Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

In Memoriam Hora Vlam


 


Hora Vlam, afkomstig uit Warmenhuizen (N-Holland) kwam begin jaren zestig van de vorige eeuw naar Delft om te studeren en er te schaken. Hij werd lid van DSC - ook in die tijd een sterke schaakclub - en behoorde al gauw tot de betere spelers. Hij kwam uit in verschillende vertegenwoordigende teams, waarin hij samenspeelde met o.a. Jan Timman en Arend van Dop. In 1969 werd hij voor de eerste maal kampioen van DSC, in de 11 jaren daarna zouden er nog 6 volgen.
Begin jaren tachtig verliet hij de vereniging om in het eerste van Charlois Europoort te spelen. In 1993 keerde hij terug naar DSC, om opnieuw in de hoogste teams uit te komen,

Naast het behalen van kampioenschappen bij DSC, won hij een vijf maal het open kampioenschap van Delft, werd enkele keren regionaal HSB-kampioen (en heeft als zodanig ook een aantal malen aan de halve finale van het NK meegespeeld). Daarnaast speelde hij mee in vele toernooien. Tot aan zijn dood bleef hij op hoog niveau schaken.

Hora was een strijdbare persoonlijkheid die vaak direct voor zijn mening uitkwam en daarbij ook van humor blijk gaf. Achter het schaakbord was hij een scherpzinnig speler met een groot tactisch inzicht en uitgesproken hekel aan verliezen.

Toen hij zich in juli van het afgelopen jaar in verband met klachten aan het hoofd liet onderzoeken, bleek er sprake te zijn van een tumor in de hersenen die al gauw zeer ernstige vormen aannam en niet meer te overwinnen bleek. Geconfronteerd met veel pijn en de zekerheid dat hij zeer binnenkort zou sterven, stelde hij de vereniging op de hoogte hiervan, waarbij hij aangaf dat hij afscheidsbezoek erg op prijs zou stellen. Veel DSC-leden hebben hieraan gehoor gegeven. Hora bleef tot het eind een heldere scherpzinnige indruk maken.

Op 20 december j.l. heeft zijn leven een einde genomen. DSC mag trots zijn hem als lid gekend te hebben.
Hora is 71 jaar geworden.

Gerard Bilars
Secretaris DSC


Onderstaand een van de partijen waar Hora erg trots op was:


Bij deze partij hoort nog een aardige anecdote, die Rene Torenstra me afgelopen maandag vertelde.

De dag na deze partij speelde Donner tegen van der Sterren, maar kwam niet verder dan remise.
In de analyse tussen Donner en van der Sterren stond ook Hora te kijken, die op een bepaald moment een voorstel voor een zet voor Donner deed. Donner (niet iemand met grote sociale eigenschappen, oftewel vaak een hork) reageerde daarop met de woorden: 'wie doet dit voorstel?', daarbij aangevend dat hij de zet niet vertrouwde.
Hora (ook niet bang) antwoordde met: 'de schaker die gisteren wel van van der Sterren heeft gewonnen'.
Donner moest daar smakelijk om lachen!

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap