Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 verslaat ook Wageningen en pakt koppositie

DSC1 heeft afgelopen zeer goede zaken gedaan door mede-koploper Wageningen in een direct gevecht te verslaan. Daarmee wist het eerste team de ongedeelde koppositie te grijpen, waardoor de KNSB-site zelfs repte van de 'topper in 1A'. Dat lijkt wat teveel eer, maar niettemin is Wageningen een sterk team. Ze traden niet helemaal op volledige oorlogssterkte aan, maar bevatte wel een legendarische oud-DSCer in de persoon van Jan Timman. Chiel van Oosterom wist hem op remise te houden!

Zaterdag 23 november stond de wedstrijd tegen Wageningen op het programma. Wageningen is een sterk team, dat al jaren hoog eindigt in de 1e klasse. Ze hebben o.a. Jan Timmen als speler. Vooraf de belangrijke taak voor de teamleiders om een goed strijdplan te bedenken. Deze keer was dat plan snel gemaakt: onze sterkste spelers zetten we op de hoogste borden om de sterke spelers van Wageningen te bestrijden; dat zouden allemaal spannende partijen kunnen worden.

Zo soepel als het strijdplan ging, zo soepel ging ook de heenreis! Aangekomen in de speelzaal bleek dat er een stroomstoring was geweest, en de verwarming niet aanstond. Hoe dit aan te pakken? Sommigen zaten te twijfelen om de jas weer aan te doen, iemand anders zat maar met handschoenen aan achter het schaakbord. Allemaal geneuzel, laten we naar het belangrijkste deel gaan: de wedstrijd. Vooraf werd Wageningen uit ingeschat als een lastige wedstrijd, waar we wel kansen zagen. Vorig jaar hadden we nog verloren van Wageningen, dit jaar hoopten we op meer. We hadden immers versterking gevonden : Chiel & Joost! Twee IM's, dat scheelt toch een hoop.
Onderstaand een verslag waarin ik verschillende DSC1-ers aan het woord laat.

Matthieu en Joram waren allebei al redelijk vroeg klaar, beide remise; 1-1.

Vervolgens was de partij van Chiel tegen Jan Timman afgelopen. Chiel: Ik had in de opening een actieve paardzet van hem gemist en speelde daarna een paar slechte zetten. In een stelling waar er meerdere sterke plannen voor hem waren, koos Timman voor het openbreken van mijn stelling. Hoewel dat twee pionnen won en mijn koning ontblootte, moest daar nog wel een goed vervolg aan gegeven worden omdat zijn paard min of meer ingesloten raakte. Dat kon op meerdere manieren, maar wat Timman deed leidde slechts tot eeuwig schaak. Doordat hij (voor mij onverwachts) eeuwig schaak 1 zet te lang uitstelde, kreeg ik een simpele kans die me een gewonnen stelling op zou leveren, maar die miste ik. 1,5-1,5

Smaranda speelde een goede partij en won. Hierdoor kwamen we op een voorsprong. Helaas kon Joost het niet bolwerken tegen Stefan Bekker, waardoor de stand weer gelijk werd getrokken. 2,5-2,5

Lisa speelde daarna remise: ik kwam wat minder uit de opening en stond wat gedrukt. Hij wist daar niet van te profiteren (er zat ook niet iets concreets in de stelling) waardoor ik tijd had om mijn stukken weer activer neer te zetten. Toen kregen we een moeilijke stelling waarin het voor ons allebei lastig was om een plan te verzinnen zonder de eigen stelling te verzwakken en de tegenstander kansen te geven. Met voor allebei weinig tijd op de klok werd het 3 keer dezelfde stelling. 3-3

Nog 4 partijen te gaan, waarbij ik inschatte dat Sebastiaan goed stond, maar is het te winnen? Bij Sten hetzelfde verhaal: ik zag dat al een tijd lang dezelfde stelling werd gespeeld, waarbij subtiel werd gemanoeuvreerd door Sten. Talitha had een eindspel met een pion meer, maar is dat te winnen? Ik had een heel slechte stelling en had de nul al geteld.

Sebastiaan won gelukkig snel: Ik kreeg een ruimtevoordeel in de opening. Mijn tegenstander ging vervolgens in op een pionoffer, waardoor ik kon afwikkelen naar een beter eindspel. Vervolgens hoopte hij op remisekansen door te ruilen naar een dubbel toreneindspel met ongelijke lopers, maar mijn loper en torens waren veel actiever. Hierdoor kreeg hij uiteindelijk problemen met zijn onveilige koning, verloor 2 pionnen en daarmee de partij.

Zoals al gezegd verloor ik (Martine): na een franse opening dacht ik er goed uit te komen, ik had echter wel wat problemen om mijn loper op c8 te ontwikkelen. Daar maakte Erik goed gebruik van en in tijdnood maakte ik een grote fout en was het eigenlijk meteen afgelopen. 4-4

Talitha zette ons op voorsprong en haalde het eerste matchpunt binnen! Talitha: De koningsaanval van mijn tegenstander zag er optisch gevaarlijk uit, maar met mijn paardmanoeuvre via h8 kon ik de boel goed bij elkaar houden en bleek dat wit de eigen pionnenstructuur flink verzwakt had. Ik creŽerde nog een zwakte op de andere vleugel waarna een eindspel volgde met beiden T + L, wit twee pionnen en ik drie pionnen. Ik miste helaas een mooi matnetje en zag het al remise lopen, toen mijn tegenstander besloot op de actieve manier te verdedigen - wat dit keer minder goed uitpakte. 4-5

Rustig begonnen we te geloven in een overwinning!! Sten had namelijk een zeer prettige stelling, waarbij hij op winst kon spelen en eigenlijk niet meer kon verliezen. Maar ja hij kan natuurlijk een stuk weggeven, door zijn tijd gaan...Hij hield ons nog erg lang in spanning kan ik je vertellen!

Ik laat Sten aan het woord: Sten speelde een rustige opening, waarbij hij op zet 17 een blijvend voordeeltje kreeg in de vorm van een betere pionnenstructuur. Hiermee had hij ook meteen een goede loper tegen slechte loper situatie. Na een lange tijd voorzichtig rond manoeuvreren waarin langzaam steeds meer verzwakkingen werden uitgelokt bij de zwart speler, duurde vervolgens nog tot zet 108 voordat de vis op het drogen was. 4-6!!

Uiteindelijk kon om 19.00 de feestmuts op, want we hadden gewonnen! Dit werd uiteraard goed gevierd met een etentje bij mijn moeder in Wageningen. Die wederom zo aardig was om voor 10 mensen een 3-gangen diner te maken.

En daar staan we dan opeens, helemaal alleen bovenaan de ranglijst. Erg trots en blij dat het ons gelukt is. We gaan proberen om de volgende ronde onze koppositie te verdedigen en er weer een mooie dag van te maken!

Individuele Uitslagen:
 Wageningen2205-DSC122224 - 6
1GM Jan Timman2583-IM Chiel van Oosterom2381½-½
2Stefan Bekker2302-IM Joost Michielsen23931 - 0
3IM Yochanan Afek2290-FM Matthieu Freeke2341½-½
4Kees Stap2153-Joram op den Kelder2273½-½
5David van Eekhout2150-Sten Goes22350 - 1
6FM Erik van den Dikkenberg2202-Martine Middelveld21401 - 0
7Erwin Oorebeek2185-WIM Smaranda Padurariu21920 - 1
8Bert Torn2157-Talitha Munnik19490 - 1
9Bartel Dodeman1849-Sebastiaan Smits21250 - 1
10Fred Jonker2175-Lisa Hortensius2188½-½

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap