Delftse SchaakSite

DSC-K3 verliest nipt na 7x “Noteren!”

Het 3e KNSB team speelde tegen hoogvlieger Souburg 1 een goede wedstrijd; in plaats van nipt verlies had het even gemakkelijk een nipte zege kunnen worden. Het team deed een beroep op drie capabele invallers: Brent van Dusseldorp en Michael Stoop die al eerder waren ingevallen (samen 2 uit 3) alsmede Henk van den Bos.

Om half vijf, na 3,5 uur spelen stond het nog 0-0 - de uitkomst was nog ongewis. De gasten kwamen als eerste op voorsprong: Kees Voorberg manoeuvreerde zoals hij dat graag doet maar zag zich op zeker moment opgezadeld met een mindere loper. Lange tijd speelde dit niet zo'n grote rol maar in het eindspel was de verdediging lastig en een fout snel gemaakt: 0-1. Vervolgens werd door Michael een plusremise gescoord waarbij er uiteindelijk niet meer inzat. Brent had in de opening een pion gewonnen. Uiterst secuur loodste hij dit voordeel door het middenspel naar het eindspel waarin hij een vol punt zeker stelde: 1,5-1,5.

Het werd nog mooier: Peter Lode had lange tijd naarstig geprobeerd een klein voordeeltje te behalen. Toen dit niet lukte moest hij in het midden- en eindspel actief én nauwkeurig spelen om binnen de remisemarges te blijven (komen?). Een (uitgelokte?) blunder van zijn tegenstander leverde plots een volle toren op en zo stond het 2,5-1,5.

Lang konden we echter niet van de voorsprong genieten. Aan het topbord speelde Jouke van Gosliga een open partij waarin zijn tegenstander (370 ratingpunten méér) lange tijd zorgvuldig moest spelen. Jouke had met een dameoffer remisekansen kunnen behouden maar zoals zo vaak gaf uiteindelijk het krachtsverschil de doorslag.

Cruciaal waren nu de partijen van Henk, David Boersma en Willem-Jan van den Broek. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn had Henk zijn partij gezond opgezet. Hij verkreeg een mooi ruimtevoordeel met uitzicht op de winst. Op een Zeeuwse counter moest onze man het antwoord schuldig blijven - een onnodige nederlaag. David streed langs theoretische banen voor wat hij waard was en belandde uiteindelijk in een remise-eindspel.

Gelukkig stond Willem-Jan (net al in de vorige ronde) compleet gewonnen. Maar zoals toen nog een half punt werd weggeven gebeurde dat ook nu. Hij vergat in wederzijdse tijdnood drie keer te noteren waarna de wedstrijdleider hem steeds (terecht) maande de achterstallige notatie bij te werken. Bij het vierde verzuim werd aan de vermaning toegevoegd dat de partij verloren zou worden verklaard indien een vijfde verzuim zou volgen. Met de hulp van Kees aan linkerzijde (die de teamleider 3x "Noteren!!" influisterde), werd verder notatie-onheil afgewend. Ondertussen verzandde TPppp-TLp in Tp-T en dit toreneindspel was (zoals zo vaak) remise: 4,5-3,5 nederlaag.

Gedetailleerde uitslag:

DSC Delft 3 Rating Souburg 1 Rating Ronde 9
Gosliga van, J.S. (Jouke) 1822 Tiggelman, R. (René) 2190 0 - 1
Voorberg, K. (Kees) 1930 Gemert van, R. (Rogier) 1838 0 - 1
Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1875 Bosters, R. (Robin) 2073 ½ - ½
Lode, P. (Peter) 1908 Alders, R.M. (Roeland) 2005 1 - 0
Bos van den, H.J. (Henk) 1909 Schroevers, R.J.M. (Roel) 1824 0 - 1
Boersma, D.J. (David) 1821 Westerweele, H. (Henrik) 2007 ½ - ½
Dusseldorp van, B. (Brent) 1783 Vermue, A.B.C.H. (Albert) 1718 1 - 0
Stoops, M. (Michael) 1599 Toetenel, M.P. (Max) 1790 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1831 Gemiddelde Rating: 1931 3½-4½

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-0 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap