Delftse SchaakSite

DSC4 wint ook derde wedstrijd

Gisteravond heeft DSC4 ook haar derde wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Uit in Den Haag werd tegen het altijd gevaarlijke Schaakhuis 2 een mooie 2-6 overwinning geboekt.
Na 3 overwinningen gaat DSC4 gedeeld aan kop in de Promotieklasse. Botwinnik 1 blijft in het spoor, en staat tweede met 1,5 bordpunt minder. Promotie 2 speelt aanstaande donderdag tegen DD 3, en kan ook nog op gelijke hoogte komen.

Bord 1, Kees: het meeste heeft hij zelf al gezegd. Nadat de tegenstander remise afsloeg in een relatief vroeg stadium, ging hij er eens voor zitten. Het eindspel zag er erg complex uit met 2 stukken(?) tegen een toren. De koning van de opponent had het niet heel erg naar zijn zin op de achterste rij en het uiteindelijke matbeeld met paard en toren was fraai.

Bord 2, Ivar: Heel snel in de opening het witte openingsvoordeel geneutraliseerd, maar wel de dames van het bord. Vervolgens het optimale plan gemist om voordeel te halen. In het gekozen plan wel de juiste motieven gezien, maar de cruciale zetten zeker niet in de juiste volgorde uitgevoerd. Opponent Liem had door de onnauwkeurige zetvolgorde een kortstondige mogelijkheid tot het vergaren van een prettig voordeel. Toen dit gemist werd, had Ivar de optie om een prettige drukstelling in het eindspel over te houden, maar het juiste plan werd onderschat qua kracht. Het gespeelde zetje/motief behield een miniem (-0.3) voordeel voor zwart, maar met makkelijk speelbare plannen voor wit. Gezien de stand op de overige borden en een uur achterstand op de klok, werd het remise-aanbod zonder al te lang nadenken aangenomen.Bord 3, Martin:
Kreeg een moderne behandeling van zijn opening te verwerken, waarvoor hij nog niet eerder gestudeerd had. Ondanks een gebrek aan theorie-kennis volgde Martin achteraf gezien keurig de boekjes en mocht na een pionoffer en wat kromme zetten aan de overkant bogen op een lekkere plus met de koning in het midden. In de analyse waren we nog bang voor een tegenstoot, maar de computer maakte gehakt van de tegenpogingen. Vrij snel werd de zwarte koning gevangen in een matnet, al (diagrammetje mag!) was er een nog veel mooiere variant die tot snellere winst had geleid.

Bord 4, Ted: Heeft z'n eigen verslag al gedaan. Zag er eng uit in het middenspel met een koning in het midden en een vijandelijke toren op de 7e rij, maar zodra hij (eindelijk) zijn tweede toren wist te ontwikkelen, hadden we allemaal wel weer vertrouwen in de afloop. Zeer sterk uitgespeeld.

Bord 5, Walter: Materiaalachterstand met prachtige compensatie. Op een gegeven moment zag ik 2 pionnen achter maar een tweetal torens op de 7e rij die flink gingen snaaien. Ik heb gemist hoe Houdini Baas zich hier naar remise gespeeld heeft, maar iedereen was verbaasd dat Walter hier niet het volle punt binnenharkte.

Bord 6, Ashwin: Eigenlijk maar 1 momentopname gezien, met een pion achter en koning in het vrije veld (g5) met nog een sloot stukken op het bord en weinig vriendelijke pionnen om schut te bieden. Niet de tijd genomen om langer te observeren, maar het zag er erg dubieus uit. Even later stonden de stukken van de tegenstander op de koningsvleugel echter in de beginstand en opgesloten, waardoor Ashwin met effectief 2 houtjes meer speelde. De partij duurde daarna ook niet lang meer.

Bord 7, Jouke: Rustige openingsopzet, met veel complexe, positionele ideeen. Jouke was wat haastig met het opspelen van een a-pion, waarna tegenstander Brouwers een hele mooie truc had. Jouke moest beslissen of de damevleugel compleet op slot ging (met vermoedelijk een dooie remise tot gevolg) of in troebel water vissen. Hij koos voor het laatste, objectief waarschijnlijk niet verkeerd. In het vervolg waren wij mensen aan de zijkant niet in staat alle varianten goed te beoordelen, aan het bord zal het niet anders geweest zijn. Enorm complex. De man van het Schaakhuis speelde in deze fase in ieder geval handiger en won ergens een pion. Vlak voor het einde van de partij slaat de opponent een tweede, vergiftigde, pion en kan Jouke middels een fraaie combinatie hout winnen met een gewonnen stelling tot gevolg. In een moment van schaakblindheid speelt ipv Lc2+ met rontgendekking op de toren, Lf3+ en geeft op voordat zijn verbouwereerde tegenstander de kans krijgt een ongedekte toren via Ke4xf5 te slaan.

Bord 8, Peter:
Nu levert deze opening wel vaker leuk spel op, maar ik geloof dat onze man toch zeker niet ontevreden zal zijn in het vroege middenspel niet alleen zijn gambietpion teruggewonnen te hebben, maar al een cruciale pion voor te staan. Pion werd onderweg kwaliteit en nadat zijn tegenstander een truc over het hoofd zag waarbij er nogmaals een stuk verloren ging, werd het zeil gestreken. Strakke partij!

Individuele uitslagen:
 Schaakhuis 21899-DSC419942 - 6
1Jean-Michel Beeloo1922-Kees van der Meer19650 - 1
2Raymond Liem2094-Ivar de Hoogt2047½-½
3Bilal Yalcin1711-Martin Glimmerveen20460 - 1
4Paul Regeer1857-Ted Barendse20970 - 1
5Rijnko Baas1895-Walter Anema1989½-½
6David Jonkman1895-Ashwin Kumar2080F0 - 1
7Reggie Brouwers1903-Jouke van Gosliga18651 - 0
8Harold Metselaar1917-Peter Lode18600 - 1

er zijn 6 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap