Delftse SchaakSite

DSC-H3 met meer geluk dan wijsheid langs Schaakmat Westland 2

Toen DSC-H3 met 8-0 uitpakte tegen Scheve Toren werd ons verslag arrogantie verweten. Dit verslag zal u daar niets van aantreffen; wij waren op voorhand verre van overtuigd dat we zouden winnen, en ook op de avond zag het er geen moment uit dat het een wandeling door het park zou worden, zoals de Britten menen te zeggen.

De avond begon overigens voorspoedig. Rob Smits won in no time van zijn tegenstander, en niet veel later zette Corniel Nobel de 2-0 op het bord.De onoplettende toeschouwer zou kunnen denken dat het een makkelijke avond ging worden, zeker nadat Arnt Veenstra fraai afwikkelde naar een gewonnen toren­eindspel wat hij met een pionoffer verzilverde.

De rest van de borden gaf echt reden tot zorg. Veel zorg. Tom Broekhuizen had een ingewikkelde Siciliaan op het bord waarbij hij de koning van zijn tegenstander onder vuur nam. Echter zijn eigen koning stond nog in het midden en dat was een complicerende factor. In een verwoede poging de boel te forceren liet hij zijn dame vangen, en niet veel later gaf hij op: 3-1.

Alle andere borden leken in het voordeel van de gasten uit het Westland. Kasper Uithof was was ergens een kwaliteit verloren, David Boersma stond niet heel lekker, en had heel weinig tijd over, Jouke van Goslinga had een complexe stelling waarbij zijn tegenstander de betere structuur leek te hebben, en Adriaan stond min of meer met zijn rug tegen de muur. Met de beste wil van de wereld kon ik daar geen anderhalf punt in zien voor ons.

Het was Jouke’s tegenstander die als eerste toesloeg; zijn koning stond wellicht op de tocht, maar die van Jouke nog meer. Middels een fraaie combinatie dreigde hij een kwaliteit te winnen met een röntgen­schaakje. Jouke vond nog wel wat tegenspel, maar niet genoeg: 3-2.

Bij de overige borden was de situatie er niet beter op geworden. Alhoewel? Wat zag mijn oog? Stond Adriaan een kwaliteit voor? Dat veranderde de zaak. Zijn tegenstander had kennelijk mis gegrepen want niet alleen had hij een kwaliteit ingeleverd, Adriaan had zich ook weten te bevrijden. Hij wist middels een dreigende aanval een afruil van de dames af te dwingen en het resterende eindspel was niet moeilijk meer. Zijn tegenstander ging echter door de vlag voor Adriaan dat moest bewijzen: 4-2.

Twee partijen over, met zinderende tijdnood (een maal in ons voordeel, een in ons nadeel). David (met enorme tijdnood) had in het middenspel een kleine kwaliteit geofferd voor twee pionnen. Dat leek leuk, maar het viel in praktijk tegen. Zwart kreeg het actievere spel, wan in rap tempo pionnen terug, en was duidelijk aan de winnende hand toen David in tijdnood ook nog in een paardvork ging staan die hem zijn toren koste: 4-3.

Alle ogen waren nu gericht op Kasper. Zijn tegenstander had net als David enorm weinig tijd (op een gegeven moment nog 20 seconde) en dat maakte dat zijn stelling - ondanks de kwaliteit meer, nog enige hoop bood. Toen Kasper echter een vrijpion verspeelde zagen de meesten het somber in, dat was zijn belangrijkste troef.

Gelukkig voor ons greep Frans Vreugdenhil (Kapsers tegenstander) mis in tijdnood. Hij verloor een stuk, dat Kasper terug offerde om twee pionnen van wit op te snoepen. Het resterende eindspel met twee gedekte randpionnen voor zwart plus loper tegen randpion en toren voor wit hield hij vervolgens eenvoudig op remise.

Dit was niet met de hakken over de sloot, dit was tot het middel er in, en er vervolgens door de tegenstander uitgetrokken worden. Hopelijk gaat de volgende wedstrijd iets soepeler. (Is zeker beter voor mijn gezondheid)

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap