Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Broodnodige overwinning van DSC2 bij Schaakstad Apeldoorn 2

Eindelijk zit het een keer mee !!

De teamleider had van te voren slapeloze nachten over de te volgen strategie. Wie op te stellen, wie waar op te stellen?
Wat te doen als Apeldoorn in zijn sterkste opstelling speelt?

Walter was bereid zijn plek af te staan aan Martin. Op papier een verschil van ca. 100 elopunten. De Bas ook liever niet. Zodoende werd de puzzel makkelijker want nog 8 stukjes over.
Vervolgens werd gekeken naar de vorm (tpr), prestaties met wit/zwart en de hetzelfde bij de tegenstanders. Kortom een teamleider heeft er best wel werk aan.

De bedachte tactiek? Drooghouden op bord 1 tot en met 4, toeslaan op de onderste borden. Met Gert, remisekoning Bob, Martin en JP , drie verrassingen voor Apeldoorn op de borden 1-4. Gerekend werd op volle punten van de met wit spelende Kim en Ted op 5 en 7 en remises van Richard en Hans op 6 en 8 met zwart. Zo rekende ik naar een 5-3 winst toe.

Dan de praktijk. Apeldoorn kwam inderdaad sterk op. Zij zaten redelijk comform verwachting. De score werd geopend door Hans die geen genoegen nam met remise , maar wel zijn eerste volle punt van het seizoen liet noteren. Pieken als het moet was zijn commentaar :) 1-0

Ook Ted ging er doorheen, precies volgens mijn plan. Een pion werd buitgemaakt en er werd vakkundig afgewikkeld vanuit een toreneindspel naar een gewonnen pionneneindspel met eentje meer. 2-0 !

Kim zou dan volgens plan moeten winnen op 5. Na een tactische strijd bleef inderdaad een ruine over bij de tegenstander, 3-0. In de analyse verloor Kim van deze TAL re´ncarnatie keer op keer. Maar dat was de analyse :)

Ondergetekende waarschijnlijk nog onder de indruk van Kims overwinning liet paroes een paardschaak toe en kon vrijwel direct opgeven. Een blunder 3-1 (dat was niet volgens plan)

Martin had een uitstekende stelling opgebouwd tegen zijn sterke tegenstander maar gaf een stuk kado terwijl dit te voorkomen was geweest met een simpele onderste rij truc. Wel gezien door schrijvers deze maar helaas niet door Martin 3-2. Het zou toch niet alsnog misgaan hier ?

Gert kwam vervolgens zijn excuses aanbieden. Slechts remise was zijn deel. Mijn gevoel en dat van de rest van team was dat hij daarmee prima weg kwam. 3½-2½

Jan Peter had een zware middag. Verloor ergens een pion en leek te gaan verliezen. Maar plots kon hij afwikkelen naar een gelijk lopereindspel met een pion minder. Dit bleek eenvoudig remise te houden door JP, al probeerde zijn tegenstander het nog wel erg lang 4-3. Eerste MP binnen.

En dan Bob tegen 2220 op bord 2 geposteerd onder het motto Bob speelt toch wel remise. En als zijn tegenstander te ver gaat is Bob niet te beroerd hiervan te profiteren. Na 6 eerdere remises was remise dan ook de voorspelling. Er was echter een listige stelling ontstaan met aan beide kanten toren, dame en en enkele pionnen. Pion h7 was extra maar Bob sloeg hem lange tijd niet om niet in een matnet te komen of zijn dame te verliezen. Wij hadden vertrouwen in Bob. Want Bob verliest niet. Zijn oppo werd steeds nerveuzer want die moest dus winnen voor een MP. Op een gegeven moment ging Bob een eeuwig schaakcombi in middels een pionoffer, Zijn oppo wilde hier uitlopen maar dat kostte hem een volle toren! Bob de held van de dag, 5-3, en DSC2 leeft nog in 2B.

Het wordt verschrikkelijk spannend. We krijgen nog Kennemer Combinatie 2 en Utrecht 2. Hieruit moeten we 3 MP zien te scoren om ons vrijwel zeker te handhaven. Kennemer 1 speelt dezelfde dag de kampioenskraker tegen ons eerste team. Komt dat zien op 11 april a.s. !!!!!

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap