Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC5 wint na verbeten strijd nipt van SHTV 3

DSC5 is het seizoen - ondanks twee invallers - met een overwinning begonnen: 4,5-3,5 in de thuiswedstrijd tegen SHTV 3.

Toine Prangers en René Torenstra bleken te elfder ure niet topfit te zijn maar met Jouke van Gosliga en Rob Smits hadden we capabele vervangers (het vinden van invallers is met zo'n grote vereniging, zeker op de clubavond, natuurlijk geen probleem!).

Nadat wedstrijdleider Hugo van der Laan keurig op tijd het startsignaal had gegeven werden de eerste zetten van het seizoen 2015-6 snel op het bord gebracht. Door Corniel Nobel wellicht té snel want hij moest binnen een uur het onderspit delven - hij zal deze valse start in komende wedstrijden vast wel compenseren.

DSC5 behoort (bijvoorbeeld met Promotie 3) tot een handjevol teams dat kans maakt op het kampioenschap en dus moest er vanaf dit moment bij de anderen een schepje bovenop. Gert-Jan Baas, Willem-Jan van den Broek en Albert Kemeling leken weliswaar met klein voordeel uit de opening te komen maar Jouke van Gosliga moest secuur spelen om niet door zwart overspeeld te raken en ook Arno Wiersma had ruimtenadeel. Bij Rob Smits en Jan van de Donk stond het ongeveer gelijk.

Gelukkig liet de gelijkmaker niet lang op zich wachten: nadat eerst nog Rob remise had gegeven won Gert-Jan met een kleine combinatie een pion en nadat zijn tegenstander had verzuimd zwart's niet-gerokeerde koning aan de tand te voelen en in plaats daarvan nog een mindere zet deed was het pleit aan dit bord beslecht: 1½-1 ½. Arno werd in een voor hem toch redelijk bekende opening echter verrast door de witte pionopstoot naar a4 en wist geen sluitende aanpak tegen het witte ruimtevoordeel te vinden; toen pardoes een stuk werd verloren konden de stukken in het doosje.

Inmiddels was de situatie bij Jouke slechts licht verbeterd: de directe gevaren waren bezworen maar zwart had nog steeds meer ruimte. Willem-Jan, die vanuit de opening aanhoudende druk had uitgeoefend, stond beter maar het kostte hem tijd uit te vinden met welke manoevres dit voordeel te gelde kon worden gemaakt. Jan was in een hoopgevend middenspel de fout ingegaan en stond plots een kwaliteit achter. Daar stond tegenover dat Albert keurig had afgewikkeld naar een (enkel-)toreneindspel met twee pionnen méér (en nog wel verbonden). Al met al hoefden we niet te verliezen maar was het de vraag of nog drie bordpunten (benodigd voor de overwinning)gescoord zouden worden.

In het laatste uur boekten we een grote meevaller doordat Jan met doorzetten remise wist te bewerkstelligen. Daar stond een tegenvaller tegenover: Albert had afgewikkeld naar een eindspel met pionnen op g3 en b6 en zijn toren achter de b-pion; de zwarte toren bestreek echter de 2e rij en sneed de koning (nog steeds op de eerste rij) af. De winst was daarmee onmogelijk, zoniet studieachtig gevonden - hij moest berusten in remise, jammer van een overwegend goed gespeelde partij.Willem-Jan tikte nu de gelijkmaker binnen: bij de verwikkelingen in het middenspel won hij na onnauwkeurig spel van zijn tegenstander een stuk (tegen vrije centrumpion van zwart) en wikkelde - min of meer à tempo - vervolgens secuur af naar een (enkel-)toreneindspel met extra loper, incasseerde zwart's pionnen en gaf op de 65e zet mat.

Bij een tussenstand van 3½-3½ waren alle ogen nu gericht op de partij van Jouke. Die had in het late middenspel in de counter de regie over kunnen nemen en had op dit moment twee pionnen geïncasseerd. Het was echter een dameeindspel en voordat je het weet is het eeuwig schaak of gaan er weer pionnen verloren. Ook hij speelde het echter secuur en nadat hij op het juiste moment dameruil had geforceerd was de eerste zege van DSC5 een feit: 4½-3½.

Gedetailleerde uitslag:

1. Gert-Jan Baas (zwart) - Meile Tamminga 1-0
2. Jouke van Gosliga - Ben Spierings 1-0
3. Arno Wiersma - Olav van Leeuwen 0-1
4. Willem-Jan van den Broek - Theo Bovenlander 1-0
5. Rob Smits - Ed Olvers remise
6. Jan van de Donk - T. Dekker remise
7. Corniel Nobel - André Wagner 0-1
8. Albert Kemeling - Ruben Wiegerink remise

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap