Delftse SchaakSite

Wassenaar-DSC3; 12 oktober 2020

Wassenaar-DSC3, 12 oktober 2020
De eerste, en voorlopig ook weer laatste wedstrijd van DSC3 in poule 2A van de HSB-competitie was een uitwedstrijd in Wassenaar. Door de gevaren van besmetting met CoViD19 waren beide teams gehavend, en heel anders samengesteld dan vorig seizoen. Reizen op eigen gelegenheid, geen car-pooling, maar we hadden er niettemin veel zin in.
De eerste drie partijen eindigden snel. De partij van Lars Visser met zwart aan bord 8 verliep soepel. De tegenstander met wit opende 4-paarden met 4.d3 d5, waarna zwart een heel prettige stelling had. Wit besloot de pion en een stel paarden te ruilen op d5 waarmee de zwarte dame centraal op het bord kwam te staan. Wit joeg de dame weg met 7.c4?!, een fatale verzwakking van zijn d3 pion. Die pion viel al snel toen na de lange rokade en een loper op f5 geen manier meer was om hem te verdedigen. Wit besloot in de tegenaanval te gaan maar zijn stukken kwamen in de knoop zonder echte bedreigingen te creëren. Wit verloor een stuk toen zijn paard op g5 na …h6 geen veilige velden meer had. Enkele zetten later gaf wit op toen de batterij van toren en dame op de open h-lijn een onverdedigbaar mat dreigden. (0-1). Gerard Bilars reageerde aan bord 4 met zwart met een Caro Kann op wits e4, waarna wit koos voor de doorschuifvariant. Er moest al snel geruild worden en een poging van zijn kant om het initiatief te nemen werd knap tegengespeeld. Met alle zwakke punten gedekt en aan beide kanten geen dreigingen bood wit remise aan. Gerard studeerde nog even op de stelling, liep een rondje, zag Lars winnen en de meesten goed staan en nam het aanbod aan. Beetje saai. Maar ja. (1½-½). Henk Stipdonk speelde met zwart aan bord 2 ook een Caro Kann. Op de 8e zet besloot hij tot Db2:, wat objectief en achteraf gezien helemaal goed bleek. Wit offerde onmiddellijk incorrect een paard op c4, en verkreeg zo fraai enige aanvalsmogelijkheden die Henk niet goed wist te beantwoorden. Een dubbele misrekening (14. ... b6 en 15. ...0-0-0) leverde DSC de eerste 0 op, helaas. Wel een aardige partij om even na te spelen. (1½-1½)


Aan bord 5 kreeg Sumit Ganguly met wit een Siciliaan voorgeschoteld, waarin hij snel overwicht kreeg, en uiteindelijk een prima stelling wist te bereiken. Toen hij op het punt stond een stuk te winnen, bood zwart remise aan. Sumit accepteerde, het tijdstip speelde daarbij een rol (2-2).

De laatste vier partijen eindigden een stuk later. Aan bord 6 speelde Nishant Narayan met zwart een prima partij tegen de Trompowsky met 2. … d5, waarin zwart na ruil op f6 met de g-pion nam, met open g-lijn. Toch rokeerde wit kort, zodat 7. … Tg8 een fraai zicht bood op de witte koning. Na 9. … Lh3 10. g3 kwam zwart gemakkelijk een kwaliteit voor. Het middenspel speelde zich vooral af op de damevleugel. Zwart slaagde erin enkele lichte stukken te ruilen, waarna een vrijpion op de damevleugel de doorslag gaf (2-3).

Adrián Sanz Mora deed het met wit aan bord 7 ook heel goed. Hij wist een pion voor te komen, en bouwde op de damevleugel druk op. Uiteindelijk blunderde zwart, zodat het met nog twee partijen te gaan 2-4 stond. Een half punt was genoeg voor de overwinning. Aan bord 1 streed Tom Broekhuizen een zware strijd, en het leek lang niet zeker dat hij de score zou kunnen verbeteren. Uiteindelijk moest hij de strijd in tijdnood en verloren stelling staken. Aan bord 3 speelde Aram Hassan met wit zijn partij zeer degelijk. Een klein voordeel wist hij langzaam maar zeker om te bouwen in een mooie overwinning, waarbij zijn sterke paard de in achterste linies wist door te dringen, waarna het voor zwart niet meer te houden was. Daarmee was de eindstand 3-5.

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap