Delftse SchaakSite

HSB Bekerteam delft het onderspit tegen Novelty Destroyers

Op een koude winteravond reisden 4 DSCers af naar Rijswijk voor de halve finale van de HSB Beker. Tegenstander was het team van het Europees Patentbureau (EPO). Zij spelen heel toepasselijk onder de naam 'Novelty Destroyers'. Hulde aan Derk Dekker voor het opzetten hiervan! Plaats van handeling was in het sportcentrum van het EPO, na een strenge screening bij de poort...

Wij hadden gekozen om iedereen op een ander bord te zetten, dus zaten we in een soort tactische opstelling, ongeletterd evenredig van de rating. Achteraf bleek de tegenstander ongeveer dezelfde ratings te hebben, maar zij zaten dan weer wel op de normale volgorde,dus dat beloofde en spannendestrijd te worden!

Na een uur spelen zag ik het wel rooskleurig in; op alle borden stonden wij zo'n 20 minuten voor op de klok! Walter leek wwl aardig te staan, en hetzelfde gold voor Kees. Zijn tegenstander speelde een variant van het Gesloten Siciliaans die ik vroeger ook speelde, maar ik ben gestopt met het spelen daarvan soor het antwoord wat Kees op het bord bracht. Zelf kwam ik wel prettig uit de opening, mijn tegenstander leek op teveel verschillende gedachten te hinken en wellicht waar plannen die elkaar te halen. Tenslotte speelde Ted een of andere Siciliaan en had hij weinig tijd nodig, dus ik ging er vanuit dat hij zich op bekend terrein bevond.

De stelling van Walter bleek echter toch wat tegen te vallen. Hij stond zeker niet beter, en verloor ineens een kwaliteit. Helaas heb ik niet gezien of dat nu echt nodig was, of dat het een blunder was... Zijn tegenstandster maakte dit vakkundig af. Wellicht dat het meespeelde dat Walter graag op tijd weer naar huis kon?

Lang had ik echter het idee dat Ted dit zou gaan compenseren. Zijn tegenstander leek veel te opportunistisch materiaal te offeren. Wellicht dat ik echter spokenheb gezien, want zoals het ging werd Ted zijn novelty hardhandig destroyed. Misschien dat hier nog een leuk diagrammetje in zit, Ted?

Dus tja, ineens 2-0 achter, en dan moeten Kees en ondergetekende ineens allebei winnen om nog een kans te maken. Letterlijk een 'kans', want omdat Walter graag snel naar huis wilde, hadden we gekozen om te loten bij 2-2. Dit zat er echter niet echt in.

Kees had het onverwachts toch nog moeilijk gekregen, zijn tegenstander wist er nog iets van te maken. Hij voerde steeds de druk wat verder op, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een pionwinst voor wit. Dat leek me misschien ook wel te winnen, maar toen kreeg hij ingefluisterd dat remise OK was. Wellicht dat hij mede daardoor besloot om zijn loper af te ruilen tegen het paard van Kees. Het resterende dame eindspel werd snel remise gegeven.

Ondergetekende was als laatste bezig, maar stond inmiddels overwegend. Nadat zwart wat plannen door elkaar had gehaald, kwam hij eigenlijk vrij snel in de knel. Ik won een pion. Dat was nog niet heel duidelijk, maar de dames en een setje torens werden geruild. Met een paar secure zetten kwam ik met mijn toren binnen, en toen dat meteen een tweede pion kostte, hield mijn tegenstander het voor gezien. Eindelijk weer eens een overtuigende overwinning, zonder tijdnood! Lekker!

Achteraf vroegen we ons nog af of het beter zou zijn gegaan in een normale volgorde. Maar ja, daar heb je allemaal niks aan. Dus moeten we gewoon constateren dat Novelty Destroyers terecht heeft gewonnen. Gefeliciteerd en succes in de finale!

 Novelty Destroyers2047-DSC Bekerteam20402 1/2 - 1 1/2
1Paula Craciun2074-Walter Anema20031 - 0
2Michel Debard2111-Kees van der Meer1984½-½
3Feike Liefrink2018-Martin Glimmerveen20460 - 1
4César Fernandes João1986-Ted Barendse21251 - 0

er zijn 4 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap