Delftse SchaakSite

DSC-H7 delft het onderspit tegen Botwinnik 3

DSC7 speelde donderdag 14 februari uit tegen Botwinnik 3 in Zoetermeer. De vorige wedstrijd, precies een maand eerder thuis tegen Botwinnik 5 werd nog gewonnen met 4-3, maar Botwinnik 3 bleek dit keer te sterk. Het werd 5-3.

De partij aan het eerste bord werd het eerst beslist. Henk kwam met wit met een vierpionnenaanval in een Konings Indische partij niet goed in zijn spel. Hij overschatte zijn kansen van een open g-lijn en onderschatte de kansen van zwart. Zo liet hij zich snel door zijn geroutineerde tegenstander recht door zijn kwetsbare centrum overrompelen.

Zimo speelde op bord 2 met zwart tegen een Sokolsky-opening (1. b4) en had moeite met reageren op deze bizarre (zij het suboptimale) opening. Na enige tijd waren de a- en b-lijnen compleet open en waren de a-torens afgeruild, wat een positie opleverde met belangrijke rollen voor de c- en d-pionnen alsmede de dames en resterende torens. Met een venijnige matdreiging wist zwart de angel uit het witte spel te halen. Wit bood remise aan en zwart was maar al te blij verlost te zijn uit deze onprettige stelling.

Invaller Jan van der Kolk startte aan bord 4 met zwart zijn partij solide, eigenlijk was er niets aan de hand. Totdat er consternatie ontstond: Jan zag een schaak door zijn tegenstander over het hoofd en deed een onreglementaire zet. Kan gebeuren, maar het corrigeren verliep niet zoals het hoorde. Diverse spelers kwamen erbij, maar toen de arbiter bij het bord arriveerde had Jans tegenstander al remise aangeboden, dat door Jan was geaccepteerd.

Nils speelde op bord 5 het Italiaans met wit, waarbij wit het overgrote deel van de partij speelde voor twee resultaten. De kansen om door te drukken wist hij echter niet te benutten en zwart verdedigde goed, waarna tot remise werd besloten.

Invaller Bert van der Willik speelde aan bord 7 met wit een goede partij tegen een 400 elo punten sterkere tegenstander. Er waren in een gelijk opgaande partij kansen, maar zwart wist van een onnauwkeurigheid te profiteren en de partij netjes naar winst af te wikkelen.

Met agressieve hand speelde Niels op bord 3 met wit zijn dame al vroeg in het centrum. Daarmee wist hij druk te zetten en een ingewikkelde stelling tot stand te brengen. Door een offer te brengen en goede verdediging van zijn tegenstander kwam Niels een stuk achter te staan, waarna hij in een pionnenrace uiteindelijk verloor.

Hans speelde aan bord 8 met zwart een spannende partij, waarin het lang gelijk opging. Na het middenspel leek hij positioneel sterker te staan. Het lukte hem evenwel niet om dit in winst om te zetten. Zijn partij werd uiteindelijk remise na onverzettelijk verdedigen van wit.

Eric speelde in de langste partij van de wedstrijd met zwart tegen een tegenstander die direct met zijn lopers de zwarte paarden pinden. Zwart kwam hier redelijk soepel uit en in het middenspel ging het vrijwel gelijk op. Wel had zwart vier koningspionnen die langzaam gezamenlijk optrokken. Die bleken uiteindelijk niet te stoppen en wit moest opgeven.

Henk Stipdonk,
17-02-2019

er zijn geen reacties: reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap