Delftse SchaakSite

Kansen Team 1 op lijfsbehoud krimpen

Het werd een spannende wedstrijd. De spanning viel echter in het niet bij het neergaan van onze arbiter Andre Osinga in de bar. Toen hij bij zinnen en buiten verder gevaar bleek en de juiste verzorging had gehad, konden wij allen weer met gerust hart ons op het spel richten. Toen de de klokken weer aangingen, was IM Joost al snel klaar.

IM Joost trof met wit in het Frans een goed voorbereide tegenstander. Na een zet of 15 had hij geen voordeel en minder tijd op de klok. Al met al zag hij weinig perspectief, vandaar dat hij het remiseaanbod van zijn tegenstander aannam.
0,5-0,5

Invaller Kim zat op bord 10 als een echte meester te spelen. Voor velen ging het te vlug, maar hij walste onvervalst zijn tegenstander plat in het Catalaans.
1,5-0,5

FM Joost kwam met zwart tegen Wiggert Pols ok uit de opening, zo leek het. Echter Wiggert kende het allemaal en offerde pardoes een pion voor activiteit. Joost verloor die pion, maar dacht dat ie hem weer terug kon winnen. Helaas miste hij weer eens een stap 2 truc waardoor hij nog een pion verloor waarna Wiggert gedecideerd het resterende eindspel uitspeelde.
1,5-1,5

Naast hem zat Marijn tegen jeugdvriend Kevin. Beide heren kennen elkaar door en door en de opening ging vrij symmetrisch. Dan zou normaal gesproken wit beter komen te staan, echter, Kevin wist een pionnetje op te peuzelen en in het eindspel werd deze achterstand Marijn te veel.
1,5-2,5

Dennis deed met zwart in de opening iets dubieus waarna hij met b5!? een pion offerde om daarmee wat praktische kansen te realiseren. Dit lukte nadat beide partijen niet de beste voortzetting vonden. Wit had daarna gedurende de complicaties nog een gelijke stelling kunnen behouden, maar koos voor een middenspel met 3 pionnen voor een paard, waarbij het paard duidelijk beter was. Met Qe5?? blunderde Dennis de winst nog bijna weg, maar wit zag niet hoe hij moest reageren. Toen de witte koning eenmaal aan de wandel moest achtervolgd door een dame en toren, was mat niet meer te voorkomen.
2,5-2,5

Ivars tegenstander speelde in de opening te vroeg f4, waarna het openingsvoordeel van wit verdampt was.
In het middenspel speelde hij niet geheel nauwkeurig, waardoor wit alsnog een voordeel verkreeg.
Peter probeerde profylactisch Kd1 te spelen, maar liep daardoor juist in een truc die een pion kostte.
Het eindspel had eenvoudig moeten zijn, maar in gierende tijdnood kwam een blunder die een remisekans weggaf: Lh1-a8. Deze was echter zo lastig te vinden in de vele mogelijkheden dat Peter deze overzag en daarna speelde Ivar het heerlijk uit.
3,5-2,5

Richard kwam in de Vergeten Opening met wit prima te staan. Zwart had een zwak veld en dito pionnen en loper voor paard geofferd. Richard speelde het aanvankelijk goed door, maar nam 1 mindere beslissing waarna zwart de gelijkmaker binnenschoot.
4-3

Matthieu beleefde een rare dag. Na wat geschuif in de agenda kon hij eindelijk weer eens meedoen. Nog voor de deur nog even een flesje geven aan mijn zoon en dus nog bijna te laat.
De voorbereiding bestond uit 1 zet 1.Nf3 en dat was het dan ook. Na 5 zetten had hij een stelling op het bord die hij nog nooit had gezien wat vaker het geval is als men tegen Harold van Dijk speelt. Hij koos voor een goed plan maar verwisselde een zet, wellicht afgeleid door gebeuren rond de arbiter.
In een scherpe partij, waar Matthieu door de nieuwe stelling op zet 5 wat weinig tijd had, ging het heen en weer. Uiteindelijk misten beiden winsten. Net na de tijdcontrole ontstond een gebalanceerde, maar complexe stelling.
Echter, toen Matthieu een biertje ging halen en vervolgens een toiletbezoek wilde brengen, gebeurde er iets heel merkwaardigs: hij werd namelijk door de vervangend arbiter (van onze club?!) aangesproken samen met iemand van het Krimpense team. Laatstgenoemde is ervan overtuigd dat Matthieu een TELEFOON op zak heeft. Eerst denkt Matthieu nog dat het een grapje is en probeert er luchtig mee om te gaan. Echter, de andere partij is pas overtuigd totdat Matthieu zijn PORTEMONNEE laat zien. De partij dan... die verloor hij een aantal zetten later. Of het einde van de partij met het voorval te maken heeft? Dat is moeilijk te zeggen.
4-4

Nog even Matthieu aan het woord:
Gaat nergens over natuurlijk, maar PUBLIEKELIJK aangesproken worden door arbiter samen met beschuldiger ZONDER enige aanleiding anders dan een vermoeden is anno 2020 echt niet OK. Zulke dingen gaan een eigen leven leiden. Daarom nog even mijn publiekelijke verontwaardiging en ik hoop dat de mannen van het andere team dat nog even kunnen bevestigen zodat er geen twijfel kan bestaan dat dit echt niet kan!

In de partij van Bob ging het gelijk op. Hij miste een voortzetting die goede winstkansen geboden had en wikkelde vervolgens af naar een minder eindspel dat vermoedelijk verloren was. De tegenstander was niet zo zeker van zijn zaak en bood remise aan, hetgeen Bob accepteerde. Gezien de tussenstand een ongelukkige remise, maar de bordpunten kunnen eventueel wel doorslaggevend zijn.
4,5-4,5

Gers tegenstander speelde de opening beter dan hijzelf. Hij speelde ook het middenspel beter en ja, ook het eindspel. Kon Gert dan niks terugdoen? Jawel te lang doorspelen. Complimenten voor de jonge tegenstander Arne Pols!
4,5-5,5

De 1e plek is heel ver weg, dus moeten de ogen naar beneden waar de degradatiestreep nog net voorgebleven wordt. Volgende wedstrijd tegen nummer 3 LSG 2 belooft weer een zware middag te worden.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
Agenda

October
Mon 5DSC GP Snelschaken Online (N2)
 Interne competitie (N5)
Mon12Interne competitie (N6)
Wed14DSC GP Rapid Online (N3)
Mon19DSC GP Snelschaken Online (N3)
 Interne competitie (N7)
Mon26DSC Rapid Herfsttoernooi
 Interne competitie (N8)
November
Mon 2DSC GP Rapid Online (N4)
 DSC GP Snelschaken Online (N4)
 Interne competitie (N9)
Mon 9Interne competitie (N10)
Mon16DSC GP Snelschaken Online (N5)
 Interne competitie (N11)
Mon23Interne competitie (N12)
Thu26DSC GP Rapid Online (N5)

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-9600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap