Delftse SchaakSite

DSC-H2 klaat steken vallen bij Schaakhuis 2: 4-4

DSC-H2 heeft haar favorietenrol in de uitwedstrijd tegen Schaakhuis 2 niet waar kunnen maken; de laatste twee wedstrijden moeten nu gewonnen worden om ondanks deze halve misstap het kampioenschap binnen te halen.

Toine Prangers en Pieter Goossens waren niet van de partij maar met Peter Lode werd een voortreffelijke invaller gestrikt. De reis per tram verliep voorspoedig, de ontvangst in Schaakcafé En Passant was allerhartelijkst. Discussie over de positie van het eerste bord zorgde voor nog voor enige hilariteit; gekozen werd voor de plek waar zich normaalgesproken bord 8 bevond.

Vooraf calculerend hoopten we op twee punten aan de hoogste vier borden en drie aan de laagste. De opstellingen gaven daar ook alle aanleiding toe: het ratingverschil was gemiddeld 17 punten, resp. 344 (!) punten. In de praktijk werd aan de borden 1-4 een half punt méér gescoord, aan de borden 5-8 anderhalf punt minder...

Kopman Evert van den Hooven zette zijn partij op zoals we dat van hem gewend zijn: met zoveel mogelijk druk op de zwarte stelling. Wybe Evenhuis (vanuit Leiden naar Delft gereisd en van daar af met het team meegereisd - bij station Hollandspoor vaststellend dat hij daar een half uur eerder al was langsgekomen!) streed met zwart verbeten om het initiatief. Peter kwam aardig uit de opening maar kwam in het middenspel vanwege een zwakke pion op e3 wat gedrongen te staan. Bij Willem-Jan van den Broek gingen na een niet alledaagse opening veel stukken van het bord; na 1-1,5 uur stond er al een eindspel van L tegen P op het bord, remiseachtig. Buurman Bent Schleipfenbauer verkreeg een tweesnijdende stelling: zijn tegenstander kon bogen op de batterij Lb7-Dc6 met continue matdreiging, onze man had latente dreigingen over de zwarte velden. Henrik Tamerus kwam ongeveer gelijk uit de opening, terwijl Arjan Drenthen een kleine plus verkreeg. De enige die echt met voordeel uit de opening kwam was Jouke van Gosliga - zijn pluspion was echter een Wolga-gambietpion; er moest nog hard gestreden worden.

Peter opende de score met een remise - daar zat niet meer in. Willem-Jan maakte dankbaar gebruik van een fout van zijn tegenstander en meende het team direct hierna op voorsprong te kunnen zetten. Hij promoveerde echter met de verkeerde pion en het resterende dameeindspel (met pion méér) bleek niet zomaar gewonnen (partijfragmenten volgen). Nu was het Jouke die het team na een goed gespeeld midden- en eindspel aan de leiding bracht. En toen ook Wybe won (een gelukje want zijn tegenstander had weinig reden tot opgave) stond het 0,5-2,5. Ondertussen stond Evert erg goed, Bent onduidelijk en daarna een pion vóór (de gevaarlijke zwarte dame was geruild), Henrik nog steeds remiseachtig en Arjan nog steeds wat beter maar waarschijnlijk te weinig voor de winst.

In het laatste half uur ging het het nodige mis. De remises van Evert en Arjan waren begrijpelijk: de eerste koos in tijdnood eieren voor zijn geld en de tweede kon er niet doorheen komen. Henrik ging echter in potremisestelling door zijn vlag, Bent overzag materiaalverlies en verloor op slag zijn interessante partij en Willem-Jan wist zijn dameeindspel niet te winnen (remise).

In de laatste twee ronden spelen we tegen de nummers laatst en voorlaatst op de ranglijst; met het vertoonde spel is dit echter geen enkele garantie voor de (ten behoeve van een kampioenschap) benodigde vier matchpunten.

Gedetailleerde uitslag:

1 David Jonkman 1913 - Evert van der Hooven 1927 ½ - ½
2 Reggy Brouwers 1948 - Wybe Evenhuis 1861 0 - 1
3 Rijnko Baas 1888 - Peter Lode 1908 ½ - ½
4 Nadeem Taverne 1783 - Willem-Jan van den Broek 1904 ½ - ½
5 Boy Maas 1686 - Bent Schleipfenbauer 1898 1 - 0
6 Evert Roeleveld 1621 - Henrik Tamerus 1897 1 - 0
7 Per Fischer 1498 - Jouke van Gosliga 1852 0 - 1
8 Fong Li Caljé 1313 - Arjan Drenthen 1846 ½ - ½

er is 1 reactie: lees | reageer
Agenda

October
Thu 1DSC GP Rapid Online (N2)
Mon 5DSC GP Snelschaken Online (N2)
 Interne competitie (N5)
Mon12Interne competitie (N6)
Wed14DSC GP Rapid Online (N3)
Mon19DSC GP Snelschaken Online (N3)
 Interne competitie (N7)
Mon26DSC Rapid Herfsttoernooi
 Interne competitie (N8)
November
Mon 2DSC GP Rapid Online (N4)
 DSC GP Snelschaken Online (N4)
 Interne competitie (N9)
Mon 9Interne competitie (N10)
Mon16DSC GP Snelschaken Online (N5)
 Interne competitie (N11)
Mon23Interne competitie (N12)

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-3200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap