Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 speelt voor de derde keer gelijk

Na twee keer een gelijkspel stond op 7 november de wedstrijd met Caïssa op het programma. Een solide team met ratings tussen de 2360 en 2150. Geen eenvoudige klus.

Voor de teamleiders leek het deze keer eenvoudig om het team rond te krijgen. JP had zich afgemeld, maar daarvoor in de plaats vroeg Marco, onze topper uit Zwitserland, of hij mee kon spelen. Natuurlijk kan dat :). Helaas was uiteindelijk Matthieu genoodzaakt om zich ook afmelden. Gelukkig was Pieter Buzing bereid om met het 1e mee te spelen.

Zaterdag om 13.00 werd de wedstrijd gestart en tot mijn grote verbazing zaten we met z’n 10-en achter het bord (waar er meestal nog enkelen later binnen komen druppelen). Een goede start!

Als eerste was Chiel klaar. Hij speelde met de zwarte stukken tegen Arno Bezemer. Hieronder een fragment van de partij, met commentaar van Chiel.Ikzelf speelde met zwart tegen Rob Witt. In de opening kon ik van een onnauwkeurigheid profiteren en stond meteen iets beter. Maar echt veel was het nog niet. Totdat mijn tegenstander besloot op een loper af te ruilen. Hij kreeg hierdoor een geïsoleerde pion, welke ik snel wist op te halen. Met een leuke truc won ik de partij.

Sebastiaan had op dat moment een remiseaanbod gedaan. Hij kwam met een pionoffer in de opening. Michael Wunnink pakte de pion, en koos voor een variant waarin hij een loper op g2(!) in leven moest houden. Door een pion terug te geven slaagde hij hierin, waarna werd afgewikkeld naar een eindspel T/T/P tegen T/T/L. Omdat Sebastiaan lichte hinder ondervond van een huisdier bood hij remise aan, wat werd aangenomen. Achteraf bleek dit een terechte uitslag.
Tussenstand: 2-1

Helaas volgde er toen twee nullen op een rij. Joost speelde met zwart tegen Hans Ree. In de opening bond hij de kat op het spek door met zijn loper op avontuur te gaan. Hans ging hier terecht op in en sloot zijn loper op. In de resulterende stelling had Joost compensatie voor het stuk, maar dit was bij perfect spel van wit niet genoeg geweest. Na enige onnauwkeurigheden van Hans vond Joost een correct idee om de stelling recht te trekken, dit voerde hij echter op de verkeerde manier uit. Na een reeks van nauwkeurige zetten van wit kon Joost opgeven. 2-2

Daarna was Talitha klaar. Hoewel Talitha in de opening weinig ruimte had, had ze wel een plan. De tegenstander, Alje Hovenga, had als plan om het plan van Talitha tegen te houden. Om alsnog tot uitvoering van haar plan te komen moest Talitha haar koningsvleugel verzwakken. Haar koning was wel goed verdedigd, maar ze moest in tijdnood zeker oppassen. Alje besloot om haar stelling op te blazen waarop Talitha helaas niet het juiste antwoord had. Had ze wel het goede antwoord gevonden, dan was er een betere stelling voor haar overgebleven. Nu kon ze voor de 40ste zet opgeven. Helaas 2-3 achter.

Nog 5 borden bezig en ik was er niet geheel gerust op. Joram had het zwaar te verduren, Lisa stond iets beter (maar was het wel te winnen?!), Sten stond goed, Pieter gelijk tot iets minder. Marco, drie uur voordat de wedstrijd begon aangekomen met de nachttrein vanuit Zwitserland, had een erg interessante pot waar ik geen uitspraak over durfde te doen.

Als eerste was Sten klaar. Jasel Lopez kwam vanuit de opening al snel onder druk te staan vanwege een sterk paard op e5 (Sten had wit). Uiteindelijk werd het sterke paard afgeruild, maar toen kwam er een sterke loper voor in de plaats. En dat maakte het er niet makkelijker op voor Jasel. Sten won een pion en de zwarte koning kwam op de tocht te staan. Jasel verdedigde taai, maar door de combinatie van een sterke loper en dame werd de zwarte koning uiteindelijk toch mat gezet. 3-3!

Pieter kon vervolgens, spelend tegen Ivo Timmermans, een halfje toevoegen op het scorebord. De dames werden al vrij snel geruild en ik heb het idee dat het evenwicht nooit echt is verbroken. Wellicht dat Pieter iets minder stond in het eindspel, maar de vrede werd snel getekend. Remise.

Joram speelde tegen Marc Overeem een enerverende partij. In tijdnood zag het er niet best uit. Chiel vertelde mij dat de tegenstander en wel erg goede voortzetting had gemist. Joram vocht zich terug en kreeg in een eindspel 3 pionnen voor een stuk. De tegenstander gaf dit, wellicht wat te vroeg, remise voordat hij de speelzaal uit stormde. Marc zal niet tevreden zijn geweest.

Marco speelde, zoals gezegd, een erg interessante partij. Hij speelde met de witte stukken tegen Barry Brink, de man in vorm (hij won vorige maand het Haarlemse Meesters toernooi en scoorde een IM-norm). Tijdens de partij vond ik het erg lastig in te schatten hoe het stond. Marco voerde zijn zetten echter overtuigend uit, wat me enigszins gerust stelde. Na een spannende fase stonden er nog maar twee koningen op het bord: remise. 4,5 – 4,5, kon Lisa nog winnen?

Lisa speelde een wat rommelige opening tegen Robert Kikkert en bereikte weinig met wit. Toen Robert ging aanvallen kon ze een pion winnen, maar bleef er een eindspel met torens en ongelijke lopers over. Daar heeft Lisa op één moment een goede kans gemist. Toen de torens werden geruild probeerde Lisa nog in het ongelijke lopereindspel haar vrijpionnen in beweging te zetten. Maar Robert stond steeds op de goede momenten op de goede plaats en Lisa moest in remise berusten.

En toen stond er voor de derde keer een 5-5 op het scorebord! Ook deze keer kunnen we daar tevreden mee zijn. Opvallend is dat er 6 remises zijn gespeeld, maar ik van niemand de vraag heb gekregen of remise mocht. Laten we het er maar op houden dat ze én het zelf heel goed kunnen inschatten én mijn antwoord konden voorspellen… Na een geslaagd diner bij Dolce Amaro (een aanrader!) keerden de meesten van ons weer naar huis.

Negende op rating, en na drie rondes op een gedeeld 4e plaats. Drie keer gelijkspel en op zoek naar onze eerste overwinning. We gaan ervoor om die te pakken op 12 december tegen DD!

 DSC12212-Caïssa 122475 - 5
1IM Chiel van Oosterom2366-FM Arno Bezemer2286½-½
2FM Marco Gähler2339-Barry Brink2359½-½
3IM Joost Michielsen2395-GM Hans Ree23120 - 1
4Sten Goes2257-FM Jasel Lopez22191 - 0
5Joram op den Kelder2260-FM Marc Overeem2220½-½
6Sebastiaan Smits2168-Michael Wunnink2262½-½
7Talitha Munnik1970-Alje Hovenga22170 - 1
8Pieter Buzing2090-Ivo Timmermans2152½-½
9Martine Middelveld2103-FM Rob Witt22051 - 0
10Lisa Hortensius2174-Robert Kikkert2240½-½

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap