Delftse SchaakSite

DSC-H7 verliest nipt van DD 5

DSC7 heeft het maandagavond net niet kunnen bolwerken tegen DD 5: 3˝- 4˝.

De avond had bij aanvang wat overeenkomsten met die van drie weken geleden toen er met 8-0 werd gewonnen: weer een thuiswedstrijd, dezelfde acht spelers en een tegenstander die met 7 spelers aantrad. Helaas bleek dit geen garantie voor hetzelfde resultaat.

Hans startte met wit tegenover een lege stoel. Omdat het niet duidelijk was of zijn tegenstander nog zou komen kon hij niets anders doen dan afwachten. Zijn partij-analyse derhalve: “Hans met wit op bord 8 was na 1 zet en 60 minuten klaar: zijn tegenstander kwam niet opdagen.”

Niet veel later was de eerste echte partij geëindigd. Op bord 3 speelde Eric met zwart een Caro Kann. Wat als een solide opening bekend staat. Er werd echter een rode loper uitgelegd naar de zwarte koning door een cruciale fout: lang rokeren. De pionnen aan de damevleugel stoomden op en z'n tegenstander wikkelde het soepeltjes af.

Niels Jansen eindigde in een gelijkspel op bord twee na een dameruil. Bij deze partij was er even onduidelijkheid: Niels wilde remise aanbieden, liep eerst naar de teamleider (Eric), die wierp kort een blik op de stelling en zei ja. De meningen waren verdeeld of dat (het bekijken van de stelling) toegestaan is. Verder niets aan de hand en de remise was een feit.

Aram speelde op bord 4 een knappe partij. Er kwamen voor beiden dreigende stellingen op het bord waarbij Aram het meest doortastend was.

Henk verdedigde zich op bord 5 met de Caro-Kann; na 1. e4 c6 2. d4 d5 3. Pc3 e4: 4 Pe4: Lf5 speelde wit het paard terug naar c3. Dat gaf moed, want volgens de boeken hoort het naar g3 te gaan. De stelling werd gecompliceerd na wits rochade, met een open g-lijn voor zwart en zwarts koning op e7. Rond de 20e zet had wit 50 minuten meer bedenktijd verbruikt dan zwart, en zo werd het lastig om op een cruciaal moment de beste zet te doen. Hij zag mat in 1 over het hoofd. 0-1.

Op bord 1 kwam Zimo Sibbing erg lastig uit de opening. Op zet 10 nog g6 spelen en op zet 13 pas rokeren was te laat. Dat had sneller gekund. De rest van de partij was er niet te ontkomen aan de houdgreep van wit en de stelling van zwart viel uit elkaar. Uiteindelijk kwam daar een kwaliteit en een pion voorsprong voor wit uit. Afruilen en klaar, verloren helaas.

Ruben speelde op bord 6 met wit een lange partij waarbij er veel stukken op het bord bleven tot laat in de partij. Door een tactische zet over het hoofd te hebben gezien, verloor hij de controle over de partij waarna zijn tegenstander ondanks tijdnood uiteindelijk de winst kon forceren. 0-1.

Nils op bord 7 met zwart maakte een kleine fout in de opening, waarna hij de rest van de partij geforceerd was te verdedigen. Uiteindelijk werd hij in het resulterende eindspel met koning en pionnen in een zugzwang geforceerd, waarna wit een pion kon promoveren.

Jammer van het resultaat, maar wel een leerzame avond met mooie partijen. Volgende afspraak is op 26 november wanneer we mogen aantreden tegen RSC-Belgisch Park 3.

Eric

er zijn geen reacties: reageer
Agenda

July
Mon29Zomertoernooi (4)
August
Mon 5Zomertoernooi (5)
Mon12Zomertoernooi (6)
Mon19Simultaan clubkampioen
Mon26Algemene Ledenvergadering
September
Sat14OGD Rapidschaaktoernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap