Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC 4 wint uitwedstrijd van RSC-Belgisch Park 1

DSC4 heeft de uitwedstrijd tegen RSC-Belgisch Park met 3,5-4,5 gewonnen en is daarmee op 8 matchpunten uit 7 wedstrijden gekomen - promotie noch degradatie is nog mogelijk.

We speelden pas voor de tweede keer dit seizoen met onze basisploeg. Vertrouwen in een goede afloop was op zijn plaats want de uitwedstrijden worden dit jaar alle gewonnen (in tegenstelling tot de thuiswedstrijden die alledrie verloren werden...).

De start bij Kees van der Meer, Ivar de Hoogt, Jaap Flohil, Henrik Tamerus en Willem-Jan van den Broek was rustig (stukken goed neerzetten) maar bij Marco Anink, Diederik van Heijgen en Jan-Pieter de Vries ontstonden al in de openingfase de nodige verwikkelingen.

Toch was het bij Kees dat de eerste uitslag genoteerd kon worden: diens stelling was zodanig vervlakt dat remise daar op zijn plaats was.

We kwamen op voorsprong door Jan-Pieter die na avontuurlijk spel (waarbij wij ook kansen voor zijn tegenstander zagen) kon afwikkelen naar een eindspel van twee torens tegen een dame (naast voor elk nog een handvol pionnen). Dit werd vlekkeloos uitgespeeld door onze man!

Marco had vanuit de opening een mooie uitgangspositie voor koningsaanval (min of meer onschendbaar paard op g5 en half-open h-lijn. Na veel manoevreren bezweek zijn opponent aan deze druk en was het tweede Delftse winstpunt een feit.

Helaas voor ons mislukte Ivar's opening en werd hem daarna geen kans meer geboden - tussenstand 1,5-2,5 in ons voordeel. In de resterende partijen kwam het aan op de laatste minuten. De hectiek nam toe, mede doordat de Ichtuskerk geen aparte analyseruimte kent en de geluidsoverlast van analyserende spelers (op 2-3 meter afstand) bij het vorderen van de avond toeneemt.

Bij Diederik (op n meter van deze overlast) was het helemaal 'alle hens aan dek': ook nog tijdnood en twee-snijdende stelling waarin een fout z gemaakt is. Maar onze topscorer (nu 4 uit 6) hield zijn hoofd het koelst en scoorde een vol punt. Belangrijk omdat Willem-Jan zijn zorgvuldig opgebouwde voordeel met een grafzet had weggegeven en uiteindelijk het onderspit moest delven - 2,5-3,5 voor de onzen dus.

Jaap had zijn avond niet, had op aangeven van de teamleider bij een 0-0 stand remise afgeslagen, kon vervolgens geen voordeel bedingen en gaf tot overmaat van ramp in de dying seconds een vol stuk cadeau - 3,5-3,5 dus waarmee alle ogen op de partij van Henrik gericht waren. Deze had in het verre middenspel een pion buitgemaakt en hoewel vervolgens een (altijd remise?!) toreneindspel op het bord kwam wist hij dit voordeel uiteindelijk toch te gelde te maken, daarmee de teamwinst zekerstellend!

Partijfragment:

Diagram


D. Wareman - W.J. van den Broek, 9 maart 2015, stelling na 24. Lf4-c1

Hier zou 24. ... Pce3 zwart een mooi voordeel hebben gegeven: 25. Lxe3 Pxe3 26. Lxg6+ Kh8 27. Txf8 Dxf8 28. Dd3 Pc4 en 1) de pion op b2 gaat verloren, 2) zwart heeft een vrijpion, 3) zwart heeft het loperpaar. In plaats daarvan produceerde ik 24. ... Ld4+? en na 25. Pxd4 de grafzet cxd4?? (Pxd4 zou gelijk spel geven). Na de gespeelde zet volgde vernietigend 26. Pa2 (overzien) en hoewel ik hierna met Db6 en d3 nog enige compensatie vond moest ik aan het eind van de avond mijn tegenstander toch de handen schudden.

Gedetailleerde uitslag:

1. G. Milort - Kees van der Meer remise
2. R. Razvan - Ivar de Hoogt 1-0
3. B. Verbaan - Jaap Flohil 1-0
4. A. van der Toorn - Henrik Tamerus 0-1
5. P.H. Ingen Hoes - Jan-Pieter de Vries 0-1
6. A.Q. van der Zijden - Diederik van Heijgen 0-1
7. J.A. van der Zijden - Marco Anink 0-1
8. D. Wareman - Willem-Jan van den Broek 1-0

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap