Delftse SchaakSite

DSC-K4 na winst vrijwel zeker veilig

Het 4e achttal van DSC heeft in de KNSB competitie lijfsbehoud zo goed als zeker veilig gesteld. Een 4,5-3,5 winst tegen Messemaker 2 heeft voor dit uitgangspunt gezorgd.

Hieronder de commentaren van een aantal spelers op hun partijen.

Jan:
Ik kreeg met wit een strategisch fijne stelling: mijn tegenstander hanteerde een Grünfeld-Indisch opstelling, maar met een pion op c6 ipv c5 waardoor mijn centrum niet onder druk kwam. Er volgde een pionnenopmars op de koningsvleugel (c4, d5, e5, f4, g4, h3). Doordat mijn tegenstander een pion op a4 snoepte stonden twee stukken van hem buitenspel, waardoor mijn koningsaanval beslissend werd.

Hans:
In mijn partij tegen Messenmaker 1847 2 kreeg ik met zwart een oude, scherpe variant tegen me. De eerste 12 zetten herinnerde ik mij nog alleen de laatste zet niet meer. Na wat tactiek had ik 2 pionnen voor de kwaliteit. Een gelijke stelling. Wit ruilde dames waardoor zijn toren mijn paard dreigde te overtroeven in het eindspel. Wit ging met zijn toren te veel op avontuur waarbij hij zijn koning alleen achter liet tegen over mijn twee verbonden vrijpionnen en paard. Promotie van 1 van de pionnen was niet meer tegen te houden zodat ik toch nog won

Willem-Jan:
Na slechts remises wilde ik tegen de Gouwenaren bijzonder graag winnen. Na 12 zetten bereikten we een stelling waarbij ik kon bogen op een stuk betere ontwikkeling. Had ik het hier net wat anders aangepakt dan was het waarschijnlijk nog wat geworden maar zoals het liep verzeilden wij in een regelrechte remisestelling. De puntendeling werd helaas een feit maar dit bleek voldoende voor de teamzege - en dat was natuurlijk het echte doel!

Timo kwam voor mijn gevoel niet slechter uit de opening tegen de op papier sterkere Westerveld. Waar het mis ging heb ik niet meegekregen en ook niet meer van Timo vernomen. Uiteindelijk kwam er wel een nul achter zijn naam te staan helaas.

We hadden op de onderste drie borden drie invallers, waarvan Simon zelfs letterlijk te elfder ure was opgetrommeld. Dat had weer te maken met een late ziekmelding bij het 2e (zie verslag Martin) waardoor er moest worden geschoven van 3 naar 2 en van 4 naar 3. Hulde aan Simon voor zijn bereidheid ons uit de brand te helpen !
Helaas verliep zijn partij minder goed; Simon leek een standaardstelling met wit te hebben opgebouwd en wilde de zet e2-e4 voorbereiden. Helaas had hij daarbij een truc van zijn tegenstander overzien die hem een volle toren kostte.

Kees speelde een goede partij en offerde een pion voor druk op de witte koningsstelling. Deze haalde hij met tempowinst weer terug en hield daarbij de vijandelijke koning in het midden van het bord. Dit leidde tot onafwendbaar mat en daarmee zette hij ons op een voorsprong.


Ed viel in op bord 8 en leek lang op weg naar een mooi resultaat met zwart. Helaas ging het bij hem ook in het middenspel ergens mis en kostte hem dit een stuk. Ondanks verdere tegenstand zag hij het nut er uiteindelijk niet meer van in en gaf hij op.

Ondergetekende speelde weer eens een bijzondere opening waarbij de paarden op h6 en a6 belandden. Vandaar uit werd het brede witte centrum aangevallen wat uiteindelijk tot pionwinst leidde. Wit had het daarna ergens beter kunnen doen en kon toen een afruil naar een toren eindspel met zelfs 3 pluspionnen voor zwart niet meer voorkomen. Hij staakte de strijd, waardoor we op dat moment een beslissende voorsprong hadden genomen.


Zoals eerder gezegd heeft ons vierde nu 8 matchpunten waardoor we nagenoeg zeker zijn van handhaving in de 3e klasse KNSB. De volgende ronde kan ons die zekerheid pas 100% verschaffen als we zelf niet verliezen en/of als de andere uitslagen gunstig uitpakken.

De individuele uitslagen waren:

Westerveld, W.J. (Wim) 2129 Bottema, T. (Timo) 2046 z-w
1 - 0
Jong de, L.M. (Leen) 1964 Stam, H.J. (Hans) 2090 w-z 0 - 1
Bernard Evengroen 1890 Bosma, J. (Jan) 1974 z-w 0 - 1
Hoogland, R.B. (Rob) 1949 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)
2004 w-z 0 - 1
Eijgelaar, J. (Jeroen) 1850 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1885 z-w ˝ - ˝
Kleijnen de, H.J. (Henk)1781Voorberg, K. (Kees)1937
w-z 0 - 1
Tjoo, T.P. (Leslie)1761Dirkse, S. (Simon)1536 z-w 1 - 0
Schonwetter, W. (Wouter) 1841 Eveleens, E. (Ed) 1709
w-z 1 - 0

Gemiddelde Rating: 1896
Gemiddelde Rating: 1898

3˝-4˝

er is 1 reactie: lees | reageer
OGD Rapid

Chess Run

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap