Delftse SchaakSite - Rekenvout

105: Van oude partijen de dingen die voorbij gaan

De schaker die al wat langer meegaat, komt bij iedere externe wedstrijd wel bekenden tegen. Ditmaal ontmoette ik Peter Kemner. Hij speelt bij Charlois/Europoort, en dat deed hij 25 jaar geleden ook al.

Toen speelde ik voor Maastricht, voor het Verènigd Sjaakgenootschap Mestreech (VSM). Ik heb daar jaren met veel genoegen gespeeld. De interne begon daar om een uur of half negen, en eindigde om 2 of 3 uur ’s nachts. Het gezelligheidsaspect was daar nog wat meer prominent dan bij ons; het verschuiven van houtjes was een soort tijdverdrijf tussen het innemen van een pèls of een Elske, alsmede het houden van een breed doch niet noodzakelijk samenhangend betoog over het nut van de wereld in het algemeen en Dreikeuningen in het bijzonder. Bij Dreikeuningen komen kinderen aan de deur met een lampje en ze zingen:

Dreikeuningen, dreikeuningen,
Geef miech unne nuie hoed
De aajde is versjleten
Men vajer maag het neet weten
Dreikeuningen, dreikeuningen,
Geef miech unne nuie hoed...


Natuurlijk wordt het fraaie gezang beloond met snoepjes, kaasblokjes en mandarijntjes. Niet met ‘cent’, want ‘cent’ dragen ze af!

Men viert Dreikeuningen in Maastricht al eeuwen, dus je kunt er gemakkelijk een halve avond over volpraten. Dat deed men dan ook kundig, overtuigend en op hoog niveau. En er zijn nog veel meer onderwerpen, waarover je uren kunt delibereren. De kunst van het in-de-ruimte-zwetsen steeg bij VSM tot grote hoogten. De kunst van het houtjes schuiven bleef op een nederiger niveau steken. We wonnen wel eens, de mannen van VSM 1, maar het was niet altijd even rechttoe-rechtaan.

Onderstaande stelling komt uit de partij K. van der Meer - P. Kemner, VSM-Charlois/Europoort, april 1980. Kemner was toen een jonge jongen, ik al een oude rot. Zeg maar gerust een rotte ouwe.

Zelfs de sterkste schaker wordt wel eens wreed wakker geschud uit rozenkleurige dromen. Ondanks dat de zon al hoog aan de hemel staat, staart de dageraad hem door de schaakstelling onheilszwanger aan. Hij wordt getroffen door een gevoelige snaar, en krijgt de behoefte om stilletjes bij de pakken neer te zitten. Het gevoelig gestel heeft zich weer bezeerd aan de harde wereld, die zo ruimschoots over zijn levenspad gestrooid is, iets dergelijks schreef destijds de heer O.B.B. te R.

Maar er zijn ook helden, onbuigzame, stalen karakters, die zich staande houden wanneer zij hun onderspit delven. Onwrikbaar gaan zij voort, zelfs als zij met de kous op de kop van een koude kermis thuiskomen. Het zijn stille helden waaraan men zich spiegelen kan omdat zij het ver brengen.

Kemner is zo’n held. Hij speelde onverstoorbaar door, tot zet 41, toen ging hij mat. Dat hij niets anders te doen had, daar hij voor de terugreis Maastricht - Rotterdam afhankelijk was van de NS-meermanskaart van zijn collegae, is voor kleinzieliger karakters.

Dat was inderdaad niet mijn meest terechte overwinning.
Kemner speelde ditmaal op bord 3, ik op 2. Wij spraken met elkaar Van oude partijen de dingen die voorbij gaan (Couperus). Hij herinnerde zich onze partij nog steeds, wel een blijk van hoe gevoelig mijn overwinning van destijds lag. Het deed me in zekere zin genoegen dat hij ditmaal won.

Kees van der Meer - Peter Kemner
Externe competitie 1980

Kemner speelde de opening niet goed, ik het vervolg. Kijk maar. Zwart aan zet.Ziet U het trucje? Niet moeilijk, nietwaar, en het is vrijwel beslissend. Met de Dame op h3 en de Loper op b7 - je speelt de pionnen op c6 en d5 weg en klaar, het is praktisch mat.

1...Pxf2 2.Pxf2 Lxf2+ 3.Kg2 Oeps...

3...De7 4.Kxf2 Nee, Lxf2 was niet rekengoed. Wit houdt een stuk over.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap