Delftse SchaakSite

DSC-H8 ten onder bij Rijswijk 4

Op lichtjesavond 11 december 2018 speelde DSC8 uit tegen Rijswijk 4. In een kleine zaal waarin meerdere externe wedstrijden plaatsvonden werd t een onrustige avond door het vele geloop van toeschouwers en een aantal Rijswijk spelers. De helft van Rijswijk 4 bestaat uit studenten. Het team heeft enkele spelers met een bedrieglijk lage rating; ten onrechte zoals bleek.

Op bord 5 speelde Ernst tegen een Engelstalige dame met zon rating. Het werd niet zijn avond. Na het herschikken van de stukken op zijn bord vergaloppeerde Ernst zich al snel na de opening in het tactische spel van zijn tegenstandster. Hij kon hierop geen vat meer krijgen en gaf spoedig op. Teleurgesteld verliet Ernst vroeg op de avond de arena om met de tram terug te reizen naar Delft.

Op bord 2 speelde uw reporter (AdJ) met zwart tegen n van de studenten van Rijswijk 4. Hij was goed thuis in de opening maar ook in zijn voortzetting daarvan . Na 12 zetten raakte ik een pion kwijt op h7, die ik niet meer kon terugwinnen. Later in de partij werd ik geconfronteerd met een dubbelpion. In het pionneneindspel deed deze stelling mij de das om. Een doorgebroken pion van Rijswijk met promotiekansen werd mij teveel.

Op bord 1 speelde Jan met wit tegen een studente. Het werd een spannende partij. Beide spelers hielden elkaar lang in evenwicht. In eerste instantie leek de pionstelling licht in het voordeel van Rijswijk. Jan slaagde erin om de Dame van Rijswijk in te sluiten, waarna een gedwongen dame-ruil plaatsvond en een pion van zwart gewonnen kon worden. Tegen het eind van de partij dreigde Jan met een pion te promoveren. Zijn tegenstandster zag het hopeloze van de situatie in en gaf op.

Op bord 4 speelde Joop met zwart tegen een, op papier, zwakkere tegenstander. In de praktijk pakte dat echter toch anders uit. Joop (met zwart) kwam tijdens het spel te veel achter in kwaliteit. Door het gedegen tegenspel van Rijswijk kon hij deze achterstand niet meer teniet doen. Joop moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de speler van Rijswijk.

Op bord 3 speelde Jan Bouke (met wit) tegen een studente, die in het verleden nog kortstondig bij DSC schaakte (Valerie Janssen). De partij leek gelijk op te gaan. Jan Bouke kwam 2 pionnen voor. Met een mooie omsingelingsactie en een briljante combinatie werd hij heer en meester op de zevende rij, diep in de stelling van de tegenstandster. Valerie gaf nog goed partij maar dreigde mat te gaan. Na enige verwarring over een mogelijk remise- aanbod gaf Rijswijk zich gewonnen.

Bij een achterstand van 3-2 werd er alleen nog gespeeld door Bert met zwart op bord 6. In het middenspel had Bert getracht zijn mindere stelling te verbeteren. Hij raakte hierbij echter veel tijd ( ca 30 min.) kwijt waardoor hij in het eindspel in tijdnood kwam, hetgeen wel een spannende eindstrijd opleverde. Met gepromoveerde pionnen en korte tijd 2 witte en 2 zwarte damens op het bord, maar ook met een toren minder bij DSC, werd in de eindfase Bert tot capitulatie gedwongen.

Uitslag Rijswijk 4 - DSC8 werd uiteindelijk 4 -2. Als Rijswijk 4 bij ons speelt in de return match, zijn we gewaarschuwd!

er zijn geen reacties: reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap