Delftse SchaakSite

DSC-H7 wint thriller tegen Pomar 2

Afgelopen maandag speelde DSC7 tegen het sterke Pomar 2. Het werd een achtervolgingsrit waarbij de tegenstander uiteindelijk in de laatste partij werd verslagen.

De avond begon goed: invaller Jan van der Kolk speelde op bord 8 een zeer goede partij. Vanuit een driepaardenopening snoepte Jan gestaag steeds een pionnetje, waarbij zijn stelling ook mooi in evenwicht bleef. Na een overwicht van drie pionnen, waarvan twee vrijpionnen in het centrum, kon zijn tegenstander niets anders doen dan Jan feliciteren. 1-0.

Ruben begon op bord 5 met zwart zijn partij aardig goed, het liep gelijk op. Na een Italiaanse opening en de afruil van drie stukken ontstond er wat spanning in de stelling. Na een aantal zetten zorgvuldig manoeuvreren zag hij een zet over het hoofd waarna hij 2 pionnen verloor. Er werd druk gezet om deze achterstand in te halen, maar door een tweede fout kon verdere ruil afgedwongen worden en niet veel later was de partij verloren. 1-1.

Invaller Sachin speelde op bord 6 met wit zijn eerste partij in de externe competitie voor DSC. Dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. In een aanvankelijk gelijk opgaande Spaanse partij ontstond er een stelling waarin Sachin een paard voor twee pionnen moest toestaan. Zijn tegenstander leek lang te kunnen profiteren van dit voordeel, maar Sachin verdedigde met verve. In het eindspel, met op de a en b lijn zwart twee pionnen tegen wit één pion, kon wit, ondanks wat tijdnood, de stelling op remise houden. 1½-1½.

Op bord 6 speelde Eric met zwart een Franse partij. Zwart wist hier aanvankelijk wel raad mee en ontwikkelde veel druk. Door een misrekening van wit kon Eric zich met één zet uit de problemen spelen en het initiatief overnemen. Een remise zat er minimaal in, maar ook Eric beging een fout. Een penning werd over het hoofd gezien en wit speelde, met een paard extra, de partij koeltjes uit. 1½-2½

Vrijwel tegelijkertijd eindigde de partij van Henk. Hij kwam met zwart aan bord 3 moeizaam uit de opening, maar wist in het middenspel het initiatief en een pion te veroveren. Even later verrekende hij zich en verloor een stuk, en de partij. 1½-3½

Nog drie borden waren aan de gang en was de race dus nog niet gelopen.

Nils speelde op bord 4 het Italiaans, waarbij na gxf3 in de openingsfase een open g-lijn gaf. In eerste instantie moest hij verdedigen tegen de aanstormende zwarte stukken, maar wist uiteindelijk onder de druk uit te spelen en de partij om te zetten in winst voor wit 2½-3½.

Met Aram met zwart op bord 1 werd geopend met een Torre. Licht voordeel voor wit werd door Aram gepareerd en langzaam nam zwart het initiatief over. Zonder direct gevaar gaf wit, zonder compensatie, ineens een toren weg. Uiteraard wist Aram daar wel raad mee en gaf dit voordeel niet meer uit handen. 3½-3½.

De laatste partij moest de beslissing brengen. Zimo speelde op bord 2 de Reti-opening waar zijn tegenstander geen sterk antwoord op had. Een klein voordeel op de damevleugel volgde waarna de tegenstander een verlies van een kwaliteit over het hoofd zag. Even werd het nog spannend toen de tegenstander een venijnige aanval op de koning had waarbij de kwaliteit weer werd teruggewonnen. Het eindspel met 1 pion extra en een actievere koning was echter voor wit. 4½-3½.

Een mooie overwinning met een aantal uitstekende partijen. En niet in de laatste plaats door twee goede invallers die met 1½ punt een groot aandeel hadden, veel dank daarvoor!

er zijn geen reacties: reageer
OGD Rapid

Chess Run

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap