Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1-Purmerend

Een externe wedstrijd van DSC1 is simpel samen te vatten. Er worden 10 partijen gespeeld op 64 velden en aan het einde staat het 5-5...

Op 19 maart stond de zevende ronde op het programma. Een thuiswedstrijd tegen EGGERT Purmerend. De opstelling was meer dan een week van tevoren al gereed en tot tevredenheid van de teamleiders bleef deze tot op de wedstrijddag intact. Deze ronde betekende ook het debuut van Stewart Haslinger. Ons OGD Prinsenstad weekendtoernooi was al enkele keren bij hem goed in de smaak gevallen. Van het een kwam het ander en zaterdag speelde hij zijn eerste wedstrijd voor DSC1. Stewart bekroonde zijn debuut met een snelle winst op bord 2.

Het beloofde een gewone DSC1 zaterdag te worden. Maar toen mijn broer Benjamin na een uurtje onverwacht met een Ralph Inbar grijns op zijn gezicht binnen kwam lopen, wist ik hoe laat het was. Meer hierover later.

Terug naar de 10 partijen. Talitha op bord 3 was als eerste klaar. Ze speelde met zwart naar eigen zeggen een dubieuze zesde zet die een tempo koste. Als gevolg hiervan kon ze eigenlijk alleen hopen dat wit dit tempo zou verspelen, maar Kerigan speelde nauwkeurig en hield de zwarte koning in het midden. Toen Talitha toch tot rokade besloot - andere opties waren er ook niet - kon ze zes zetten later opgeven.

Hierna volgde een geruisloze winst van onze debutant Stewart. Tegenstander Hopman decentraliseerde zijn paarden op jacht naar de witte a-pion, welke door Stewart werd geofferd ten gunste van een grote ontwikkelingsvoorsprong. Vervolgens won hij vrijwel geforceerd een pion terug met behoud van centrale dominantie, waardoor hij een mooie aanval kon opzetten. De slotstelling is zeker de moeite waard en zou zoals gezegd niet misstaan op een postzegel. Zie ook hieronder.

Diagram
 









Chiel had ondertussen niet de juiste opstelling voor zijn stukken kunnen vinden tegen Enrico Blees. Een verschil in activiteit bouwde zich op, waardoor de aanval die laatgenoemde plaatste uiteindelijk niet te stoppen was.

De score werd weer gelijkgetrokken door Matthieu, die voorspellende gaven bleek te hebben. Hij was de ochtend namelijk wakker geworden met het idee dat hij vast een Grünfeld op het bord zou krijgen. Op weg naar Delft nam hij zich voor geen risico’s te nemen en een zo lang mogelijke partij te spelen. Toen de Grünfeld ook daadwerkelijk op het bord kwam, koos Matthieu voor het solide 3. g3. Zwart speelde alsnog d5 en sloeg met de dame op d5. Matthieu besteedde relatief veel tijd aan het vinden van een weerlegging, maar dit viel tegen. Na 20 zetten hij nog 18 minuten over, maar gelukkig ook een stelling waarmee hij wel raad wist. Dit resulteerde uiteindelijk in een punt.


Joost kreeg een scherpe opening op het bord die hij lang geleden goed bestudeerd heeft. Toen zijn tegenstander een ongebruikelijke zet speelde was hij te nonchalant en kwam hij in een slecht eindspel terecht. De witspeler had inmiddels wel al bijna al zijn tijd verbruikt. In tijdnood zette hij zijn stukken onhandig neer, waarna Joost een stuk won. Dit bleek nog allerminst duidelijk te zijn, maar nadat zijn tegenstander de weg naar remise miste kwam hij langzaam maar zeker los en trok de partij naar zich toe. Een belangrijk punt voor het team, maar ook voor Joost zelf, die hiermee boven de 2400 zal komen en en-passant de bijbehorende k-factor 10 veilig stelt. Een mooie mijlpaal!

Sten had met zwart een prettig positioneel voordeel in de Najdorf tegen Yong Hoon de Rover. Zwart had een sterk paard op e5 staan en de witte stukken waren gebonden aan de verdediging van de zwakke h2 pion. Bovendien had Sten ook nog eens 40 minuten voordeel op de klok. Hij begon langzaam maar zeker het voordeel uit te buiten, maar het koste hem erg veel tijd om de goede zetten te vinden. Zijn tijdsindeling tijdens de partij leidde ertoe dat Sten in grote problemen kwam na een sterk kwaliteitsoffer van mijn tegenstander. Niet lang daarna kon hij opgeven.

Ikzelf kreeg met zwart een variant tegen waarvan ik al twee keer eerder had bedacht dat ik die nog eens moest nakijken. Altijd fijn zulke déjà vu’s . Desalniettemin kreeg ik een prettige drukstelling en spel tegen wits koning. Zoals gebruikelijk investeerde ik echter zeeën van tijd voor elke zet, waardoor ik na 20 zetten nog maar minder dan tien minuten had. In mijn tijdnood sloeg ik een remiseaanbod af (na een korte blik uitgewisseld te hebben met de teamleider, jawel!), maar vervolgens probeerde ik de zaken te veel te forceren. Ik besloot een toren in te laten staan om met drie units richting zijn koning te gaan, uiterst speculatief. Het pakte echter goed uit, mijn tegenstander miste de beste verdediging en gaf een stuk terug waarbij ik toch aanval behield. Dit leverde nog meer materiaal op en uiteindelijk ook de partij.

De tussenstand was nu 4-3 in ons voordeel, met JP, Lisa (uiteraard) en Martine nog bezig. JP voelde zich eigenlijk te ziek om te spelen. Dat heeft de hele zaal kunnen merken, waarvoor hij via deze weg zijn excuses wil aanbieden. Ik vond het echter een klasse dat hij er was en er ook nog eens vol voor ging in zijn partij. Ondertussen was JP bezig een remiseachtig toreneindspel met een pion meer uit te melken. De tegenstander verdedigde stug en was zelfs niet onder de indruk van JP’s imponerende hoestkannonades. De partij eindigde dan ook in remise.

Lisa heeft dit seizoen duidelijk de meeste vlieguren op de teller staan. Ook dit keer was het weer een lange partij. Ze deed met zwart al vrij vroeg in de partij een onhandige zet, waardoor ze in de opening 2 tempi verloor. Dit zorgde ervoor dat ze de rest van de partij achter de feiten aanliep en Piet Peelen speelde het eindspel goed uit.

Direct hierna kwam het goede nieuws dat Martine het laatste halfje voor de 5-5 binnengesleept had. Ze speelde met wit tegen Lucas van Mil en de opening ging niet helemaal zoals gepland. Door enkele mindere zetten kon ze de rest van de middag tegen een slechtere stelling aankijken. De tegenstander pakte gelukkig niet helemaal door en hierdoor Martine wist een iets mindere, maar houdbare stelling te bereiken. Helaas kwam er toen weer een mindere zet uit en was ze genoodzaakt om in een eindspel met een pion minder wederom in de keepmodus te gaan. Hier slaagde ze in!
En zo kon de vijfde 5-5 in zeven rondes op het scorebord genoteerd worden. Een resultaat waar we tevreden mee mogen zijn, aangezien we nu zo goed als veilig zijn.

Hiermee was de dag nog niet op zijn einde. Onze Ralph Inbar had namelijk nog een verrassing in petto. Ik werd verrast met een kostuum dat ik de rest van de avond mocht aantrekken in het kader van een vrijgezellenavond met het team. De tegenstander keek dan ook enigszins verbaasd op toen ik na afloop plotseling als koning inclusief Kingbas kroon de zaal kwam binnenlopen. Het bericht dat er over een maand een huwelijk op de planning stond zorgde voor wat verheldering.
Over de rest van de avond kan ik zeggen: what happened in Delft, stays in Delft. En ik had een behoorlijk hoge K-factor nodig om de avond winnend af te sluiten. Mijn complimenten voor Ralph Inbar en zijn secondanten, die het koninklijke programma zeer origineel en leuk in elkaar gezet hebben!

DSC Delft (2238) EGGERT Purmerend (2230) 5 - 5
1. Lisa Hortensius (2174) - IM Piet Peelen (2303) 0 - 1
2. GM Stewart Haslinger (2497) - FM Pieter Hopman (2354) 1 - 0
3. Talitha Munnik (1970) - IM Demre Kerigan (2392) 0 - 1
4. IM Chiel van Oosterom (2366) - Enrico Blees (2230) 0 - 1
5. Sten Goes (2257) - Yong Hoon de Rover (2274) 0 - 1
6. FM Matthieu Freeke (2357) - Giel Spaans (2176) 1 - 0
7. IM Joost Michielsen (2395) - Nicky Law (2217) 1 - 0
8. Martine Middelveld (2103) - Lucas van Mil (2072) ½ - ½
9. Sebastiaan Smits (2168) - Anton Bakels (2064) 1 - 0
10. Jan-Pieter Vos (2094) Wim Luberti (2219) ½ - ½

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap