Delftse SchaakSite

DSC-H7 als een komeet uit de startblokken

DSC7 – Raadsheer-Corbulo 2, maandag 8 oktober 2018

Maandag 8 oktober heeft DSC7 een klinkende overwinning van 8-0 behaald. Ondanks het reglementaire punt dat we vanaf het eerste begin al voor stonden, zijn er op de andere 7 borden spannende partijen gespeeld, met goede afloop voor de DSC’ers. Een greep uit de gespeelde partijen.

Op bord 3 is de partij van Niels Janssen door een overmacht aan actieve stukken en met een felle aanval na een offer op een koningspion gewonnen.
Op bord 4 speelde Eric Wagter met wit. Hij kreeg een flank-orthodox van de Reti (1.Pf3 d5 2.c4 e6) op het bord. De tegenstander bood de kans om met de pionnen op te stomen over de damevleugel. Na een offer (een paard tegen 2 pionnen) werden beide torens aangevallen met een loper. Het resultaat was een kwaliteit ten koste van de loper. Een tweede (schijn)offer werd de tegenstander te machtig en hij gaf vrij snel daarna op.
Op bord 5 had Henk Stipdonk met zwart tegen Jan Zonneveld de meeste moeite om te winnen. Henk kreeg met de Caro-Kann snel een betere stelling en kon op de 14e zet aan een koningsaanval beginnen. De aanval zette echter niet door, al had de tegenstander in die fase wel veel tijd nodig. Henks 39e zet was te gretig en toen werd het nog spannend. In de slotfase miste wit onder tijdsdruk de juiste voortzetting, anders was het toch nog 7-1 geworden.
Op bord 6 speelde Ruben Beumer. Doordat er door beide spelers weinig denktijd werd gebruikt, was Ruben al snel klaar met zijn partij. De partij begon met een Londense opening en een ruil van de donkere lopers en een paard van beide spelers. Daarna kon hij door een tactische zetcombinatie en een vork op dame en toren een kwaliteit winnen, kort gevolgd door de volle winst van de overgebleven loper. Vervolgens forceerde Ruben een dameruil, waarna hij op pionnenjacht ging. Zijn tegenstander gaf daarna op.
Op bord 7 kwam Nils Hullegien niet goed uit de opening, maar hij wist met zwart het centrum snel te heroveren, waarna de opponent een vork over het hoofd zag. Dit resulteerde in een stuk winst met controle over de enige open lijn op het bord. Uiteindelijk wist Nils de tegenstander te verassen met een aanval op zijn toren en tegelijk een matdreiging, waarbij het laatste over het hoofd werd gezien.
Op bord 8 kwam Hans Hendriks kwam tegen Bert van der Sluis goed uit de opening en veroverde hij daarmee het centrum. Vanuit dit sterke centrum kon hij de koningsvleugel van zijn tegenstander bedreigen. Daar kwam dan ook een deuk in door het slaan van de pion exf7 met schaak; doordat de koning terug moest slaan, kon de tegenstander niet meer rokeren. Kort daarna won Hans een kwaliteit met Pxh8. In het vervolg van de partij werd de eerste training van dit jaar in praktijk gebracht door via de inmiddels open c en e-lijnen 2 torens op de 7e rij te krijgen. Hiertegen had Bert onvoldoende verweer en moest ook hij opgeven.
Naderhand is er nog kort nagepraat over de partijen door een deel van het team, al met al een zeer geslaagde eerste wedstrijd voor het hele team, dit zal ons zeker de nodige team spirit en motivatie geven.

Foto (klik): in volle concentratie

Auteur en fotograaf: Zimo


 DSC71409-Raadsheer-Corbulo 213658-0
1Z. Sibbing1586-(Reglementair)-1-0R
2A. Hassan1487-B. Walder13601-0
3N. Jansen1341-J.A. v.d. Heide14321-0
4E.L. Wagter1331-E.F. Nitzsche14201-0
5H. Stipdonk--J. Zonneveld13621-0
6R.M.N. Beumer--B.J. Hinkenkemper13871-0
7N.E. Hullegien--R.A. Heufke Kantelaar12561-0
8H. Hendriks1298-H.W. v.d. Sluis13371-0

er zijn geen reacties: reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap