Delftse SchaakSite

DSC5 verliest teleurstellend van Wassenaar 1

DSC5 heeft teleurstellend met 3-5 van Wassenaar 1 verloren - slechts Arno Wiersma haalde zijn niveau en won.

Ofwel: hoe op een portemonnee in plaats van een klok werd gedrukt en rooibosthee geen recept voor winst bleek.

Naast wel vier soorten bier zijn bij onze club ook vele soorten thee te verkrijgen. Op de vraag van haar tegenstander Willem Groothuis wat voor drankje hij voor haar mee kon nemen antwoordde Halana Vlaming: rooibosthee! "Wablief?" ROOIBOSTHEE. Nooit van gehoord. Speciaal voor deze Willem: "Rooibos (Aspalathus linearis) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant komt van nature voor als fynbos in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De soort wordt gekweekt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. Sinds circa 1930 wordt de plant voor dit doel gekweekt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafe´ne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak ervan. Er zitten wel antioxidanten in, onder meer vitamine C, alsook calcium en ijzer. De drank zou volgens de liefhebbers licht ontspannend werken. Rooibos zou goed zijn voor het slapen gaan. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieŰn, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt koude rooibosthee aan baby's gegeven die last van darmkrampen hebben."

Meer is er niet te vermelden van het eerste uur van de thuiswedstrijd tegen voorheen Bobby Fischer Wassenaar, n˙ gewoon Wassenaar (waarom eigenlijk?).

We speelden voor het eerst in de basisopstelling. In het tweede uur verkreeg Pieter Goossens aan het topbord nagenoeg gelijk spel; Jan Bosma had zijn d-pion naar d6 doen opstomen - ik vroeg mij af of deze vroeg of laat verloren zou gaan of een langdurige 'pain is the ass' voor zwart zou blijken. Arno Wiersma kreeg door Mister Wassenaar Eric van der Maarel remise aangeboden maar dit werd in overleg met de teamleider afgeslagen - we stonden er niet goed genoeg voor en het was nog (te) vroeg in de wedstrijd. Jouke van Gosliga betrad met een dameuitval naar de koningsvleugel riskante paden: zij dreigde te worden ingesloten. Evert van den Hooven, fris aan de start na een lange vakantie, verkreeg met zwart weliswaar gelijk spel maar na ruil van vele stukken waren de winstkansen uiterst gering. De tegenstander van Willem-Jan van den Broek had in de opening een onverwacht, bijzonder sterk pionoffer geplaatst - waarop overigens niet werd ingegaan. Nauwkeurige reactie en navenant tijdsgebruik waren benodigd om enig voordeel te behouden. Slechts bij Halana was sprake van groot voordeel; de licht ontspannende werking van de rooibosthee had haar klaarblijkelijk niet in slaap gesust - zij won twee gezonde pionnen. RenÚ Torenstra had zijn dag niet: hij gaf op eerste gezicht in het middenspel geheel onnodig een pion weg.

Om kwart over tien incasseerden wij een forse tegenvaller: Pieter had enkele minuten tevoren er onnodig een kwaliteit bij ingeboet en moest opgeven. Een kwartier later volgde Jan: hij gaf op na materiaalverlies ten gevolge van een niet voorziene kleine combinatie van zijn tegenstander. WÚÚr een kwartier later volgden remises aan de borden van Jouke en Evert; het stond nu 1-3 voor Wassenaar. Gelukkig hadden we Arno nog: die verzilverde snel hierna bekwaam een pionnenfront op de damevleugel en zo mochten we nog hopen op een matchpunt. RenÚ kon in een toreneindspel nog strijden voor remise, Halana stond gewonnen en Willem-Jan leek beter te staan.

RenÚ had in het toreneindspel drie pionnen op de koningsvleugel en twee op de damevleugel; zijn tegenstander drie op elke vleugel. Na een wit schaak op d2 ging onze man helaas met de koning naar e7 en nu was de materiaalverhouding op de damevleugel ineens Kppp-pp, genoeg voor de winst: 2-4. Halana en Willem-Jan mˇesten nu winnen. Eerstgenoemde zag in het toreneindspel echter spoken, gaf onnodig een pion terug en met pionnenformatie pp-ppp op hgf-lijnen was het theoretisch remise - met nog 10 seconden op de klok sloeg ze nog wel een remisevoorstel af maar even later was de puntendeling toch een feit.

Willem-Jan - vanaf de 28e zet steeds met minder dan een minuut op de klok (met dank aan Arno die vanaf dat moment de notatie bijhield) - had behendig kansen gecreŰerd en had een paar keer kunnen winnen, het duidelijkst wel in onderstaande stelling (opgave: wit speelt en wint op slag):

Diagram


W.J. van den Broek- J. Zijlstra, 27 november 2017, stelling na 34. ... Tf8-f6

Door onnauwkeurigheden kwam wit zelfs nog verloren te staan. In de hevige tijdnood drukte hij ook nog eens op zijn portemonnee aan rechterzijde van het bord in plaats van op de klok aan linkerzijde. Uiteindelijk ontstond na ruil van enkele stukken het volgende eindspel:

Diagram


Stelling na 44. Te3-e2

En hier werd de laatste kans gemist - in de analyse na afloop zag ik het meteen: 45. a4! wint in vergelijking met het gespeelde 45. Ta4 een tempo (en de zwarte koning blijft nog even afgesloten); genoeg voor de winst. Zoals het in de praktijk liep verzandde de partij in remise.

HSV 1 gaat nu aan kop; wij volgen op twee matchpunten (onderlinge ontmoeting volgt nog).


Gedetailleerde uitslag:

1. Pieter Goossens (zwart) - Joop Beijersbergen 1867 0-1
2. Jan Bosma - Timo Bottema 1964 0-1
3. Arno Wiersma - Eric van der Marel 1918 1-0
4. Jouke van Gosliga - Arjan Schouteren 1816 remise
5. Evert van den Hooven - MichaŰl Claushuis 1680 remise
6. Willem-Jan van den Broek - Jasper Zijlstra 1762 remise
7. Halana Vlaming - Willem Groothuis 1660 remise
8. RenÚ Torenstra - Ronald van Vleuten 1689 0-1

er zijn 3 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap