Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC8 overtuigend langs Botwinnik 5 in Zoetermeer

Afgelopen donderdag gingen wij na onze laatste nederlaag thuis tegen het schaakhuis met goede hoop richting Zoetermeer.
Op papier leken wij de betere partij, en we hadden een versterking erbij doordat Jaco, ons nieuwe zuid Afrikaanse lid, inviel voor Igor.

Zelf speelde ik op bord 2 een zeer slechte opening. En mijn tegenstander maakte hier gretig gebruik van. Snel verloor ik een kwaliteit, en leek daarmee vrij kansloos ten onder te gaan. Gelukkig waren de meeste van mijn zetten daarna redelijk verplicht, dus hoefde ik niet na te denken en kon ik lekker bij de rest mee kijken.

Jaco, die op bord 1 speelde, liet meteen zien waarom hij op bord 1 mocht zitten. Hij speelde een zeer degelijke opening, en maakte direct gebruik van het passieve spel van de tegenstander. Hij won vrij snel een kwaliteit en even later stond zijn tegenstander stom verbaasd te kijken terwijl hij al mat stond.

Op Bord 5 was Michiel Toen al klaar. Hij had een klein voordeeltje gekregen na de opening. Zijn tegenstander zag direct hoe dit compleet verliezend was en gaf op. Zelf had ik het nog wel even geprobeerd in zijn geval, maar ik was blij met de overwinning.

Hierna kwam Marfa naar me toe dat ze een remise kon afdwingen. Ik keek even vluchtig naar haar bord, en zag dat ze een kwaliteit en meerdere pionnen voor stond. Daarnaast stonden meerdere van onze spelers zeer slecht, dus vroeg ik haar of ze nog even verder kon spelen. Helaas had ze er niet bij verteld dat ze haar dame moest ruilen tegen een toren om niet meteen mat te gaan. Dus vanaf dat moment leek het een vervelende avond te gaan worden.

Gelukkig viel het allemaal reuze mee. De tegenstander van Reinaldo gaf zijn initiatief weg. Daar wist Reinaldo goed gebruik van te maken, en won tegen alle verwachtingen in toch nog de partij.

Terwijl Reinaldo de felicitaties ontving, lette mijn tegenstander even niet goed genoeg op. Hij was vergeten om af en toe nog te kijken naar je verdediging, hoe goed je ook staat. Daarmee zag hij mijn mat in 1 dreiging over het hoofd en zodoende kon ik toch nog een zeer onverdiende overwinning pakken. Hiermee stonden we 4-0 voor, en wisten we eigenlijk wel dat het goed kwam.

Jesse speelde een best aardige partij op bord 6. Na zijn eerdere nederlagen op bord 3 wou hij het iets lager proberen. Dit leek vrij aardig te gaan. Hij deed een mooi stuk offer, waarmee hij een pion en een toren terug pakte. Echter werd zijn loper meteen ingesloten, dus was het niet zo goed als het in eerste instantie leek. Daarna liet hij door een matdreiging ook nog een toren afpakken. Toen zijn tegenstander toch nog remise aanbood nam hij dat dus gretig aan.

Ook Marfa kreeg ondanks haar dame offer ook nog een remise aangeboden, zo stond het dus al 5-1, met alleen Vashish en Tom nog aan de borden.

Vashish speelde zijn favoriete konings gambit. Dit leek vrij aardig te gaan, zeker toen zijn tegenstander op de verkeerde manier verdedigde, en vashish eerst een kwaliteit, en later een heel stuk won. Hier maakte hij zorgvuldig gebruik van, en net voor hij een van zijn pionen ging promoveren vond zijn tegenstander het wel genoeg. Zo kon ook hij aan het bier, en konden we met zijn allen naar het eindspel van Tom gaan kijken.

Tom speelde een zeer boeiende partij, en alles ging redelijk gelijk op. Halverwege zei hij nog dat hij ging verliezen, maar aan het eind had ik toch liever zijn stukken dan die van de tegenstander. Echter had hij nog maar weinig tijd en dit werd hem toch nog fataal. Waar wij allemaal de prachtige winst variantjes voor hem zagen, deed hij het net niet helemaal goed. Zo doende verloor hij toch nog al zijn pionnen, en kwam hij net een tempo te kort om promotie van zijn tegenstander te voorkomen. Zodoende wist dan toch nog iemand van Botwinnik een vol punt te pakken, en gingen wij met een 6-2 overwinning weer terug met de trein.

In delft aangekomen hebben we dit weer fatsoenlijk gevierd in de Joffer, en was ik op vrijdag ochtend toch weer brak op mijn werk.

Volgende maand spelen we al onze voorlaatste partij, dan tegen schaakcombinatie SHTV. En als we die weten te winnen lijkt het kampioenschap een meer dan redelijk doel.

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap