Delftse SchaakSite - NoKey

Formatie

Ajax uitgeschakeld in de Champions League! Ik zag die uitschakeling met een aantal Feyenoorders in een kroeg op het Stadhuisplein in Rotterdam. Die Feyenoorders juichten. Zij beseften niet dat hierdoor de derde plaats van Feyenoord in de nationale competitie betekent dat Feyenoord in het komende seizoen niet speelt voor de Champion League! Ik legde het hen uit, maar kreeg geen vat op hun hersenkronkels.

Ik ben een beetje moe geworden, hetzij van het uitleggen, hetzij van het drinken van bier. Ik vermoed het laatste. Ik neem plaats in de trein, terug naar Delft. Mijn gedachten dwalen af naar de Nederlandse politiek.

Na ruim 2 maanden onderhandelen besluiten Balkenende en Bos hun formatiebesprekingen te stoppen. Monter springt Zalm in het gat dat Bos achterlaat. Herben ruikt regeringsdeelname, maar wordt uitgeserveerd door een beter bod van Dittrich, Rouvoet en Van der Vlies. Mijn ogen vallen langzaam dicht. Ik lijk wel in een droom terecht te komen.


 


Schakers wonnen de verkiezingen. Formatiebesprekingen zijn niet meer nodig. De sleutelpositie in het kabinet heeft toch de minister van buitenlandse zaken. Hij moet nog de diplomatieke dienst samenstellen. Het probleem is wie namens Schaakland op welk niveau naar het buitenland mag worden gezonden.

De minister van buitenlandse zaken wordt van alle kanten onder vuur genomen. Iedereen meent wel een goede reden te hebben waarom hij of zij in een bepaalde diplomatieke team mag deelnemen. De minister van buitenlandse zaken is een wijs man: hij gaat niet over één nacht ijs, of in zomertermen gesproken, laat zich niet in de zon verbranden. Na inspiratie in het warme Brazilië opgedaan te hebben, inventariseert hij met de minister van binnenlandse zaken wie in diplomatieke dienst wil en op welk niveau. Ook vindt er intensief overleg plaats tussen de ministers van buitenlandse zaken en van activiteiten.

Maar het volk heeft ook zo zijn eigen mening. De wildste samenstellingen van de diplomatieke dienst komen voornamelijk aan de bar aan de orde. In veelvouden van tien en acht personen passeren de kratten pils de revue. Hoe later op de avond, des te exotischer de samenstelling wordt. Een diplomatiek team met alleen maar vrouwen! Of studenten! Ja, waarom niet, een team met alleen PSV-supporters! Of mensen uit Tanthof. Ja, er is zelfs een Hof van Delft.

Mijn gedachten zijn niet meer in bedwang te houden. Een kippenteam, geveld door het SARS-virus in China. De minister van buitenlandse zaken dreigt dat gehele team uit de competitie te nemen, bang voor verdere infecties. Zie ginds komt de stoomboot! De minister geeft helemaal geen cadeautjes meer weg. Een aantal mensen moet een schaakgevecht houden, om hun diplomatieke hardheid aan te tonen. "Jaag hem door de vlag", wappert de minister van activiteiten. En de driekleur wordt naar beneden gehaald.

Ik schiet uit mijn stoel, met mijn slof nog aan! Eén of andere Ajacied heeft aan de noodrem getrokken zodat de trein met een schok tot stilstand komt. Hij begint te schreeuwen dat de godenzonen hun zegetocht zullen voortzetten. Ik ben ondertussen helemaal los. Speelden Balkenende, Rouvoet en Van der Vlies dan ook mee? En wat doet dat vrouwenteam in Irak? En die studenten op de maan? O ja, Delft, TU, techniek dus.

Ik sukkel nu wel echt in slaap. "De vorige minister van buitenlandse zaken Aziz is opgepakt", gonst het om mij heen. "Oei", denk ik, "als dit maar niet de huidige minister overkomt". Dat dit de huidige minister overkomt is wel erg klein. Hij kan misschien wel kaarten, maar zijn hoofd komt niet in het jokerspel van Bush voor.

De onderhandelingen over de samenstelling van diplomatieke dienst verharden zich. Een voormalige leider uit de diplomatieke dienst eist drie captainplaatsen. En een ander wil zijn reiskosten verdubbeld vergoed krijgen. En de beoogde leider van het vlaggenschip eist een 60% hogere vergoeding. Commissaris Kok houdt hopelijk zijn rug recht! Alleen hij heeft vetorecht.

In een mist zie ik Sieger. Hij zegt dat hij niet stinkt, niet eng is en alleen geld wil om zich in te kopen in de diplomatieke dienst. “Wat is dit!”, denk ik. Ik voel dat ik droom, maar fictie en werkelijkheid kan ik niet meer onderscheiden.

“Station Delft”, tettert het door de speakers. Ik word wakker. Ik heb gedroomd, gelukkig...
Alle beelden die door mijn hoofd zijn geschoten berusten niet op de waarheid. En de kleine lettertjes? Alles wat ik schrijf wordt toch voor mij gebruikt!

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap