Delftse SchaakSite

DSC H3 verliest spannende match tegen SHTV-2

Donderdag 29 november speelden we onze derde wedstrijd tegen SHTV-2. Zij hadden alles nog gewonnen, maar hadden tegen relatief zwakkere tegenstanders gespeeld. “Op papier” waren we wat sterker. Het werd een spannende strijd, waarin we uiteindelijk helaas nipt deze avond onze meerdere moesten erkennen in onze Haagsche concurrenten.

De eerste die klaar was, was Arnt (5). Dat was vanaf het begin een scherpe partij. Zijn tegenstander offerde 2 pionnen, maar kreeg daar goede compensatie voor. Na wat hak- en ruilwerk versimpelde de stelling, en Arnt hield nog 1 pion over, die ook dreigde te vallen. Toen zag ik dat de partij opeens was afgelopen en ik ging uit van remise. Arnt’s tegenstander bleek echter – ook tot verbazing van Arnt zelf – te hebben opgegeven. Na analyse achteraf bleek Arnt wel wat beter te staan, maar de opgave was hoogst opmerkelijk, er waren zeker (goede) kansen om dit remise te houden. In ieder geval kwamen wij zo met 1-0 voor.

Daarna was het de beurt aan SHTV om punten te scoren. Diederik (3) maakte een openingsfout en hij liep daarna de hele partij achter de feiten aan. Zijn koning was onveilig en hij had 2 stukken voor een toren, maar ook met 3 a 4 pionnen minder. Hij heeft het lang geprobeerd, maar zijn tegenstander maakte geen fouten en scoorde zo het punt voor SHTV. Invaller Aram (7) was hetzelfde lot beschoren, al kwam hij juist wel heel goed uit de opening. Voor Aram ging het echter mis in het middenspel, toen hij na een onnauwkeurige paardzet een dubbele aanval toeliet. Daarna werd het lastig, al had hij na eigen zeggen nog wel remisekansen in het uiteindelijke toreneindspel. Helaas wist Aram dit niet te bewijzen op het bord en zo moest hij zijn eerste nederlaag van dit seizoen noteren.

Op bord 6 was de stelling van Brent vrijwel de gehele avond in evenwicht. Ergens in het middenspel had hij wellicht kansen op meer, maar uiteindelijk leek de remise die volgde mij toch wel een logisch resultaat van de ontwikkelingen die ik die avond op dat bord had gade geslagen. Arno (1) had een vrij scherpe stelling. Hoewel ik naast hem zat heb ik de opening niet helemaal meegekregen, maar het was een soort aangenomen damegambiet (of Slavisch?) waarbij zijn tegenstander met zwart de pion op c4 ging dekken met b5. Arno kreeg hiervoor in het begin zeker goed spel en toen zwart lang rokeerde werd het zeer scherp. Ergens werd er een toren + pion geruild tegen twee stukken, maar na de schermutselingen leek zijn tegenstander hier toch wat beter te staan. De witte velden rond Arno’s koning waren zwak en de witveldige loper van tegenstander Olav van Leeuwen was hierdoor erg sterk. Ook had hij twee vrijpionnen. Uiteindelijk besliste Olav de partij doordat de dreigingen tegen de koning niet meer allemaal te pareren waren. 3,5-1,5 voor SHTV, dat zag er niet best uit, maar de stellingen op de overige borden waren op zich vrij hoopvol voor ons. Zowel Jouke, Tjerk als ikzelf hadden een (iets) betere stelling.

Zelf had ik lange tijd een vrij taaie partij op bord 2, waarbij ik steeds 1 a 2 tempi achterliep op mijn tegenstander en probeerde te equalizen, wat moeilijk lukte. Na een onzorgvuldige zet van mijn tegenstander had ik echter een listig tussenschaakje, waardoor ik wel in het voordeel kwam en een vrije a-pion kon oppikken, ten koste van mijn (achtergebleven) c-pion. Met deze vrijpion wist ik voldoende druk te creëren op de stelling. Toen het moment van afscheid van mijn a-pion was gekomen, kon ik overschakelen naar de andere kant en daar de f-, g- en h-pion ophalen. Even later gaf mijn tegenstander op.

Tjerk (8) speelde een mooie konings-indisch (achtige?) partij met zwart. Zijn aanval op de koningsvleugel leek door te slaan op een gegeven moment, maar zijn tegenstander wist dit toch tegen te houden. Uiteindelijk ontstond er een paarden-eindspel en hierin bleek Tjerk toch de handigste. In wederzijdse tijdnood wist hij de winst uit het vuur te halen. Helaas ging het op het overige bord toch mis voor ons. Jouke (4) had in het vroege middenspel een pion gewonnen, en later volgde nog een pion wegens een trucje (zijn toren kon niet worden geslagen wegens een back-rank truc). In de tijdnoodfase won Jouke nog een pion, maar zijn tegenstander wist zijn zware stukken (dame en toren) te mobiliseren op de 8e rij. Jouke’s koning werd naar het centrum gedwongen en d.m.v. een dubbele aanval verloor hij een toren. Zo ging deze spannende match dus nipt verloren. Over 1,5 week mogen we alweer proberen punten binnen te halen. Dan is Schaakmat Westland 2 onze tegenstander.

er zijn geen reacties: reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap