Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC5 pakt met nodig fortuin matchpunt tegen RSC-BP

DSC5 mocht gisteren over geluk niet klagen. Tegen RSC-Belgisch Park 1 werd met nodig fortuin een match­punt behaald. Daar had het de hele avond niet naar uit gezien.

Het begon allemaal niet zo goed. Binnen no-time stonden we achter. Rob Smits werd flink gefopt en kon direct opgeven. De volgende uitslag was een remise bij Gert-Jan Baas; in de stelling op het bord zat voor beide partijen geen muziek meer.

Een rondje langs de overige borden toonde niet voldoende compensatie voor de achterstand; René Torenstra stond een kwaliteit achter, Corniel Nobel had een veelbelovend centrum. De overige borden waren nog onduidelijk, maar toonden zeker geen beter beeld.

In het vervolg van de wedstrijd ging het bij Corniel vreselijk mis. Zijn sterke centrumpionnen werden geblokkeerd, en nu konden de pionnen van zijn tegenstander een beslissende opmars inzetten die niet te stuiten bleek.Jouke van Gosliga speelde op bord 1 weer een goede partij, waarin zijn tegenstander op de damevleugel een pionnetje snoepte maar daar een koningsaanval voor moest parreren. Dat ging niet helemaal goed voor zijn tegenstander, die een kwaliteit inleverde. Jouke maakte het daarna netjes af.

Ondertussen was Arno Wiersma in zwaar weer gekomen; zijn tegenstander had het initiatief gekregen en daarmee een beslissende aanval. Een laatste poging zich te verdedigen tegen de koningsaanval had een stuk moesten kosten, maar zijn tegenstander koos er (ten onrechte) voor met de dame de koningsstelling binnen te komen. Daarmee bleek bij niet meer dan een pion te kunnen winnen, waarna Arno weer los zou komen. Hij koos, gezien de stand op de andere borden, voor eeuwig schaak.

René Torenstra verloor zijn partij inderdaad, hij had geen compensatie voor de kwaliteit achterstand. Al ontstond na afloop van de wedstrijd nog een interessante discussie over een niet-gespeelde variant waarin hij nog goede aanvalskansen leek te hebben.

De resterende twee partijen moesten dus 2 overwinningen opleveren om nog een matchpunt te verdienen. Bij Peter Lode op bord 3 zat dat er zeker in. Peter had met duwen en trekken zijn stelling steeds een klein beetje verbeterd, tot de remisemarge verbroken was en hij het punt binnen kon slepen.

De laatste partij was die van Arnt Veenstra, en dat zag er niet goed uit. Zijn tegenstander had het initiatief en leek pionnetjes te kunnen gaan snoepen op de damevleugel. De partij was echter al in de tijdnoodfase aanbeland, en met aan beide zijden nog maar ca. 2 minuten op de klok begin zijn tegenstander een vreselijke blunder; hij liet zijn dame instaan. Een fortuinlijk punt, dat Arnt de winst en DSC5 een matchpunt opleverde. DSC51807-RSC-Belgisch Park 118134-4
1Jouke van Gosliga1786-G. Milort19901-0
2René Torenstra1775-R. Ioan18860-1
3Peter Lode1894-A.J. v/d Toorn17631-0
4Arno Wiersma1928-A.Q. v/d Zijden1830½-½
5Rob Smits1759-P.H. Ingenhoes17990-1
6Gert-Jan Baas1866-F. de Leeuwe1712½-½
7Corniel Nobel1701-J.A. v/d Zijden17650-1
8Arnt Veenstra1747-D. Wareman17591-0

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap