Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC3 nipt onderuit tegen DD 2

Het duel tegen mede-koploper DD2 is nipt verloren door ons 3e team.

De staartborden haalden een mooie score van 3 uit 4, maar de topborden stelden daar helaas maar een halfje tegenover....

Hierdoor staan we momenteel gedeeld derde in 3G.

Als eerste was Hans op bord 2 uitgespeeld; hij pakte de opening met zwart verkeerd aan en kon na 21 zetten stukverlies incasseren. Ofwel een nul.

Op 1 leek Onno beter uit de opening te komen en dacht ik dat hij wel, op zijn bekende manier, de tegenstander langzaam maar zeker zou pletten. Zijn manoeuvres bleken toch geen winnend voordeel op te leveren en daar werd ergens in het middenspel de vrede getekend.

Op bord 6 speelde mijn buurman Pieter G. tegen (BNer) Alexander Munninghoff. Daar kwamen al snel tegengestelde rokades op het bord en rukte de h-pion van Pieter op naar h4, met een witte koning op h2. Wit had tegenspel via de f-lijn en dacht dat zijn Dame tegen Toren+Loper offer zou winnen voor hem. Dit bleek echter vies tegen te vallen voor hem. In plaats van op remise te spelen bleef wit op winst spelen en maakte Pieter daar handig gebruik van; er werd een tweede Dame gehaald en dat was einde partij.

Tussenstand van 1,5-1,5 dus.

Op 3 speelde Pieter B. een aardige partij met wit en dacht ik dat hij het betere van het spel had. Zijn partij kwam op een bepaald moment in een stroomversnelling (door tijdnood waarschijnlijk) waarbij hij het initiatief aan zijn tegenstander moest laten. Dit leidde tot veel materiaalverlies en, hoewel Pieter het nog probeerde, ook tot partijverlies.

Op het laatste bord speelde Jan-Pieter de Vries; hij verving Martin die dit weekend ging verhuizen. De opening met zwart was, volgens veel teamgenoten, geen gezicht&. Pionnen op h6,g6,f5 (geen e-pion meer) en de koning op f7. Volgens droidfish een score van +3,1 voor wit na een zet of 16. Wit dacht met een kwalwinst het karwei te kunnen klaren maar toen kwam JP juist in zijn spel. Het leverde hem een paar sterke verbonden vrijpionnen op die uiteindelijk niet te stoppen waren. Hij won dus en bracht daarmee de stand in evenwicht.

Roland had een partij die lange tijd op een remise leek af te stevenen. De dames werden vrij snel geruild en daarna gingen ook veel andere stukken van het bord. Zo ontstond een eindspel van Loper +4 pionnen vs Paard +4 pionnen. De loper domineerde echter het paard en ook de witte koning stond veel beter dan de zwarte monarch. Toen er zetdwang voor Roland ontstond moest hij een pion offeren. Dit bleek voldoende voor wit om het karwei af te maken.

Zo stond het dus plots 3,5-2,5 voor DD2.

Maar de stelling van Evert op 7 was veelbelovend. De opening was actief door hem opgezet en er leek een aantal veelbelovende combinaties in de stelling te zitten. Toch speelde Evert dit niet en ging hij redelijk solide verder. Dit leverde uiteindelijk pionwinst op. Er ontstond een gelijk lopereindspel met een pluspion dat hij had moeten winnen. Ik heb het niet goed kunnen volgen omdat ikzelf nog aan het spelen was, maar ik begreep bij een Italiaans restaurant na afloop, wel dat hij het heeft laten liggen.

Dus was het 4-3 en mijn stelling was niet al te best.

In de opening had mijn tegenstander, Onno van Dijk, met zwart licht voordeel verkregen en initiatief via de dame-vleugel. Dit leidde tot pionwinst en een stelling waarbij zijn e-pion een vrije doortocht leek te kunnen forceren. Toen hij ook nog een 2e pion buit maakte leek het verlies voor mij onafwendbaar. Toch kon ik, na de tijdnoodfase, profiteren van een foutje van zwart en een pione terug winnen. Zijn pluspion was een dubbelpion op de f-lijn. Het eindspel wat op een bepaald moment resteerde, was P+3 pionnen vs Paard + 4 pionnen. Dit was niet te winnen en aldus werd de vrede getekend.

4,5 - 3,5 voor de tegenstander dus.
Hierdoor staan we weer met beide benen op de grond.
De volgende ronde thuis tegen Goes moet worden gewonnen om aansluiting met de top te behouden.


DD 2 1991 DSC Delft 3 2023 4,5 3,5
1. Daniil Kolodkin 2085 Onno Verbaken 2101 0,5 - 0,5
2. FM Henk Happel 2129 Hans Stam 2088 1 0
3. Lukasz Korecki 2084 Pieter Buzing 2072 1 0
4. Vincent Oudewaal 2038 Roland ten Have 2055 1 0
5. Onno van Dijk 2029 Lucien van de Lisdonk 2037 0,5 - 0,5
6. Alexander Münninghoff 1921 Pieter Goossens 1909 0 1
7. Jan Willem Koelmans 1849 Evert vd Hooven 1977 0,5-0,5
8. Theo van Orsouw 1793 Jan-Pieter de Vries 1946 0 1

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap