Delftse SchaakSite - Rekenvout

106: Etmans

Voor deze aflevering van Rekengoed neem ik U mee naar 8 april 1967. Wat gebeurde er op 8 april 1967? Philidor Leeuwarden speelde op die dag in de laatste competitieronde tegen Philidor Leiden in de Hoofdklasse [tegenwoordig heet die de Meesterklasse] om het kampioenschap van Nederland.

Dat was spectaculair; op de ranglijst had Leiden een matchpunt en een half bordpuntje voorsprong op Leeuwarden, dat op de tweede plaats stond. Leiden had aan een 5-5 gelijkspel genoeg, Leeuwarden ware tevreden met 5½-4½.

Men speelde toen 50 zetten in 2½ uur per persoon, waarna afbreken. Na 4 uur en 3 kwartier spelen was de stand 5-4 voor de thuisploeg Leeuwarden. De beslissende partij was die tussen Maarten Etmans [Philidor Leiden] en Arjen Tilstra [Philidor Leeuwarden].

Etmans, een jaar of zeven ouder dan ik, imposant postuur, zwart haar, zwarte baard, zette zich tot het uiterste in om via zijn pluspion de Leidenaren op gelijke hoogte te brengen.

Het talrijke publiek wilde niets missen van de heroïsche strijd en klonterde samen rond dat bord. Toen Etmans nog 5 minuten had en Tilstra nog 2, greep de wedstrijd-leider in ‘wegens het lawaai’ en onderbrak de partij een kwartier, teneinde het publiek te verwijderen[!]. Na de hervatting werden haastig de laatste vijf zetten verricht, en na 50 zetten werd de zaak, ik bedoel de stelling, afgebroken.Zet de stelling op en neem de tijd om een goede zet te vinden. Zie elders onderaan dit artikel.

En daarmee ontstond de stelling die in 1967 wereldberoemd was in heel Nederland. Algemeen werd aangenomen dat wit wint. Mr. Spanjaard, een kleurrijk en sterk schaker, suggereerde Philidor een gebaar te maken en de partij op te geven. Arjen Tilstra reageerde nuchter: ‘We spelen in elk geval. Als de winnende zet uit de enveloppe komt, zijn we vroeg terug in het Heitelân.’

Etmans had trots 20 minuten nadenken niet de beste zet afgegeven, en de resulterende stelling is minder gemakkelijk dan het lijkt. Wel was er grondig geanalyseerd in Leiden [Philidor speelde toen in de loge ‘La Vertu’].

Onder meer RAG de Graaff en de gebroeders Joop en Theo Piket hadden de winstweg duidelijk uitgetekend. Etmans besloot echter [volgens al mijn oud-clubgenoten] vrij kort voor de hervatting een andere weg te volgen; een suggestie van een collega van hem uit Utrecht, een van de sterkste schakers van Nederland. Helaas was die suggestie niet zo briljant. Na 80 zetten werd nogmaals afgebroken. Ook de stelling na het afbreken op de 80e zet is interessant.

Voor het derde deel van dit groot gebeuren toog Etmans weer naar Leeuwarden. Het lijkt erop dat wit wint, maar de stelling blijkt nog een ressource te hebben. Zou men te Ljouwert dat ook ontdekt hebben?

Etmans werd als een vorst ontvangen! De supporters uit de sleutelstad hadden daar zeer gemengde gevoelens bij, maar ja.

Na 112 zetten werd remise aangeboden en geaccepteerd. Philidor kampioen! Helaas, Leiden, de andere...


Dé zet is 51.Lxc7!
Ter herinnering: de randpion is de doodsvijand van het paard! Hoe houdt zwart een vrije c-pion en een vrije h-pion tegen? Niet dus! Kijkt naar de zet 51.g4
hxg4 52.h5 Vergeet het nooit meer. Herinner u. Patroonherkenning. Wat er ook gebeurt, er komt een witte vrijpion op h5.
Etmans had 51.Lb3 in de enveloppe gedaan. Zwart was attent: na 51...gxh4 52.gxh4 had wit één dreiging minder.

51...Pxc7 52.g4!
En tegen de beide vrijpionnen is het overgebleven paard machteloos.

Een voorbeeld:
52...hxg4 53.h5 f5 54.Kg3 Kf6 55.Lc4
En zwart gaat dit niet redden, dat ziet een kind.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap