Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC 3 onderuit tegen Philidor Leiden

In de 6e ronde van de KNSB-competitie heeft het 3e team het onderspit gedolven tegen koploper Philidor Leiden. Met twee invallers werd het een 2-6 afstraffing, zonder ook maar een partij te winnen.

Onno speelde op 1 een vrij degelijke partij en kwam, volgens mij, niet echt in de problemen. Er ontstond uiteindelijk een toren-eindspel waarin de vrede werd getekend ruim voor de eerste tijdcontrole.

Pieter Goossens (op 8) leek iets beter uit de opening te komen met het bezit van de open c-lijn. Waar het daarna mis ging weet ik niet maar ineens zag ik dat hij een kwaliteit achter stond en zijn stelling in elkaar stortte. Een onverwachte nul dus.

Martin speelde op 2 en kwam iets beter uit de opening met initiatief op de konings-vleugel. Ergens schijnt hij een voordeeltje te hebben laten liggen en kwam hier ook een remise op het scorebord.

Een meevaller was dat Hans tegen hun sterkste speler, Nico Kuyff, met zwart goed stand hield en nauwelijks in de problemen kwam. Hans had het initiatief via de open g-lijn op de witte koning maar zijn eigen koning stond ook niet echt veilig op h8. Omdat de overige borden er redelijk goed uitzagen voor DSC nam hij het remise-aanbod aan.

Invaller Kees speelde op 7 een sterke partij en had bovendien de mazzel dat zijn tegenstander, de teamleider van Philidor, bijna een uur minder op de klok had. Hun vaste speler, Maarten van Harten, was om 13.55 uur nog steeds niet bij ons denksportcentrum aangekomen (vanwege een examen of zoiets) zodat hun teamleider, Michiel Vergeer, het zekere voor het onzekere nam en zelf achter de witte stukken plaats nam. En jawel, nog geen minuut later verscheen Maarten in de speelzaal. Te laat voor hem dus. Kees kwam snel beter uit de opening met zwart en zette een winnende aanval op de koningsvleugel op. Op het moment dat mat in 3 onafwendbaar leek offerde hij een volle toren in de overtuiging dat het winnend was. Wat hij helaas over het hoofd zag was dat de matzet, Dxh3, niet meer kon omdat deze nu gepend stond&. Een totaal onverwachte en onverdiende nul dus.

En in plaats van een gelijke stand, stond het plots 1,5-3,5

De borden van Pieter Buzing en JP zagen er veelbelovend uit voor ons en uw verslaggever mocht hopen op een remise. Een gelijkspel zou dan haalbaar zijn.
Helaas wist JP, die zijn partij mooi had opgezet met tegengestelde rokades en initiatief in het centrum, zijn pluspion in het loper-eindspel niet in winst om te zetten. Hij probeerde het tot zet 90 of zo en gaf toen zijn tegenstander de hand om de vrede te tekenen.

Dan zou Pieter moeten winnen en ik het moeten keepen.

Helaas lukte dat laatste niet. Mijn tegenstandster had zich uitstekend voorbereid op mij en speelde de eerste 13 zetten met wit bijna a tempo. En zoals wel vaker met wit wist ze een klein voordeel te bereiken en vast te houden. Mijn d-pion bleef erg kwetsbaar en deze ging uiteindelijk verloren waarna de stelling ook niet meer houdbaar bleek. Een nul en het verlies was een feit.

Pieter Buzing kon toen wat meer vrijuit spelen en sloeg een remise-aanbod af. Met twee lichte stukken tegen een Loper en 3 pionnen probeerde hij de winst binnen te halen maar vermoedelijk ging hij de boel forceren en verloor hij zelfs nog.

Een onverwachte 6-2 nederlaag stond toen op het score-bord en daarmee lijken de kansen op het kampioenschap in 3G verkeken. De achterstand op Philidor is immers 3 mp met nog 3 ronden te gaan.

Ondanks dat was het weer erg gezellig bij onze 'huis-chinees', waar ook het 1e en 2e uiteraard mee gingen wokken. Er werd alvast gezellig vooruitgeblikt op de topper van DSC1 in ronde 8 en ook werd er de animo gepolst voor een ander leuk schaakuitje, namelijk het zomertoernooi van Gent. Dat belooft weer een grote groep afgevaardigden van DSC op te leveren. Maar dat duurt nog tot medio juli....

De uitslagen:

DSC Delft 3 2025 Philidor Leiden 2055 2 - 6
1. Onno Verbaken 2108 Stef van der Zon 2139 ½ ½
2. Martin Glimmerveen 2086 Thijs Roorda 2125 ½ ½
3. Hans Stam 2083 Nico Kuijf 2224 ½ ½
4. Pieter Buzing 2068 Guido Bakker 2055 0 1
5. Lucien van de Lisdonk 2042 Leonore Braggaar 2085 0 1
6. Jan-Pieter de Vries 1919 Herman van Halderen 2028 ½ ½
7. Kees Voorberg 1991 Michiel Vergeer 1770 0 1
8. Pieter Goossens 1903 Harry van Vliet 2014 0 1

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap