Delftse SchaakSite - Nobel in het schaakspel

petanc

Vroeger - waarvan men zegt dat het allemaal beter was - dacht ik dat petanc - jeu d'boules - een Frans spelletje was. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik als kind voor het eerst in Frankrijk was. Ik stond in mijn plastic waterschoentjes aan de rand van de grindbak vlak bij de tent van m'n broer en mij, met open mond te staren naar hoe échte Fransen het spel behoefenden. Het beschamende gevoel van heilsschennis daar ik die morgen nog met de steentjes had zitten spelen als ware het een zandbak met 'grove' vulling.

Ze waren met z'n vieren en hadden een diepe drieste blik in hun ogen. Met zeer serieuze bewegingen werden de loden ballen geworpen om er vervolgens met pedante ferme pasjes achteraan te marcheren. De fonkeling in de ogen en de opgetrokken mondhoeken als ze iets moois hadden aangericht, of juist die verongelijkte teleurstelling als het mis was gegaan. En als een blik niet voldeed om de situatie in te schatten kwam het meetlint er bij. Ballerina's met een bierbuik, nu ja ze dronken waarschijnlijk meer wijn, maar toch.

M'n vader heeft me er die avond vandaan moeten slepen voor het eten. Macaronie ham-kaas: Italiaans op z'n Hollands. De volgende morgen heb ik met samen met Hesther en een aantal andere kinderen op de camping - hoe het komt dat ik ruim 15 jaar na dato alleen haar naam nog weet zal ik u besparen - zelf het 'spel van de ballen' gespeelt. Met fel gekleurde hardplastic ballen met water gevuld van Blokker moest het lukken. Natuurlijk probeerde ik de gestileerde armbewegingen van de Fransozen op zeer elegante wijze te imiteren en natuurlijk was Hesther erg onder de indruk. Veel punten leverde het met geloof ik niet op, want we verloren. En dat terwijl ik nog wel de rode ballen had.

Later - de mythe bestond al niet meer - kregen wij van Sint Nicolaas - opa & oma dus - 'echte' loden ballen. Natuurlijk werden die de eerst volgende vakantie geprobeerd, maar het succes was niet overweldigend. Er was niet die mystiek die er in Frankrijk toen wel hing. Misschien was het omdat het op de camping in Tsjechië ondanks zijn grindbak de sfeer niet kon benaderen van het grasveld voor de tent van Hesther - naast de bewuste grindbank toen, dat wel - of was het omdat het pure van het spel af was.

Het was mijn deceptie bij de gedachten aan 'vroeger' en het daaropvolgende 'later' toen ik samen met Remko op een bankje te Barcalona op weg naar Camp Nou genietend van schaduw van een pijnboom zat te schaken in 'Parc Joan Miró'. Ik vroeg me dan af of ik het schaken ook ooit zo bezien had. De potjes schaak met mijn opa zijn op twee handen te tellen. Één remise en de rest verloren. Maar de vervoering? En de potjes die ik tegen mijn broer speelde en bijna allemaal verloor.

Er is dan toch veel veranderd. Tegen mijn opa heb ik al jaren niet meer gespeeld omdat oma het niet wilde en mijn broer versla ik met voorgift van een paard en een pion inmiddels vrij eenvoudig. Op dat moment besefte ik dat ik dat kleine beetje jeugdsentiment dat er per ongeluk in mijn poriën gekropen was, dat ideaalbeeld van 'vroeger' waar driekwart van de samenleving last van schijnt te hebben, zojuist met een ruwe washand uit mijn aangezicht en mijn gemoed gewist had.

In mijn ooghoek sloeg ik vijf vitale doch bejaarde Catalanen gade. Ze waren druk bezig. Petanc was het middel. Ze hadden niet dat heroïsche van die Fransen. Ze waren niet één met het spel. Het meetlint kwam er veel vaker aan te pas de handbewegingen misten hier en daar het elan van de kunstenaar. Waar je het van de Fransen zou verwachten trof je het hier aan: Haantjes gedrag. Misschien was het omdat er een vrouw toekeek.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap