Delftse SchaakSite

DSC-H1 wint eerste wedstrijd tegen Schaakhuis 1

Hoe heten we eigenlijk? DSC1? Het doordeweekse DSC1? DSC1-HSB? Hoe het ook zij, het eerste team in de vernieuwde HSB-competitie heeft z'n eerste wedstrijd gewonnen. De uiteindelijke uitslag van 5.5-2.5 kwam ongeveer wel overeen met ons ratingoverwicht, maar het was lang spannend op bijna elk bord.

Vergeleken met een KNSB-wedstrijd was er minder tijd om rond te kijken, dus veel van de rest heb ik niet meegekregen. Yasin op bord 1 leek in elk geval en prima partij te spelen: hij kwam met zwart met een pion meer uit de opening, maar wit had daarvoor wel een ontwikkelingsvoorsprong. Yasin verdedigde alles prima en wist op een gegeven moment zelf wat zwaktes in de witte koningsstelling te maken. Dat leidde uiteindelijk zelfs tot mat en een puntje voor ons.

Ikzelf kwam op bord 2 goed uit de opening, met prettige druk tegen een geďsoleerde d-pion. Die viel uiteindelijk, samen met een tweede pion. Het bord stond echter wel nog vol stukken en zwart had vervelende activiteit. Ik kon uiteindelijk toch wel wat ruilen, en op een gegeven moment kwam er een eindspel met vier tegen twee pionnen en elk een toren en een paard. We hadden beiden wel weinig tijd, en 10 seconden per zet is dan niet zo veel. Toch is dat geen excuus voor m'n geklungel: ik zag een manier om de paarden af te ruilen maar niet dat er daarna een pion van me af zou gaan. Het toreneindspel met drie tegen twee en een actieve toren voor hem verdedigde hij prima. Grote schaamte bij de witspeler, gelukkig maakte het niet uit voor de uitslag.

Ted leek – zo liet hij later weten – in zijn partij overwicht te hebben vanwege de hangende pionnen van z'n tegenstander. Maar zijn opstelling van de stukken was – volgens Ted zelf – niet geweldig, en dat voordeeltje was er eigenlijk niet. Op een kritiek moment in de partij maakte hij een rekenfout, waarna ik weliswaar een stuk meer, maar vier pionnen minder had. Met zijn dame kon hij nog wat dreiginkjes inbouwen, maar objectief was de stelling verloren. Maar z'n tegenstander ging – in nog steeds spannende stelling – door zijn vlag.

Kees meldde na de partij prima uit de opening te zijn gekomen en de winst voor het grijpen te hebben gehad, maar na twee grove fouten van hem en een mooie combinatie van z'n tegenstander was het helaas andersom.

Enrico meldt: "mijn partij leek inderdaad chaotisch en zo voelde het tijdens de partij ook. Met aan beide kanten stukken die aangevallen stonden, waarvan mijn paard ingesloten stond. Alleen als hij zijn aangevallen loper weg zou halen, had mijn paard weer een veld om naar toe te springen. Uiteindelijk bleek dat ik alles wel goed uitgerekend had en kwam beter uit deze spannende stelling met een winnende stelling tot gevolg. Ik wist toen snel een stuk te winnen en de partij snel af te maken."

Van de rest heb ik helaas weinig meegekregen (ik was als laatste klaar), misschien kunnen mensen zelf nog wat toevoegen.

Op 15 oktober spelen we tegen Schaakmat Westland 1, hopelijk kunnen we dan op dezelfde voet verder.

Gedetailleerde uitslag:
 DSC12104-Schaakhuis 119785½-2½
1Y. Sari2246-R. Liem21371-0
2A.J.L. van der Velden2172-M. Hoogland2168½-½
3E. Blees2167-J.W. Hollander19971-0
4R. Slaa2156-H. Metselaar20161-0
5B. Voogt2142-B. Yalçin1827½-½
6T.J.M. Barendse2045-R. Baas19371-0
7K. van der Meer2024-P.A. Regeer18410-1
8J. Bosma1880-D. Jonkman1902½-½

er zijn 17 reacties: lees | reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap