Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC5 sleept 4-4 voor de poorten van de hel weg bij DD 5

DSC5 heeft in Den Haag tegen DD 5 slechts een gelijkspel weten te boeken. Eerst werd aan de borden 5-8 verloren, daarna aan de borden 1-4 gewonnen. Een nederlaag hing zelfs in de lucht maar in de laatste partij wist de teamleider zijn tegenstander in de slotseconden te ‘trucen’ in een remise­eindspel.

Diagram


P. Kievoet - W.J. van den Broek , stelling na zwart's g4-h3

Wit speelde hier h1??? (f1 maakt remise) en nu is het mat in 3 na zwart's e4-e3!

Van het basisnegental ontbraken Toine Prangers en Jan van de Donk doch met Jouke van Gosliga hadden we een capabele vervanger beschikbaar. Met drie auto's en tram lijn 1 togen we naar het Nationale Schaakgebouw alwaar we allen ongeveer gelijkertijd arriveerden. Het gebouw ademt historie maar ook een zekere belegenheid uit. Donner liep er rond, Euwe ook, de beheerder is dezelfde als halverwege jaren tachtig toen ik er met Eindhoven (inclusief Loek van Wely) speelde. Afgelopen zaterdag won DSC1 er van DD 1.

De tegenstanders oogden gretig: toen wij plaatsnamen zaten zij allen al achter het bord klaar. De wedstrijd was nog maar net onderweg, ik had zelfs nog geen gelegenheid gezien een 'rondje langs de velden' te maken, toen de stukken van Roel Visser na een onherstelbare fout al weer in het doosje konden. Hij verzekerde mij na afloop voortaan wat minder snel te spelen (de meesten zijn hier aan het eind van een partij toe genoodzaakt maar Roel houdt er al bij aanvang een straf tempo op na).

Geen nood want een gelijkmaker lag in de lijn van verwachting. Willem-Jan van den Broek had al snel een gezonde pion gewonnen, Arno Wiersma had dit weliswaar verzuimd maar stond beter en Albert Kemeling had (op het eerste oog) groot voordeel. Gert-Jan Baas stond marginaal beter, terwijl Jouke van Gosliga een pion had geofferd om extra kansen tegen de niet gerokeerde witte koning te creëren.

René Torenstra was het juiste spoor echter al in de opening bijster, was materiaal kwijtgeraakt en probeerde het nu zijn tegenstander met complicaties zo moeilijk mogelijk te maken. De partij van de avond werd wellicht gespeeld door Corniel Nobel die zich eerst secuur moest verdedigen toen een witte loper op f7 geoffered werd, maar een uur later fraai gewonnen stond: hij stond als ik het goed geteld heb een stuk en twee pionnen voor! Toen hij echter met zijn paard op d5 (dat zijn loper op f6 extra verdediging verleende) speelde bracht wit de mokerslag xf6 op het bord en was het snel gedaan: een wel erg ongelukkige nederlaag waarmee we op een 2-0 achterstand werden gezet.Het volgende drama speelde zich af bij Albert: hij stond gewonnen maar veronachtzaamde de verdediging van zijn eigen koning. Dit besliste de partij, zeker toen deze naar het midden van het bord werd gedreven. René had extra materiaal in ruil voor koningsaanval geinvesteerd maar zwart wist deze secuur op te vangen en zo stonden we halverwege de avond al met 4-0 achter, een domper op onze kampioensaspiraties.

Willem-Jan had ondertussen een tweede pion gewonnen - een zekere winst?!

Diagram


De eerste tegentreffer kwam op naam van Gert-Jan; toen zijn tegenstander een mindere voortzetting koos was het snel gedaan: 4-1. Ook Arno verzilverde zijn solide gespeelde partij - zijn tegenstander kwam niet onder de druk vandaan, verloor materiaal en even later de partij. Jouke had de druk verder opgevoerd en zijn tegenstander bracht het motto dat verdedigen vaak moeilijker is dan aanvallen in de praktijk: na vele goede verdedigingszetten volgde uiteindelijk een misser en stukverlies en zo stond we nog slechts met 4-3 achter.Ondertussen had zich in de partij van Willem-Jan echter een drama afgespeeld.

Diagram


Geheel gewonnen stelling maar hier volgde 42. ... Dc7 43. De8 Tf7?? 44. De6 en nu valt na Dg6+ pion h6 en zwart moet verdedigen. Hoewel zwart daarmee niet verloren stond was het lastig remise (bijvoorbeeld door eeuwig schaak) te vermijden. Er moest echter gewonnen worden. Ik bespaar de lezer de details en vermeld slechts dat ik mijn koning via e7 aan eeuwig schaak liet ontsnappen; inmiddels stond het materieel gelijk.

Diagram


Uiteindelijk liet ik dameruil toe om de stelling uit het diagram bij aanvang van het verslag mogelijk te maken en hielp mijn tegenstander ons met zijn foutzet aan een zwaarbevochten 4-4!

We staan nog steeds aan kop, maar wel vergezeld van Promotie 3 en SHTV 3.

Gedetailleerde uitslag:

1. J. Bartel - Gert-Jan Baas (wit) 0-1
2. A. Lopies - Jouke van Gosliga 0-1
3. M. van Herpen - Arno Wiersma 0-1
4. P. Kievoet - Willem-Jan van den Broek 0-1
5. T. Vokurka - René Torenstra 1-0
6. M. Vosooghi Dizaji - Corniel Nobel 1-0
7. H. Noija - Albert Kemeling 1-0
8. F. Wentholt - Roel Visser 1-0

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap