Delftse SchaakSite - Rekenvout

102: M@t.nl

Stel, U wilt de loop van de stukken nog eens inoefenen. U was op de laatste clubavond even vergeten dat de toren van Uw tegenstander recht vooruit kan, en bezoekt de elektronische schaakacademie. U komt terecht bij de volgende stelling:


Toekomstmuziek natuurlijk. Maar zeg eens, wat vindt U van het idee?

De KNSB heeft het initiatief genomen om te komen tot een elektronische schaakacademie. Het World Wide Web / Internet is natuurlijk bijzonder geschikt voor schaken. Sterker nog: bij een bepaalde onderwijsinstelling ziet men wel eens personen die even een partijtje tussen de drukke werkzaamheden door plegen (nee nee, zelf heb ik er echt geen tijd voor). Het WWW / Internet is bij uitstek geschikt als hulpmiddel om les te geven. E-learning is in opkomst. We weten langzamerhand wat er wel en wat er niet kan met e-learning. En van de dingen die wel goed gaan: een oefenmateriaal elektronisch beschikbaar stellen. En door oefening bereikt de vlijtige student dat zij een mooie combinatie wat eerder ziet en wat meer mooie combinaties uitvoert. Dat is aardig. Ik zie wel wat in de elektronische schaakacademie.

Over het lesmateriaal behoeven we ons geen zorgen te maken. Het spreekt vanzelf dat de KNSB de stappenmethode van Van Wijgerden / Brunia in de elektronische schaakacademie wil opnemen. Er is nog veel meer. De Schach Informator heeft een onafzienbare hoeveelheid gesorteerd lesmateriaal, en de stelling uit de introductie komt uit het boek van Bloch, Kombinatsionnoje iskoesstwo (de kunst van de combinatie).

Evenmin behoeven we ons zorgen te maken over belangstelling.
  • Schaken is bijzonder populair bij de jeugd.
  • Schaken heeft voor volwassenen het imago: er is over nagedacht. Hoe vaak staan er niet in de krant advertenties met een associatie met schaken: een opmaak met een stukje schaakbord, dame en twee lopers of zo, dit soort figuren staat werkelijk om de haverklap in de krant.
  • Sommigen vinden het plezierig om wekelijks een avondje te gaan schaken (ik, DSC is een prettige club) maar een ander kan daar anders over denken Er zijn lieden die graag schaken maar zelden naar een club gaan. Ieder zijn eigen, merkwaardige meug… maar dan is WWW / Internet een uitkomst.
  • Schaken wordt absoluut een ubiquitous access game, dat is slecht Nederlands voor een spel dat dag en nacht overal gespeeld kan worden.
  • Voor de elektronische schaakacademie bestaat een wereldwijde klantenkring. De klantenkring voor een Nederlandse elektronische schaakacademie beperkt zich niet tot het gebied tussen Nieuwpoort en Nieuwe Pekela, maar omvat ook Newcastle, New York en Nizhny Nowgorod en omstreken.

Het ontwerpen van een elektronische schaakacademie is inmiddels geen kinderspel. De KNSB heeft een half jaar hard gewerkt, maar de kosten blijken aanzienlijk, sponsors werven kost veel tijd en inzet en het huidige projectplan vind ik rammelen. Ook is niet duidelijk hoe de initiatiefnemer uit de kosten gaat komen.
Dat laat onverlet dat het initiatief waardering verdient.

Hebt U inmiddels een combinatie ontdekt in de stelling? Hij is uit de partij Goerevitsch-Koezowkin en wit ging verder met 1.Tb1-b4!
De pointe is 1...a5xb4 2.Dd2-h6 Kg7xh6 3.Ld6-f8 Kh6-h5 4. Lf1-e2 mat. Had U ook overzien dat de toren in deze stelling recht vooruit kan?

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap