Delftse SchaakSite - Rekenvout

97: Talsma

Vijftien tot twintig jaar geleden was Paul Talsma een jong talent. Kanshebber bij jeugdkampioenschappen, hoofdklassespeler bij DD, partijen van hem verschenen in Schakend Nederland, dat soort werk. Hij studeerde in Delft. Een plezierig iemand en een handig schaker, die veel tactische grappen zag, een goed vluggeraar en ad-rem praatschaker. Bij een van de vele vluggertjes meldde de witspeler in de laatste minuut dat de zwarte koningsstelling nu opgeblazen werd en niet meer te houden kon zijn en voegde daaraan toe: ’Reeds bespeurt men een lijkenlucht bij de zwarte koning’. ’Je zult je vanochtend wel weer niet hebbh gewassh’ riposteerde Talsma koeltjes counterend, en terwijl de toeschouwers en de witspeler zich de tranen van het lachen uit de ogen wisten, overschreed wit de tijd. Talsma had maar n nadeel: zijn eindspel was heel verzorgd. Wie de tactische grapjes had overleefd en half struikelend naar een bijna houdbaar eindspelletje had afgewikkeld, werd vervolgens toch nog van het bord getikt. Op ons niveau gebeurt dat niet zo vaak.
Hij ging wat anders studeren en stopte met schaken. Maar afgelopen jaar dook zijn naam weer op als eerste bordspeler van Leiderdorp. Dat zat in dezelfde poule als waarin DSC II speelde! Daar mochten we in de laatste ronde in mei naar toe. Ik heb voor de partij onze partijen even nagelopen en tegen hem niks geavontuurd, zeer zorgvuldig remise gemaakt mede uit teambelang.
Uit onze serie spitsvondige treffens uit de jaren ’80 een aardig spelmoment. Zwart aan zet. Wat denkt U, zou Pd7-e5 goed zijn?


P.A. Talsma - K. van der Meer


Antwoord: Jazeker, Pe5 is heel goed, vooral voor wit! Er volgt 2. Lxe5 dxe5 3. Txg7 Kxg7 4. Dg2+ en 5. Txd8. Dat zei ik, tactische grapjes!

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap