hans zat op het bord naast ons en kwam slecht uit de opening. Een witte pion drong door tot d6 en, hoewel deze werd afgeruild, leidde dit tot flinke druk op de zwarte stukken. Dit leidde op een bepaald moment tot niet te voorkomen stukverlies en daarmee een nul voor Hans.

Henrik speelde op bord 8 en kreeg een verschrikkelijk ingewikkelde Fransman op het bord. Daarin bleek zwart toch net iets beter de finesses te kennen en leverde hem dit flinke druk op de witte stelling op. Uiteindelijk leidde dit tot een niet te stoppen c-pion die zwart de winst opleverde.

Roland toverde weer zijn favoriete gesloten stelling op het bord en kreeg kansen toen zijn dame de zwarte koningsstelling kon binnendringen. Dit leek winnend voordeel op te leveren maar zwart wist met nauwkeurig spel materiaalverlies te voorkomen. Uiteindelijk zat hier niets anders in dan remise.

Onno speelde op 1 tegen de sterkste speler in 3G, en misschien wel de hele 3e Klasse KNSB, namelijk FM Rene Tiggelman (2271). Het zag er heel lang naar uit dat hij met zwart zijn iets mindere stelling zou kunnen houden (wit bezette de d-lijn met 2 torens) maar uiteindelijk stormde op die d-lijn een pion door tot d7. Dit stelde zwart voor dusdanig grote problemen dat er niks anders op zat dan opgave.
Het was Onno’s eerste verlies van dit seizoen, waardoor zijn mooie score van 6 uit 7 veranderde in 6 uit 8. Nog steeds prima natuurlijk, en zeker omdat hij op bord 1 niet de minste tegenstanders had getroffen dit seizoen.
Zijn TPR van 2273 is om jaloers op te zijn. Klasse !

Ivar maakte de strijd weer spannend door in hevige tijdnood (what’s new ?) een stuk te offeren. Hij had echter goed gezien dat dit tijdelijk was en dat hij dit met rente zou terugwinnen. De rente bleek uiteindelijk een volle toren te zijn, zodat hij het punt kon laten bijschrijven. Met een score van 6,5 uit 9 kan hij terugblikken op een geslaagd seizoen.

Het stond toen 2,5-3,5 en om de match tegen de sympathieke Souburgers te winnen (en toen nog theoretisch kans op de titel) moesten dus Martin en Pieter winnen.

Voor beiden zag het erg goed uit, hoewel het bij Martin niet zeker was of zijn aanvalskansen genoeg zouden zijn. Toch nam Martin risico’s door materiaal te offeren in de hoop dat zijn aanval tot mat zou leiden. Daar leek het wel op maar zijn tegenstander, Robin Bosters, hield zijn hoofd koel en vond telkens de enige zet die mat voorkwam. Uiteindelijk moest Martin genoegen nemen met remise.

Ook hij kan met een mooie score van 6 uit 8 terugkijken op een geslaagd seizoen.

Als laatste was Pieter nog bezig die een pion had buitgemaakt en dat in het toren-eindspel tot winst wilde laten leiden. Dat bleek toch een stuk lastiger te zijn dan gedacht. Wat hij ook probeerde zijn sterke tegenstander (2174) wist het te keepen en zo het beslissende halfje binnen te halen.

Hierdoor was de eindstand van 3,5-4,5 op de borden verschenen en mogen we hopen volgend jaar weer mee te doen om de strijd om de 1e plaats in de 3e klasse KNSB.

Gelukkig is ons 2e wel kampioen geworden (nogmaals gefeliciteerd mannen!) zodat we als DSC een mooi verdeelde afvaardiging in de KNSB hebben; het 1e in de 1e klasse, het 2e in de 2e en het 3e in de 3e.

Na afloop was het druk en gezellig bij onze favoriete Italiaan in Delft en werden alweer plannen gemaakt voor het kroeglopen, Gent en het volgend KNSB-seizoen. Laat maar komen; ik heb er zin in!


De uitslagen waren als volgt:

DSC Delft 3 - Souburg 3½ - 4½
1. Verbaken,O.P.(Onno) - Tiggelman,R.(René) 0 - 1
2. Glimmerveen,M.A.(Martin) - Bosters,R.(Robin) ½ - ½
3. Stam,H.J.(Hans) - Hekhuis,J.(Jeroen) 0 - 1
4. Lisdonk van de,L.J.P.A.(Lucien) - Alders,R.M.(Roeland) 1 - 0
5. Buzing,P.C.(Pieter) - Porte,H.(Henrik) ½ - ½
6. Have ten,R.H.S.(Roland) - Henderikse,H.M.(Bert) ½ - ½
7. Hoogt de,I.(Ivar) - Boogaard,C.(Corné) 1 - 0
8. Tamerus,H.A.(Henrik) - Westerweele,H.(Henrik) 0 - 1

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap