Delftse SchaakSite

Kampioenskans DSC5 nagenoeg verkeken na nederlaag tegen Promotie 3

Een erg gehavend DSC5 heeft de thuiswedstrijd tegen Promotie 3 na een spannende slotfase met 3,5-4,5 verloren. Met winst had het team de koppositie heroverd maar nu resteren helaas nog slechts theoretische kansen op het kampioenschap.

Bijzonder zuur was de de nederlaag van Evert van den Hooven na een goed gespeelde partij:

Diagram


Evert van den Hooven - Jaap van den Berg, 19 maart 2018, stelling na de 35e zet van zwart

Hier had Evert met bijvoorbeeld 36. Tf5! (met de dreiging Df6+ en Dxd8) recht-toe-recht-aan kunnen winnen. Op 36. ... De7 volgt 37. Dc3+ Kg8 38. Te5 Dxd7 39. Tg5+ met eenvoudige winst en ook na 36. ... Dd4 37. Tg5+ Kf7 [Kh8 38. Dd5! Dxd5 (Txd7 39. Tg8 mat) 39. Txd5 Kg7 40. b4 h5 41. b5 h4 42. b6 h3 43. b7 h2 44. Th5 is het 'over en uit': de zwarte h-pion gaat eraf terwijl wit's pion op d7 vanwege b7-b8D niet geslagen kan worden.

Ik citeer nu Evert: "In plaats hiervan speelde ik in de diagramstelling de grafzet 36. Tf1 waarna zwart sterk antwoordde met 36… Dd4 waarna mijn gewonnen stelling in eens verdwenen was (hetgeen ik betwijfel, WJvdB). Met zetten als Dd5, Dc2 en Dc3 zou ik nog kunnen vechten met een klein voordeel. Teleurgesteld blunderde ik met 37. De6?? waarna mijn tegenstander het mooi uitmaakte met 37… Dd3+ 38. Ka2, Ta8 mat. Een blunder komt nooit alleen."

We misten Jouke van Gosliga (in Cambodja), Pieter Goossens (in Barcelona), René Torenstra (uitziekend) en Halana Vlaming (studieverplichtingen) maar met Toine Prangers, Diederik van Heijgen, Rob Smits en Jan Frissen brachten we nog steeds een team op de been dat een papieren surplus van 476 (gemiddeld dus bijna 60) ratingpunten te zien gaf.

In een mede vanwege drie thuiswedstrijden vol Denksportcentrum (zelfs de tafels in de bar waren benodigd!) gingen we van start onder leiding van de plaatsvervangend wedstrijdleider André van der Weijde; wedstrijdleider Martin Glimmerveen arriveerde niet veel later.

Arno Wiersma kreeg aan bord 1 al snel te maken met bezetting van de e-lijn door zijn tegenstander en (latente)druk op zijn koningsstelling; de verdediging luisterde nauw en nam tijd in beslag. Jan Bosma creëerde in de opening een klein voordeel dat tastbaarder werd toen de vijandelijke koning de rokade ontnomen werd. Diederik, vanege zijn taaie spel taktisch op bord 3 gesplaatst, moest nauwkeurig spelen om niet tezeer in de verdediging gedrongen te worden; dit leek hem aardig te lukken. Evert kwam met ruimteoverwicht uit de opening hetgeen na zo'n twee uur spelen een pion opleverde. Ook Willem-Jan van den Broek stond riant na de opening; vanwege de gestelde problemen had zijn tegenstander al snel een half uur méér tijd gebruikt. Toine Prangers kreeg met wit in een soort geweigerd Jänisch gambiet te maken met zwarte pionnen op e5, f4 en g5 - vanaf dat moment leek het spel meer op halma dan schaak. Rob vond niet het juiste antwoord op de gepresenteerde problemen en boette er helaas al snel een kwaliteit bij in. Resteert Jan F, die in de opening weliswaar weinig bereikt had maar ook niet slechter leek te staan.

Halverwege de avond ging het definitief mis bij Rob: toen hij nog méér materiaal verloor konden de stukken in de doos. Arno had de juiste verdediging gevonden en kreeg in ongeveer gelijke stelling een remiseaanbod dat hij vanwege de doortikkende klok en de teamvooruitzichten (die op dat moment niet slecht waren) moeilijk kon weigeren (0,5-1,5).

Jan B maakte goed gebruik van de relatief onveilige positie van de zwarte koning en scoorde al snel de gelijkmaker; Jan F had daarentegen een 'kleinigheid' overzien, leverde materiaal in en moest snel daarna zij partij opgeven: 1,5-2,5.

Willem-Jan sloeg vanwege de noodzaak om de wedstrijd te winnen (en daarmee de kampioenskansen te behouden) een remiseaanbod af speculeerde in een eindspel met beiden een toren, een 'zwarte loper' en zes pionnen op zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel alsmede de net wat betere loper. Evert had zijn overwicht nog meer vorm gegeven en won een tweede pion; Toine beëindigde het halmaspel met winst van een belangrijke pion - tijd om weer te gaan schaken! Diederik maakte in het verre middenspel echter een fout door dameruil toe te staan, leverde mede daardoor een toren in en mocht slechts hopen dat zijn pionnenfront voldoende compensatie bood.

De tweede gelijkmaker kwam van Toine die het verworven voordeel vakkundig uitbuitte. Willem-Jan had in de tussentijd nauwkeurig moeten spelen om zijn winstkansen levend te houden; uiteindelijk werden de torens geruild en kwam zijn pionnenmeerderheid in beweging - de resulterende vrijpion kon slechts ten kosten van een loperoffer worden tegengehouden. Al met al resteerde daarmee voor hem (naast de 'zwarte loper') slechts een pion op a6 om de partij te winnen - geen probleem omdat promotieveld a1 door zijn loper ondersteund werd: 3,5-2,5. Alle ogen waren nu gericht op Evert die vast en zeker de winnende treffer ging scoren - zijn grafzet (zie boven) was daarmee voor zowel hemzelf als het team des te meer een enorme domper. De compensatie van een mooi pionnenfront bleek vervolgens voor Diederik onvoldoende - 3,5-4,5 eindstand.

Jammer want Wassenaar 1 hield Rijswijk 2 tegelijkertijd op 4-4; met winst hadden we de koppositie gepakt. Nu maar hopen dat deze teams in de slotronde voldoende punten verspelen - de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Gedetailleerde uitslag:

1. Arno Wiersma (1927, zwart) - Jan Koster (1855) remise
2. Jan Bosma (1862) - John Tan (1875) 1-0
3. Diederik van Heijgen (1813) - Harrie Boerkamp (1859) 0-1
4. Evert van den Hooven (1851) - Jaap van den Berg (1802) 0-1
5. Willem-Jan van den Broek (1880) - Maurice Hettfleisch (1726) 1-0
6. Toine Prangers (1874) - Bas van de Graaf (1737) 1-0
7. Rob Smits (1741) - Ferdi Sieben (1721) 0-1
8. Jan Frissen (1703) - Ed Eveleens (1620) 0-1

er zijn 6 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap