Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 wint derby tegen DD 1

DSC1 heeft in Den Haag de derby tegen DD 1 met 4½-5½ gewonnen. Het team blijft daarmee ongeslagen en staat nu gedeeld tweede op twee matchpunten van het favoriete Apeldoorn.

Een oud-kantoorgenoot van mij verliet enige jaren geleden de advocatuur en bezwoer het haar oude beroepsgroep zo moeilijk mogelijk te maken. Zij werd de clint waaraan zij zelf altijd zon hekel had gehad: brutaal, onrealistisch qua deadlines en altijd zeuren over de declaratie. Op een soortgelijke missie ben ik onbewust als oud-teamleider. Aan het begin van het seizoen al voor drie wedstrijden afgemeld, vanwege werk nog een keer op vrijdagmiddag, dan opeens weer een wedstrijd wel kunnen maar je voor een andere wedstrijd afmelden, makkelijk remise geven, en dan ook nog eens te laat met het verslag.

Het leven van een teamcaptain gaat niet over rozen. Als oud-captain weet ik daar alles van. De planning aan het begin van het jaar, het contacteren van teamleiders en wedstrijdleiders, het maken van een opstelling, het beoordelen van remise-aanboden, het ergeren aan mensen die dat negeren, uitslagen door-SMSen (welk wedstrijdnummer?) en de individuele uitslagen doortikken. Vervolgens nog anderen achter de broek aanzitten voor het verslag. Leuk, teamleider zijn.

Maar het kan kennelijk erger, ook als teamcaptain. Sebastiaan vertrok rond 11.00 s ochtends uit Den Bosch, maar arriveerde pas na 14.00 uur in Den Haag. Er was iemand voor de trein gesprongen en dat legde het treinverkeer plat. Van de aantoonbaar geplande aankomst rond 12.30 uur was weinig meer over. Gelukkig kent de KNSB een Richtlijn Overmacht. Als je een half uur voor aanvang plant aan te komen en de wedstrijdleider tijdig informeert (ook een half uur voor aanvang) dat je te laat komt, kan de wedstrijdleider een beroep op overmacht honoreren. In het geval van Sebastiaan betekende dit dat zijn tijdstraf beperkt bleef tot een kleine twintig minuten. Een keurige oplossing. (Mijn eigen reis was overigens zon drie uren korter geweest. Ik woon namelijk letterlijk om de hoek. Een beroep op overmacht was in mijn geval wat lastiger geweest. Doe mij altijd zon uitwedstrijd!)

Afgezien van deze hick-up begon de wedstrijd, overigens tegen DD, geruisloos. Letterlijk, want tot mijn grote verbazing slaat men niet meer op de gong. Dat wil overigens niet zeggen dat een stille middag werd. Vooral de vitrines doen nog denken aan de goede oude tijd waarin J.H. Donner nog clubkampioen werd. Verder is het Nationaal Schaakgebouw helaas vooral verworden tot een oude, bloedhete en vooral luidruchtige bende. Het laatste onderhoud lijkt te stammen uit de jaren zeventig, als eerbetoon aan het eerste clubkampioenschap van mijn tegenstander. Elke stap is hoorbaar en potentieel storend als je in gedachten bent. Jammer dat een gebouw met zon historische waarde zo afbrokkelt, al zal dat ongetwijfeld ook financile oorzaken hebben.

Ook figuurlijk begon de wedstrijd geruisloos. Joram besteedde veel tijd aan theorie en dommelde eerst figuurlijk (miste een mooie kans op voordeel) en vervolgens letterlijk in slaap. Tijd voor de noodrem en het eerste halfje, wel aan bord 1 tegen Blokhuis. Niet veel later volgde ik zijn voorbeeld. Dickhoff had wat ruimteoverwicht maar geen aanknopingspunten en bood remise aan. Net op tijd bedacht ik dat ik niet meer zelf in charge ben op dat vlak het was pas mijn tweede wedstrijd van het seizoen. Ook na consultatie van de teamleidster had ik geen concrete redenen om te weigeren en daarmee stond er 1-1 op het scorebord.

Wederom kwam er een remise bij. John van der Wiel speelde tegen Lisa een dubieuze variant tegen de Taimanov, waarbij hij drie stukken tegen een dame offerde. Lisa kwam volgens mij best prima te staan, maar kon in de eindstelling prima leven met de remise. Keurig resultaat.

Zo leek de vierde 5-5 in de maak. Zeker toen Talitha ook remise speelde. Een wat slechter eindspel werd keurig remise gehouden en zo werd het 2-2. Helaas bleef dat niet lang zo. Martine had een off-day en werd zonder tegenspartelen naar de slachtbank geleid. Tot overmaat van ramp mocht ze ook nog eens geen Cola Light. Die waren wel voorhanden, maar alleen voor Van der Wiel..

Vervolgens kwam Sten remise overeen. Tegen IM Gelpke stond hij lange tijd goed tot misschien wel gewonnen. Een en ander werd vooral veroorzaakt door Gelpkes bizarre openingsopzet. Maar een schaker kan zich soms veel permitteren, zo ook in dit geval. Sten koos een of twee keer een suboptimale voortzetting en remise was het resultaat.

2,5 3,5 achter en nog vier borden bezig. Allereerst maakte Sebastiaan de gelijkmaker. Ondanks de stress en twintig minuten achter speelde hij een puike partij. Hij ving het initiatief van Van Assendelft op, nam het zelf over, maakte een pionnetje buit en won fraai. Mooie pot!

Joost zorgde vervolgens voor de voorsprong. Tegenstander Otten hield de partij lang binnen de remisemarge, maar dat was niet genoeg. Mijn indruk is dat het ging zoals zo vaak gebeurt: te snel de remise willen forceren en daardoor het deksel op de neus krijgen. Joost pakte en pionnetje tijdens een koningswandel en speelde het eindspel uit.

Chiel moest kort daarna zijn koning omleggen. In een schuifpartij besloot hij in min of meer gelijke stelling een pion te offeren. Veel stond daar niet tegenover en langzaam maar zeker wist Werksma de partij naar zich toe te trekken.

Het moest toen van Matthieu komen. Hij had lang goed gestaan, maar was in een eindspel beland dat lastig te winnen viel. In tegendeel: op enig moment had Prakken middels een fraaie schwindel kunnen winnen. Het merendeel van de teamgenoten wachtten op de remise, maar Matthieu liet zien waar hij zo goed in is: diep rekenen en blijven zoeken naar die mogelijkheden. Een fraaie overwinning!

Daarmee eindigden we met een 5,5-4,5 winst. Hierdoor staan we met 5 mp gedeeld tweede (vijfde op bp). We blijven daarmee goed uit de onderste regionen, waar we op basis van rating thuishoren. Dat biedt perspectieven voor het nieuwe jaar!

(Verslag: Jan-Pieter Vos)

 DD2217-DSC122144½-5½
1FM Edgar Blokhuis2302-Joram op den Kelder2260½-½
2GM John van der Wiel2391-Lisa Hortensius2174½-½
3Arie Werksma2223-IM Chiel van Oosterom23661 - 0
4Martijn Otten2157-IM Joost Michielsen23950 - 1
5FM Gerrit Prakken2195-FM Matthieu Freeke23570 - 1
6Rogier van Egmond2148-Martine Middelveld21031 - 0
7IM Peter Gelpke2332-Sten Goes2257½-½
8Ronald Dickhoff2126-Jan-Pieter Vos2094½-½
9Jan-Joost Lindner2075-Talitha Munnik1970½-½
10Sjoerd van Assendelft--Sebastiaan Smits21680 - 1

er zijn 11 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap