Delftse SchaakSite

DSC5-DD4, 3 februari 2020

DSC5-DD4
Op maandag 3 februari speelde DSC5 thuis tegen DD4. De tegenstander was door ziekte ernstig gehavend: bord 4 en 6 bleven onbemand en Cock Hazeu en Mattia Bianchi konden een partij tegen elkaar spelen. Zo begon DSC5 met een 2-0 voorsprong. Een gemakkelijk begin, maar een gemakkelijke overwinning werd het allerminst.

De eerste die zijn partij beëindigde was Henk Stipdonk. Hij speelde met zwart aan bord 5 een Caro Kann en kreeg vrij eenvoudig een pluspion. Een valletje (22. …Dc6) lokte 23. Pa5 uit, met gelijktijdige aanval op Dc6 en Lb7. Dat leek goed voor wit, maar na 23. …Td5xe5 (en matdreiging op g2), kreeg zwart twee torens en een paard voor de dame. Twee zetten later gaf Henk echter volkomen onnodig weer een toren weg, waarna hij moest knokken voor remise. Dat lukte: 2˝-˝.Jan van de Donk speelde een spannende partij met zwart aan bord 3. In een Engelse opening zette hij op de koningsvleugel een gevaarlijke aanval op, die een complexe stelling opleverde. Wit manoeuvreerde onhandig en kwam slecht te staan. Het was echter ook voor Jan lastig om de juiste voortzetting te vinden, en zo kon wit uiteindelijk toch een stuk verschalken en de partij vervolgens simpel winnen: 2˝-1˝.Nishant Narayan speelde aan bord 7 met zwart. De partij begon met Petrov’s verdediging, maar wit maakte er een Schotse variant van het vierpaardenspel van. Tot in het middenspel ging het gelijk op. Na enkele onnauwkeurigheden van zwart kwam wit in licht voordeel. Dit voordeel kon hij niet omzetten in winst. Op de 28e zet werd remise overeengekomen, waarmee de stand op 3-2 kwam.


Op bord 1 en 2 was het nog lang niet duidelijk of daar punten zouden worden behaald, Tom had het zwaar aan het eerste bord, en Ronald stond weliswaar goed, maar het bleef lang spannend en onduidelijk. Gelukkig stond Victor van der Kloet aan bord 8 wel heel goed. Die had een kwaliteit gewonnen en bovendien twee ver opgerukte vrijpionnen in het centrum. Het leverde een mogelijkheid tot mat in 3 op, dat beide spelers echter niet zagen, maar dat maakte geen verschil, Victor haalde de winst keurig binnen. Het enige volle punt dat we met een echte partij hebben veroverd. Goed gedaan: 4-2, en dus minstens een gelijk spel.

Tom speelde met zwart tegen Casper Sterk. Die opende met het Spaans en aangezien Tom geen zin had in de Berlijnse betonvariant, ging hij maar voor de gesloten hoofdvariant. Ondanks dat hij erg goed kwam te staan, zelfs na een tactische misser waardoor een vijandelijk paard achter de linies wist te komen, maakte Tom een winnende aanval helaas niet goed af. In het daaropvolgende dame-eindspel kon Tom eigenlijk alleen maar verliezen, al had hij het Caspar nog een stuk moeilijker kunnen maken: 4-3


Ronald Kraakman speelde met wit aan bord 2. Na e4 kwam zijn tegenstander met g6 , een begin van een moderne opening. Door gebrek aan kennis van Ronald over deze opening week de partij al snel af van de gangbare zetten en werd het een partij met weinig voordeel voor een van de spelers. Nadat Ronald een aanval van zijn tegenstander op de koningsstelling redelijk geneutraliseerd had, kreeg hij op de 34-zet kansen op een tegenaanval die hij helaas, ondanks gebruik van kostbare tijd miste. Vervolgens ging hij onder tijdsdruk zijn positie verslechteren, maar zijn tegenstander nam zijn remiseaanbod heel sportief aan; hij voelde er kennelijk niet voor om Ronald te proberen te verslaan door hem door de tijd heen te jagen. 4˝-3˝.

Een zwaarbevochten overwinning, die we uiteraard ook wel te danken hadden aan de twee reglementaire punten.

er is 1 reactie: lees | reageer
Agenda

September
Mon28Interne competitie (N4)
October
Thu 1DSC GP Rapid Online (N2)
Mon 5DSC GP Snelschaken Online (N2)
 Interne competitie (N5)
Mon12Interne competitie (N6)
Wed14DSC GP Rapid Online (N3)
Mon19DSC GP Snelschaken Online (N3)
 Interne competitie (N7)
Mon26DSC Rapid Herfsttoernooi
 Interne competitie (N8)
November
Mon 2DSC GP Rapid Online (N4)
 DSC GP Snelschaken Online (N4)
 Interne competitie (N9)
Mon 9Interne competitie (N10)
Mon16DSC GP Snelschaken Online (N5)
 Interne competitie (N11)

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap