Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC7 kopje onder tegen DD 6

DD 6 was gisterenavond met 4.5 bordpunten net te sterk voor het 7e, dat door een aantal uitglijders de boot miste. Zonder zwarte pieten te willen uitdelen was het jammer dat er op verschillende borden onnauwkeurigheden in het spel kropen. Een gunstiger uitslag had dan wellicht in het verschiet gelegen.

Weer had het 7e twee invallers nodig. Adriaan ter Mors verving de wegens familieomstandigheden verhinderde Antoon Frehe en Vashissh Sukul moest de wat met zijn gezondheid kwakkelende verslaggever zien te doen vergeten.
Dat deed hij trouwens met verve. Zijn tegenstander klaagt na opgave dat hij slecht heeft gespeeld, maar eerder gaat de eer naar Vashis, die kleine onnauwkeurigheden van zijn tegenstander secuur afstraft. Eerst één en daarna nog één pion verovert en een gewonnen eindspel afdwingt.
Adriaan vergaat het minder goed. Hij komt wat minder uit de opening, ziet zijn koningsvleugel wat verzwakken en moet opgeven als zijn tegenstander met al zijn stukken op de koning gericht binnen komt vallen. Verlies is niet meer te voorkomen.
Rob Scherpenisse helpt zijn tegenstander op bord 7 pardoes aan een open b-lijn, waar zijn koning toevallig ook ongedekt en mede aangevallen door de dame in zijn uppie staat te koukleumen. Mat in één is het gevolg.
Lito staat beter als hij een beetje onnauwkeurig de vijandelijke dame toegang verschaft tot zijn koningsvleugel. De aanval lijkt nog te keepen als hij ook pardoes een toren plus mat in één in de etalage zet.
Zo staat het 3-1 voor DD, maar er is nog hoop.

Herman Zonderland heeft de moeilijkste tegenstander van de avond. De heer Tesselaar is blind en moet geholpen worden met het verzetten van zijn stukken. Dit levert een aaneenschakeling van kleine incidenten, verontschuldigingen en correcties op vanwege het verkeerd indrukken van de klok, het vergeten een stuk te verzetten of andere zaken die niet helemaal volgens de regels van het spel verlopen. De beide heren lossen het echter allemaal in een sportieve geest op.
Herman is bezig aan een opzienbarende reeks. Met vier uit vier is hij de best scorende speler in de tweede klasse. Ook zijn score in de interne was nog nooit zo succesvol. Gisterenavond maakt hij koelbloedig gebruik van een onachtzaamheid van zijn tegenstander, zet een achterstand om in een voorsprong, slaat gedecideerd een remiseaanbod af en knoopt zijn tegenstander keurig op.

Arzhang Davazdahemami heeft al snel een flinke tijdsachterstand. Alhoewel hij positioneel niet slecht staat, wordt deze hem fataal. Een onnauwkeurigheid kost hem een vol stuk; een achterstand die hij niet meer te boven komt.
Daarmee staat het 4-2, wat impliceert dat wij geen half punt meer kunnen verliezen.
Coen Leentvaar speelt een gedegen partij. Hij wint een vol stuk in het middenspel en alhoewel het vervolg van de partij nog enige aandacht vereist, wikkelt hij deze toch secuur naar winst af.
Jan van der Donk kan een omissie in het middenspel slechts rechttrekken tot remise. Op het punt staand overlopen te worden, lijkt hij door dames af te ruilen een vrijpion te krijgen. Maar zijn tegenstander laat zich niet in de luren leggen en wikkelt af naar een remisestand. Met herhaling van zetten haalt hij het benodigde half puntje binnen.
Jammer dat de nauwkeurigheid deze keer op cruciale momenten net ontbrak. Achteraf bezien heeft er mijns inziens minimaal een gelijk spel ingezeten en is er op veel borden goed en degelijk gespeeld.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap