Delftse SchaakSite

Titelaspiratie DSC5 loopt deukje op

DSC5 heeft in de uitwedstrijd tegen medekoploper HSV 1 met een gelijkspel genoegen moeten nemen; wordt daarmee Rijswijk 2 de lachende derde? Gelukkig zijn er nog twee (en voor Rijswijk 2 drie) ronden te gaan...

Dat we door de afwezigheid van Jouke van Gosliga (in het buitenland), Toine Prangers en René Torenstra (beiden ziek) enigszins gehandicapt waren is geen excuus voor het gelijkspel: met de invallers Rob Smits en Albert Kemeling hadden we nog steeds een ratingsurplus van gemiddeld ruim 65 punten per bord.

Na de openingsfase / in het vroege middenspel stonden we er goed voor: Arno Wiersma verkreeg aan het topbord al snel het beste van het spel, Pieter Goossens won een belangrijke centrumpion en had met de pionnenformatie b2-c3-d4-e5 een belangrijke troef in handen (zijn tegenstander had geen d- en e-pion meer; diens f-pion stond op f5) en Willem-Jan van den Broek stond met zwart al snel opperbest (stelling na 11. ... e7-e5):

Diagram


Pion c4 is ten dode opgeschreven na Le6, Pa5 en eventueel Pg8-e7-c8-d6; de koning gaat naar c7, Ta8 naar d8 etc.: wit doet daar weinig tegen.

Aan de andere borden was het spannender: Jan Bosma kreeg een vol torenoffer over zich heen en kon daarna vanwege een 'eeuwige' penning van zijn paard op f6 bijna geen vin meer verroeren, Evert van den Hooven moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te geraken, Rob Smits had een stelling die alle kanten op kon, Halana Vlaming stond niet echt beter of slechter en ook in de partij van Albert Kemeling leken de kansen 50-50.

In het derde uur bracht Willem-Jan ons op voorsprong - de partij verliep zoals voorzien bij het diagram. Niet veel later incasseerden wij echter een forse tegenvaller: Pieter vond niet het juiste antwoord op vijandelijke manoeuvres en moest de handdoek in de ring werpen (1-1 in plaats van 2-0 voorsprong). Gelukkig wist Evert zijn partij naar zijn hand te zetten (c5-c4!) en bracht ons weer op voorsprong; deze werd zelfs nog uitgebouwd door Jan, die ten koste van zijn dame (maar met winst van twee stukken) aan de omklemming wist te ontkomen en zijn tegenstander daarna nog 'truckte'. Ondanks de 3-1 voorsprong was alles nog mogelijk: Rob liet twee vijandelijke torens toe op zijn tweede rij en stond slecht; en ook Albert moest na een minder nauwkeurige voortzetting vrezen voor de afloop - zou zijn tegenaanval nog wat op kunnen leveren? Bij Halana stond het nog steeds gelijk maar zij had voortdurend slecht 10 resterende seconden op de klok (de 10 seconden die zij er elke zet bijkreeg bleken steeds nodig voor de zet); Arno had het spannendste eindspel: beiden nog een dame en toren op het bord, lopers van ongelijke kleur en beiden een koning op de tocht (die van zijn tegenstander gelukkig nog het meest) - een diagram of partijfragment waard! Onze kopman kreeg enkele keren een remiseaanbod maar dit werd in overleg categorisch geweigerd: wij speculeerden op winst van hem en remise van Halana, genoeg voor de overwinning.

Rob en Albert konden het niet droog houden: 3-3. Bij Arno werden de torens geruild waarna de vijandelijke koning over het bord werd gejaagd - toen deze een verkeerd veld koos was het mat in één! Dramatiek ten top vervolgens bij Halana: zij had een pion gewonnen, vervolgens weer ingeleverd en ging tenslotte (met nog steeds enkele seconden op de klok) in de fout door in een remisestelling dameruil toe te staan waarna het resterende pionneneindspel eenvoudig voor zwart gewonnen was.

Ondanks deze tegenslag gaan we in de resterende ronden met frisse moed op jacht naar het kampioenschap!

Gedetailleerde uitslag:

1. Hans de Haan (1759) - Arno Wiersma (wit) 0-1
2. Ton Bodaan (1881) - Jan Bosma 0-1
3. Lex van der Lubbe (1668) - Pieter Goossens 1-0
4. Frans Hoogeveen (1793) - Evert van den Hooven 0-1
5. Rob van der Holst (1847) - Rob Smits 1-0
6. Dick Groenendijk (1783) - Willem-Jan van den Broek 0-1
7. Wouter Remmerswaal (1533) - Halana Vlaming 1-0
8. Frank Melssen (1711) - Albert Kemeling 1-0

er zijn 4 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap