Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 start seizoen met gelijkspel tegen Voerendaal

In de sterke klasse 1B is het eerste team begonnen met een wat gelukkig gelijkspel tegen Voerendaal, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de meesterklasse (na in 2011-2012 nog kampioen te zijn geworden). Overwinningen waren er van Sebastiaan, Lisa, en Jan-Pieter. De persoonlijke uitslagen:

 DSC VoerendaalUitslag
1Chiel van Oosterom-Christian Braun½-½
2Sten Goes-Daniel Hausrath0-1
3Matthieu Freeke-Ivo Wantola½-½
4Joost Michielsen-Johannes Mundorf½-½
5Joram op den Kelder-André Krüger0-1
6Sebastiaan Smits-Henk Temmink1-0
7Lisa Hortensius-Valentin Buckels1-0
8Jan-Pieter Vos-Benjamin Nachbar1-0
9Martine Middelveld-Ruud van Meegen½-½
10Talitha Munnik-Bob Merx0-1


Matthieu opende de score middels een remise. Na een solide openingsopzet tegen de Catalaan van wit, diende zich een mogelijkheid aan om op b2 te slaan zonder dat daar een directe weerlegging voor was. Echt voordeel leverde het in eerste instantie ook niet op, maar in de eindstelling had achteraf gezien misschien nog wel doorgespeeld kunnen worden.

Daar voegde ik een remise aan toe, tegen een teamgenoot van mij bij DJK Aufwärts Aachen. Hieronder de laatste fase van mijn partij:Sebastiaan, die als nieuwe mede-teamleider zijn teamgenoten tot een select groepje mensen rekent, had een krachtige aanvalspartij. Hij kreeg in de opening relatief snel de kans om een stuk te geven tegen drie pionnen, waarbij de zwarte koning in het midden zou blijven en de zwarte stukken ook nog eens moeilijk in het spel te betrekken waren. Na suboptimaal verdedigingsspel van zijn tegenstander, wist Sebastiaan met een vrijpion op d7 de zware stukken van zijn tegenstander te binden en de overwinning binnen te hengelen.

Joost poogde de dame die zijn tegenstander op avontuur gestuurd had in te sluiten, maar een tussenzet redde zwart. In de gecompliceerde stelling die overbleef was er nog altijd ruime compensatie voor een pion, en Joost vond een afwikkeling naar een duidelijk beter eindspel. Hierin was hij niet geduldig genoeg, waarna de partij in remise verzandde.

Tegen Daniel Hausrath, de enige grootmeester in de opstelling van Voerendaal, kwam Sten met wit prima uit de opening. In de kritieke stelling koos hij echter voor de verkeerde variant waarna de stelling beter werd voor zwart. In plaats van lijdzaam af te wachten probeerde Sten de stelling nog wat te compliceren, maar alle dreigingen werden helaas goed gepareerd waarna hij kon opgeven.

Vervolgens zette Jan-Pieter ons weer op voorsprong. Hij kwam met een klein plusje uit de opening, en dat bleef eigenlijk bijna de hele partij zo. De witte stelling speelde ook nog eens een stuk makkelijker, wat resulteerde in een winnende combinatie in tijdnood. Het overdragen van het mede-teamleiderschap heeft Jan-Pieter goed gedaan. Na een seizoen zonder overwinningen nu weer een lekker punt.

Helaas viel het paardeindspel met minuspion van Joram niet te verdedigen, en de overgebleven borden zagen er niet heel hoopvol uit.

Talitha had een spannende partij met wederzijdse kansen en wederzijdse tijdnood. Na de tijdnoodfase bleek het beste er helaas af te zijn en viel de nederlaag niet meer te voorkomen. Talitha stelde het zo: "Talitha had met wit een spannende partij met een pion- en een kwaliteitsoffer die beiden niet werden aangenomen. Met misschien iets meer kansen voor wit was het wel lastiger spelen in wederzijdse tijdnood met vier paarden op het bord. Helaas ging het tactisch mis en viel de nederlaag niet meer te voorkomen."

Martine deed ultieme pogingen om te winnen omdat Lisa eigenlijk alleen maar kon verdedigen (haar stelling was solide, maar ze kampte wel met een vervelend ruimtenadeel). Martine was met zwart wel beter komen te staan, maar dat strandde helaas in een ongelijk lopereindspel met een pion meer dat niet te winnen was.

De tegenstander van Lisa, een sterke Duitse jeugdspeler, werd vervolgens geïnformeerd dat remise genoeg was om de teamoverwinning van Voerendaal veilig te stellen. Het leek echter een stelling waarin enkel Lisa nog een fout zou kunnen maken, dus werd zij toch nog even aan de tand gevoeld. Dat we uiteindelijk een matchpunt overhielden aan de wedstrijd kwam doordat haar opponent in zijn pogingen om de duimschroeven verder aan te draaien getroffen werd door een moment van schaakblindheid: na hard verdedigingswerk kreeg Lisa ineens de kans om een stuk met een tussenzet (schaak) te slaan. Dit resulteerde onmiddelijk in winst.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap