Delftse SchaakSite

DSC1 verliest van HWP

Door David van Kerkhof (www.schaakcoaching.nl)
De voorbereiding op een externe wedstrijd is altijd een moeilijk ding. Na onze eerste twee wedstrijden te hebben gewonnen, speelden we afgelopen zaterdag tegen de medekoploper HWP Sas van Gent. HWP - degradant van vorig jaar - is een ontzettend sterk team en de voorbereiding kan dan cruciaal zijn. De teamvoorbereiding bij DSC was al ruim van tevoren op orde: nog voor de opstelling de deur uit was, was het restaurant Ďs avonds al gereserveerd en werden er al druk plannen gemaakt voor daarna, waarbij een van de voorstellen was om de karaokebar te bezoeken. De details zouden later nog wel ingevuld worden, maar de intentie was alvast goed!

Dan resteerde dus enkel nog de individuele voorbereiding. Er zijn natuurlijk eindeloos veel manieren om je voor te bereiden op de komende wedstrijd. Deze zijn grofweg te verdelen in drie categorieŽn: schaaktechnisch, mentaal en fysiek. Wat de beste manier is om voor te bereiden, is voor ieder persoon verschillend. Het mooie is dat deze verschillen ook daadwerkelijk tot uiting zijn gekomen in de individuele voorbereidingen van ons team.

De fysieke voorbereiding werd deze wedstrijd door Smaranda tot in perfectie uitgevoerd. Waar de een het prettig vindt om de avond van tevoren op stap te gaan om de druk een beetje van de ketel te halen, koos Smaranda voor het tegenovergestelde: ze ging vroeg naar bed en sliep uit zolang het kon. Dat klinkt als een geniaal plan en dat was het ook: ze kwam goed uit de opening, breidde haar voordeel langzaam uit en mocht het punt nog voor de tijdcontrole tellen.

De mentale voorbereiding kent ook meerdere varianten. In de nabeschouwing bleken meerdere mensen graag fotoís van de tegenstander(s) te bekijken en zij toonden hiermee zich in de voorbereiding voornamelijk te focusen op de ander. Het alternatief is om uit te gaan van je eigen kracht en juist die te maximaliseren. Joost koos voor het nagenieten van zijn twee overwinningen uit de eerste twee rondes. Deze positieve vibes bleven inderdaad doorwerken en zorgden ervoor dat hij IM Koen Leenhouts op de knieŽn kreeg.

De schaaktechnische voorbereiding is altijd een lastig punt. Aangezien in de Nederlandse competitie naar hartelust gevarieerd kan worden met de opstelling, is het altijd de vraag of je je wil voorbereiden op een concrete tegenstander en op hoeveel tegenstanders dan. Dit is een afweging tussen inzet en succeskans: op 10 tegenstanders voorbereiden geeft de grootste kans om je voorbereiding op het bord te krijgen, maar op 1 tegenstander voorbereiden kost aanzienlijk minder tijd. Ikzelf had geluk met mijn concrete voorbereiding - maar dan wel mijn voorbereiding van de eerste ronde!

Vanwege het risico op het voorbereiden op de verkeerde tegenstander, valt er iets te zeggen voor het algemeen houden van je schaaktechnische voorbereiding: nog eens rustig je eigen repertoire doorkijken, hier en daar wat polijsten of nog een gapend gat dichttimmeren. Matthieu koos voor een dergelijke voorbereiding, in de zin dat hij geÔnspireerd was door een recent uitgekomen boek en deze variant een kans wilde geven. Dus: zijn eigen repertoire even gelaten voor wat het is en dit nieuwe systeem proberen. Het lijkt er echter op dat dit een eenmalig uitstapje gaat blijven: een zetverwisseling in de opening en de rest van de partij liep hij achter de feiten aan.

Bob koos ook voor een algemene schaaktechnische voorbereiding, maar bleef ver van de openingen: tactiektraining en eindspelen waren zijn studiemateriaal. Een prima keuze: een correcte partij en een correcte remise. De voorbereiding van Gert, Dennis en Sjoerd leverde helaas geen punten op. Chiel en Lisa zagen in de voorbereiding de opening met vertrouwen tegemoet, kwamen met zwart best goed uit de opening en wisten het ondanks grote chaos (Chiel) en kleine chaos (Lisa) remise te houden.

Het mag duidelijk zijn dat ieder van ons team zijn eigen strategie volgt om zich zo optimaal voor te bereiden. Als team bleek onze voorbereiding uiteindelijk toch te beperkt: na het diner bleek er op het moment suprÍme Łberhaupt geen karaokebar in Delft te bestaan. Volgende wedstrijd mogen we naar Haarlem. Daar lijkt sowieso geen karaokebar te zijn, dus we kunnen in de voorbereiding alvast op zoek naar ander vermaak!

er zijn 4 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Chess Run

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap