Delftse SchaakSite

DSC-K1 - Groninger Combinatie 2.5-7.5

Deze keer moest iedereen op een regenachtige dag naar Groningen toe. We hebben ons best gedaan tegen Groninger Combinatie dat met aantal grootmeesters op kwam dagen. De wedstrijd verloren we met 7.5-2.5. Hieronder staan kort de gedachten van iedereeen over zijn of haar eigen partij. Voor de liefhebbers zijn de partijen hier https://www.schaaksite.nl/2019/03/17/kns...%C2%BD-2%C2%BD/ terug te zien.

Smaranda had met wit een gesloten Siciliaans op het bord. Daarin werd ze langzaam weggespeeld op de damevleugel terwijl haar eigen aanval niet echt van de grond kwam. Toen de zwarte stukken binnen vielen was er geen houden meer aan. 0-1

FM Joost speelde op bord 2 met zwart tegen Niek Maatman. Joost speelde de opening iets te rustig waardoor Niek wat ruimtevoordeel kreeg. Langzaam bouwde Niek zijn voordeel uit op de damevleugel terwijl het centrum vastlag, waardoor Joost zich gedwongen zag wat op de koningsvleugel te proberen. Dit leverde echter niets op (voor Joost) en hierbij verloor hij een eerste pion. Hierna werd de stelling uitzichtloos en kwamen de witte stukken na een kwaliteitsoffer de zwarte stelling binnen. Op het einde speelde Niek het nog wat nonchalant waardoor Joost plots zijn dame in de witte stelling kon brengen met een eeuwig schaakdreiging. Helaas wist Niek hier netjes uit te lopen waarna Joost op kon geven. 1-0

Joost M: Ik speelde een complexe Franse partij. Ik manoeuvreerde mijn stukken steeds naar iets betere velden, maar de zwarte stelling was taai. In tijdnood maakte mijn tegenstandster en onnauwkeurigheid waardoor ik toe had kunnen slaan. Ik deed echter iets onbegrijpelijks en stond misschien zelfs slecht. Gelukkig miste ze de meest nauwkeurige zetten, en vervolgens liet ze een zet voor de tijdscontrole een dodelijk kwaliteitsoffer toe. Daarna was het niet moeilijk meer.

Matthieu: In een Catalaan koos mijn tegenstander voor een vroeg ...b6. Dat kan... maar leidt tot een positioneel passieve stelling. Op zet 12 volgde vervolgens een slechte. Ik kon genoegen nemen met een gezonde pluspion, maar koos voor een kwaliteitsoffer. Twee lopers en drie(!) pionnen tegen toren en paard. De computer bevestigde de gewonnen stelling al op zet 15...+3. Op zet 25 konden de stukken in de doos 1-0

Dennis: In een wat aparte zijvariant van een b3 siciliaan pakte ik op het verkeerde moment een pion. Zwart kreeg zodanig veel compensatie dat ik de pion teruggaf en enigszins onderdruk kwam te staan. Zwart probeerde de stelling open te breken met 21.... g5 maar dat was onnauwkeurig. Ik koos echter niet de voortzetting die zou leiden tot voordeel voor wit met 24. d4!? en gaf daarentegen een toren voor een paard en pion, maar met aardige compensatie. In een stelling waar we beiden niet wisten hoe het stond, besloot ik te trappen in een stap 2 truc waarbij ik flink materiaal cadeau gaf. 0-1.

Gert: Ik speelde zijn Engels met 3.g3 agressief tegen: 7..,h5 en 8...,h4!? Met succes want de g-lijn kwam open terwijl hij kort rokeerde. Maar i.p.v. met 12..,g5 te gaan aanvallen begon ik planloos te spelen. Mijn lange rokade verslechterde de zaak. Ondertussen stoomde Hoeksema (sterke meester) met zijn centrumpionnen op en won achter elkaar in de aanval. Een kansloze nederlaag.

Lisa koos met zwart in de opening een te langzaam plan, waarna ze een pion verloor. Ondanks dat ze de stelling nog probeerde te compliceren speelde haar tegenstander het goed uit.

Chiel's opening was geen succes: Waar elke zet van zwart nuttig was, verspilde hij met wit wat tempi. Op de eerste zwarte actie, die de witte damevleugel onder druk zette, reageerde Chiel ook nog eens zwak, waarna het snel voorbij was.

Bob (zwart) stond iets minder en beging een onnauwkeurigheid, waardoor zijn stelling moeilijk te verdedigen was. Zijn tegenstander had een betere pionnenstructuur en actiever stukkenspel. Bob kwam er aardig uit, hij veroverde wist vrijpion en wist zijn paard actief te maken. Op een gegeven moment maakte hij toch een blunder, waardoor hij een pion verloor. Hij besloot nog een 2e pion te geven, waardoor de positie van zijn koning verbeterde. Hij won een pion terug, het resterende eindspel bleek remise te zijn. Het was wel een super lange partij, 108 zetten!

Ted: Na een positioneel spannende opening waarin omgaan met pionstructuur belangrijk was reageerde ik niet goed op wit's spel. Ik moest mijn fianchettoloper opgeven voor een paard en bleef met een kwetsbare koningsvleugel zitten. Toen ik ook nog een inschattingsfout maakte was de partij voorbij, een terechte nederlaag.

Nog twee wedstrijden te gaan!

er is 1 reactie: lees | reageer
OGD Rapid

Chess Run

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap