Delftse SchaakSite

DSC-H2 aan kop na zege op concurrent SHTV 1

DSC-H2 heeft haar thuiswedstrijd tegen medekoploper SHTV 1 na spannende strijd met 5-3 gewonnen.

Het belang van de wedstrijd was overduidelijk: in klasse 1a steken SHTV en DSC er op papier met kop en schouder bovenuit - indien op zijn sterkst aantredend heeft SHTV de beste papieren.

En sterk aantreden deden onze tegenstanders: de ratingverschillen aan de borden 1-8 bedroegen -177, -110, -54, -100, +39, -180, +15 en +214 (plussen in ons voordeel). Volgens doctor rpd lo zouden wij daarmee (meest waarschijnlijk) de wedstrijd met 4,5-3,5 gaan verliezen.

Het mooie van ons team is dat de individuele krachten niet veel verschillen - we zouden kunnen loten om de opstelling. Ditmaal bezette Jouke van Gosliga het topbord; tegen de sterke Maarten Stolte moest hij in de opening alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Buurman Wybe Evenhuis verkreeg evenwel al snel een gezonde, op het eerste oog mooie stelling tegen de altijd gevaarlijke Eduard van Dijk. Bent Schleipfenbauer boxte op tegen oud-lid Hans Segers en vocht voor gelijk spel. Arno Wiersma nam het op tegen de postioneel altijd sterke Peter Vorstermans; na de opening stond het ongeveer gelijk. Voor Evert van den Hooven telde maar n ding: winst na zijn vermaledijde nederlaag tegen DD 2 - nu nam hij het met actief spel op tegen HSB coryfee Rik Pronk; mij leek dat onze man met zwart in het vroege middenspel eem klein plusje verkreeg. Pieter Goossens nam het op tegen de sterke Wouter Noordkamp en verkreeg vanuit de opening een goede stelling: zonder gevaar doorspelen en zien of er winst in zit. Willem-Jan van den Broek speelde met zwart onorthodox tegen Gert-Jan Willighagen (je moet wat om je tegenstander te verrassen) - na wit's 13e zet stond het zo:

Diagram


Vijf zwarte stukken in beginstand en om een indruk te geven van wat er volgde: 10 zetten later waren de zwart pionnen op a, b, c en d van het bord (een mooie puzzel voor de lezer!). Last but not least Arjan Drenthen stond al snel een gambietpion vr tegen Ben Spierings maar zoals gebruikelijk was dit in ruil voor enige compensatie: in dit geval een dubbelpion en zwakte op c4.

We maken een sprongetje naar een uur of tien, half elf: alle matadoren nog geconcentreerd bezig. Jouke had de opening doorstaan en creerde tegenkansen; zijn tegenstander bleef loeren naar de zwarte koning. Wybe stond steeds beter maar bij Bent was afgewikkeld naar een stelling met TPL (voor Bent) tegen TT met drie pluspionnen - onoverzichtelijk! Bij Arno waren de zware stukken geruild; de lichte stonden nog op het bord - in evenwicht. Evert had een pion gewonnen en probeerde allereerst alle witte tegenspel te minimaliseren. Pieter's voordeeltje was aan het verdampen; in een toreneinspel moest hij warempel nog opletten. Arjan was zijn materiele voordeel kwijtgeraakt doch stond wat beter; met stukken meer tijd op zijn klok was het een kwestie van niet forceren en blijven zoeken naar kansen. Al met al was er van de einduitslag nog niets te zeggen. Des te mooier dat Willem-Jan een mataanval op kon zetten:

Diagram


We zijn 14 zetten later dan bij het vorige diagram; wit heeft ten koste van een stuk drie vrijpionnen. Met een zet als Lb4 had hij de strijd gaande kunnen houden (zwart staat echter duidelijk beter) doch hij koos voor 28. b4 en nu volgde Df6 29. Dg4 (beter Dxf6 maar ook dan staat zwart op winst) Pxc5 30. bxc5 Da6! 31. Dxg5

Diagram


met mat in vier.

Zo'n 20 minuten later volgden meer uitslagen. Jouke had een stuk gewonnen doch beging met minder dan een minuut op zijn klok een onnauwkeurigeheid die zijn tegenstander de mogelijkheid tot eeuwig schaak bood: remise. Bent presenteerde ons vervolgens een daverende verrassing: in verloren stand creerde hij de schwindel van het jaar door met zijn koning va e7 naar g7 te lopen om van daaruit schitterende matdreigingen tegen de witte koning (op g5 meen ik) kracht bij te zetten. Deze konden slecht door opgave van groot materiaal voorkomen worden en zo werd de voorsprong naar 2,5-0,5 uitgebreid.
Pieter had in de tussentijd een onnauwkeurigheid begaan die de zwarte koning de gelegenheid gaf de witte stelling binnen te dringen - niet te houden en dus een jammerlijke nul. Evert won met nauwkeurig spel ng een pion en zette de kroon op een uitstekend gespeelde partij: 3,5-1,5. Ondertussen stond Arjan objectief bezien gewonnen (hij was op c7 binnengekomen met dreiging Dd4-g7 mat; tevens hing een zwart stuk op b6. Bij Arno stond het nog steeds gelijk maar in de partij van Wybe was het nodigde gebeurd: hij had zijn tegenstander onder de voet gelopen, hoefde nog slechts de beslissende slag toe te dienen doch overzag een vork met een verloren eindspel als gevolg.

Topscorer Arjan won inderdaad zij partij, Arno speelde remise en Wybe moest helaas in een nederlaag berusten: 5-3 eindstand.

Gedetailleerde uitslag:

1 J.S. van Gosliga 1852 - M.J. Stolte 2029 -
2 W. Evenhuis 1861 - E. van Dijk 1971 0 - 1
3 B. Schleipfenbauer 1898 - J.C.M. Segers 1952 1 - 0
4 A.A. Wiersma 1896 - P.A.W. Vorstermans 1996 -
5 E.C. van der Hooven 1927 - R. Pronk 1888 1 - 0
6 P.A. Goossens 1844 - H.W. Noordkamp 2024 0 - 1
7 W.J. van den Broek 1904 - G.J. Willighagen 1889 1 - 0
8 A. Drenthen 1846 - B.X.A. Spierings 1632 1 - 0

DSC2 1879 - SHTV 1 1922 5 - 3

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap